Pe aceeași temă
Agenția rusă de stat TASS a precizat că Navalnîi a fost găsit vinovat la acuzațiile privind crearea, finanțarea, organizarea și apartenența la "o comunitate extremistă", precum și pentru formularea de apeluri publice la activități extremiste și implicarea minorilor în activități periculoase, semnalează CNN.
Dizidentul politic în vârstă de 47 de ani a declarat joi într-o postare pe rețelele de socializare că se aștepta la o sentință „stalinistă” foarte lungă și i-a îndemnat pe ruși să lupte împotriva „corupției lui Putin și a oficialilor săi”.
El s-a adresat publicului larg rus într-o postare, scriind cu o zi înainte de sentință: „Când decizia va fi anunțată, vă rog să vă solidarizați cu mine și cu ceilalți prizonieri politici, gândindu-vă pentru un minut de ce este necesaă o conamnare atât de exemplară. Scopul său principal este de a te intimida. Pe tine, nu pe mine."
Echipa de avocați a lui Navalnîi a acuzat faptul că acesta a fost ținut în izolare, într-o celulă mică, timp de 200 de zile. Anul trecut și în ultimele luni a susținut că condițiile sale de închisoare l-au îmbonăvit, suferind în prezent de boli cronice
Printre ultimele acuzații cu care s-a confruntat a fost încălcarea eliberării condiționate. Această nouă serie de acuzații este rezumată după cum urmează:
Noile acuzații sunt legate de activitățile fundației anticorupție a lui Navalny și de declarațiile colaboratorilor săi de top. A fost a cincea sa condamnare penală și cea de-a treia și cea mai lungă pedeapsă de închisoare acordată lui, fapte pe care susținătorii săi le văd drept o strategie deliberată a Kremlinului de a-și reduce la tăcere adversarul cel mai puternic.
Agențiile de presă de stat ruse au tranansmis că el va ispăși acestă nouă pedeapsă concomitent cu pedeapsa sa actuală, sub acuzația de fraudă și sfidarea instanței.
În acest moment, Navalny se gândește la ceea ce ar putea deveni efectiv o pedeapsă cu închisoarea pe viață.
El își va ispăși pedeapsa într-o colonie penitenciară cu regim special.
TASS descrie închisorile de înaltă securitate din Rusia ca fiind cele unde sunt închiși "recidiviști deosebit de periculoși și condamnați la închisoare pe viață".
Navalnîi s-a întors în Rusia în 2021, deși știa că va fi arestat
Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost încarcerat la întoarcerea sa în țară în ianuarie 2021, sub acuzația de încălcare a condițiilor de eliberare condiționată într-un caz de fraudă, caz pe care opozantul l-a catalogat drept motivat politic.
Între timp, până la verdictul pronunțat vineri, politicianul a fost condamnat la o pedeapsă totală de 11 ani și jumătate.
Înainte de a fi închis în Rusia, el a fost transportat în Germania în august 2020, după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.
O investigație comună a CNN și a grupului Bellingcat a relevat implicarea Serviciului rus de Securitate (FSB) în otrăvirea lui Navalnîi. Autoritățile ruse au negat implicarea în otrăvirea lui Navalnîi.