Propunerea lui Juncker,de transferare a atribuțiilor Corinei Crețu unui comisar în funcție, respinsă

Dora Vulcan | 08.07.2019

Consiliul UE a respins, luni, propunerea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcție atribuțiile Corinei Crețu.

Pe aceeași temă

„Conform articolului 246 al Tratatului de funcționare al Uniunii Europene, președintele Juncker a emis o propunere legislativă prin care nu înlocuiește pentru următoarele 4 luni care au rămas mandatele comisarilor care au fost aleși și care acum au devenit membri ai Parlamentului European (domnul Ansip și doamna Crețu). De menționat că a luat aceste decizii având în vedere implicațiile de tip bugetar”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Hotnews.ro.

„Regretăm că reprezentanții Consiliului au decis să nu accepte această propunere. Responsabilitatea pentru acest lucru aparține acum în totalitate Consiliului. Între timp și în urma unei decizii a președintelui Juncker anunțată săptămâna trecută portofoliile Pieței Unice Digitale și Politicilor de Coeziune au fost transferate temporar în sarcina vicepreședintelui Šefčovič, respectiv comisarului Hahn. Acest lucru este urmare a demisiilor domnului Andrus Ansip și doamnei Corinei Crețu din respectivele mandate deținute în cadrul Comisiei Europene pentru a își prelua mandatele în Parlamentul European”, a mai spus sursa citată.

Săptămâna trecută, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transferat comisarului Johannes Hahn postul de comisar european pentru Politici Regionale, în contextul demisiei Corinei Creţu, care a obținut un mandat de europarlamentar pe listele Pro România.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat la sfârșitul lunii trecute că îl va propune pe fostul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu să ocupe interimar locul de comisar european la Dezvoltare Regională, lăsat vacant de Corina Crețu.

Propunerea lui Pașcu, ca interimar Dezvoltare Regională, a fost făcută pe ultima sută de metri a deținerii, de către România, a președinției Consiliului UE, care trebuie să decidă cu unanimitate de voturi asupra interimatului comisarilor europeni care iau locul celor ce și-au preluat mandatul de europarlamentari. Deși președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, i-a transmis personal lui Dăncilă că se opune interimatului, decizia CEx al PSD de vineri, condus de Dăncilă ignoră această solicitare.

Fost europarlamentar PSD, Ioan Mircea Pașcu nu a mai prins un loc pe listele PSD la alegerile europarlamentare fiind îndepărtat prin decizia lui Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, acum în închisoare.

Dăncilă ignoră recomandările lui Juncker și Tratatul UE


Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a rugat recent statele membre UE să nu trimită comisari interimari.

Pe 2 iunie, președintele Comisiei Europene a anunțat, într-un interviu pentru BILD am Sonntag, să nu fie înlocuiți cu interimari comisarii care au obținut un mandat de europarlamentar la alegerile din 26 mai, pentru că o astfel de situație ar genera costuri suplimentare pentru Uniune.

De altfel, pe 28 mai președintele Juncker a făcut aceeași propunere și în Consiliul European, prevalându-se de articolul 246 din Tratatul UE.

Mai mult, Juncker a informat-o asupra acestui detaliu și pe Dăncilă, premier al țării care deține președinția Consiliului UE pe 13 iunie.

Potrivit Tratatului UE, este la latitudinea Consiliului UE, prezidat de România până pe 30 iunie, să decidă asupra mandatelor rămase vacante, dar decizia se ia doar în unanimitate.


Corina Crețu a anunțat că intenționează să-și preia mandatul de europarlamentar, pe care l-a obținut din partea Pro România la alegerile din 26 mai.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22