Primul Consiliu European dupa Brexit. Cei 27 decid ce sa va intampla cu Marea Britanie

Vlad Toma | 28.06.2016

La Bruxelles are loc astazi primul Consiliu European de dupa referendumul de joi din Marea Britanie, in cadrul caruia cetatenii Regatului Unit au decis sa iasa din Uniunea Europeana. Romania este reprezentata de presedintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

 

In cadrul acestui Consiliu, premierul britanic David Cameron se va intalni pentru prima oara cu oficialii UE pentru a discuta implicatiile iesirii Marii Britanii din UE.

 

Declaratiile oficialilor europeni au fost destul de contradictorii dupa referendumul pentru Brexit. Sefii Comisiei, Parlamentului si Consiliului European au cerut iesirea rapida a Marea Britaniei din UE, anuntand din nou ca nu sunt dispusi la o renegociere a acordului din februarie. 

 

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, Mark Rutte (premierul Olandei, care detine presedintia rotativa a Consiliului UE) si Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, au cerut britanicilor sa-si clarifice cat mai repede pozitia in privinta iesirii din UE pentru a nu prelungi starea de incertitudine creata. Juncker a declarat recent ca nu va exista nicio negociere cu Marea Britanie inainte de demararea oficiala a procedurilor de iesire din UE.

 

Cancelarul german Angela Merkel a declarat la randul sau ca nu va face presiuni asupra Marii Britanii nici pentru a accelera, nici pentru a incetini procesul de iesire din Uniunea Europeana, precizand insa ca nu va exista nicio discutie informala despre Brexit pana cand Regatul Unit nu depune in mod oficial aplicatia pentru iesirea din UE.

 

Presedintele Klaus Iohannis, cel care va reprezenta Romania la acest Consiliu European, a declarat dupa votul pentru Brexit ca "Marea Britanie, dupa iesirea din UE, va ramane un partener foarte important pentru noi; nu va avea insa statut privilegiat in relatia cu UE. Este in acelasi timp foarte important pentru romani sa inteleaga ca in acest moment putem sa pastram calmul si nu e cazul sa ne ingrijoram peste masura… Impactul Brexit asupra monedei romanesti e mic si gestionabil, leul nu va avea probleme", a spus Iohannis, precizand ca "Romania e parte in aceasta negociere si va negocia in asa fel incat interesul Romaniei sa fie protejat si astfel incat sa avem grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22