Principalul opozant al regimului Putin, Alexei Navalnîi, a fost condamnat la încă 19 de închisoare

Redactia | 05.08.2023

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani și aflat de peste doi ani în închisoare, a fost condamnat vineri la încă 19 ani de detenție, după ce a fost găsit vinovat de extremism.

Pe aceeași temă

Agenția rusă de stat TASS a precizat că Navalnîi a fost găsit vinovat la acuzațiile privind crearea, finanțarea, organizarea și apartenența la "o comunitate extremistă", precum și pentru formularea de apeluri publice la activități extremiste și implicarea minorilor în activități periculoase, semnalează CNN.

Dizidentul politic în vârstă de 47 de ani a declarat joi într-o postare pe rețelele de socializare că se aștepta la o sentință „stalinistă” foarte lungă și i-a îndemnat pe ruși să lupte împotriva „corupției lui Putin și a oficialilor săi”.

El s-a adresat publicului larg rus într-o postare, scriind cu o zi înainte de sentință: „Când decizia va fi anunțată, vă rog să vă solidarizați cu mine și cu ceilalți prizonieri politici, gândindu-vă pentru un minut de ce este necesaă o conamnare atât de exemplară. Scopul său principal este de a te intimida. Pe tine, nu pe mine."

Echipa de avocați a lui Navalnîi a acuzat faptul că acesta a fost ținut în izolare, într-o celulă mică, timp de 200 de zile. Anul trecut și în ultimele luni a susținut că condițiile sale de închisoare l-au îmbonăvit, suferind în prezent de boli cronice

Printre ultimele acuzații cu care s-a confruntat a fost încălcarea eliberării condiționate. Această nouă serie de acuzații este rezumată după cum urmează:

Noile acuzații sunt legate de activitățile fundației anticorupție a lui Navalny și de declarațiile colaboratorilor săi de top. A fost a cincea sa condamnare penală și cea de-a treia și cea mai lungă pedeapsă de închisoare acordată lui, fapte pe care susținătorii săi le văd drept o strategie deliberată a Kremlinului de a-și reduce la tăcere adversarul cel mai puternic.

Agențiile de presă de stat ruse au tranansmis că el va ispăși acestă nouă pedeapsă concomitent cu pedeapsa sa actuală, sub acuzația de fraudă și sfidarea instanței.

În acest moment, Navalny se gândește la ceea ce ar putea deveni efectiv o pedeapsă cu închisoarea pe viață.

El își va ispăși pedeapsa într-o colonie penitenciară cu regim special.

TASS descrie închisorile de înaltă securitate din Rusia ca fiind cele unde sunt închiși "recidiviști deosebit de periculoși și condamnați la închisoare pe viață".

Navalnîi s-a întors în Rusia în 2021, deși știa că va fi arestat

Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost încarcerat la întoarcerea sa în țară în ianuarie 2021, sub acuzația de încălcare a condițiilor de eliberare condiționată într-un caz de fraudă, caz pe care opozantul l-a catalogat drept motivat politic.

Între timp, până la verdictul pronunțat vineri, politicianul a fost condamnat la o pedeapsă totală de 11 ani și jumătate.

Înainte de a fi închis în Rusia, el a fost transportat în Germania în august 2020, după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

O investigație comună a CNN și a grupului Bellingcat a relevat implicarea Serviciului rus de Securitate (FSB) în otrăvirea lui Navalnîi. Autoritățile ruse au negat implicarea în otrăvirea lui Navalnîi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22