Proteste la Londra împotriva deciziei premierului Johnson de a suspenda parlamentul

Dora Vulcan | 29.08.2019

Britanicii au ieșit în stradă, miercuri seara, după ce premierul Boris Johnson a decis suspendarea Parlamentului pentru a împiedica legislativul să blocheze un Brexit fără acord.

Pe aceeași temă

Protestatarii acuză o lovitură de stat.

„Opriți lovitura de stat!” au strigat protestatarii de la Londra, miercuri seara, în fața Westminster. Protestul a decurs pașnic.

Puţin peste un sfert (27%) dintre britanici susţin suspendarea timp de o lună a Parlamentului de la Londra, aşa cum a solicitat premierul Boris Johnson, în timp ce 47% se opun, relevă un sondaj de opinie realizat miercuri de YouGov pentru cotidianul The Times, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Sondajul, realizat pe un eşantion de 5.734 britanici, mai arată că 51% dintre susţinătorii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană sprijină suspendarea Parlamentului, în timp ce doar 9% se opun acestei decizii.

La rândul lor, europarlamentarii amenință guvernul Johnson cu articolul 7, pentru a stabili dacă acesta a respectat principiile statului de drept atunci când a decis să suspende Parlamentul.

Ce i-a cerut, de fapt, Boris Johnson Reginei

Prorogarea Parlamentului este o practică constituțională. Amânarea până pe 14 octombrie a discursului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, solicitată miercuri de premierul Boris Johnson şi acceptată de regină, este o practică obişnuită la începutul sesiunilor legislativului de la Londra, însă acum ea a stârnit protestele opoziţiei care din cauza acestei suspendări a activităţii Parlamentului şi-ar putea vedea zădărnicite eforturile de a împiedica un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

Prin Discursul Reginei, care de fapt este elaborat de Guvern, se dă startul unei noi sesiuni parlamentare şi textul schiţează planurile guvernului pentru următorul an, prezentând priorităţile şi agenda legislativă.

Discursul Reginei este susţinut de obicei în fiecare an, însă ultimul a fost în anul 2017, când a început sesiunea parlamentară care se încheie acum, durata foarte mare a acesteia datorându-se volumului foarte mare de proiecte de acte normative cerute de procesul retragerii din Uniunea Europeană.

Cum Boris Johnson este un premier recent învestit în funcţie, este de aşteptat ca el să vină cu propriile priorităţi legislative, noul executiv motivând de altfel solicitarea adresată Reginei prin întârzierea elaborării programului de guvernare, scrie Agerpres.

Activitatea legislativului britanic este de obicei suspendată înaintea discursului Reginei, în ultimii ani durata acestei suspendări variind între cinci şi 20 de zile. De data aceasta însă, suspendarea se suprapune cu perioada premergătoare ultimei date-limită a retragerii Regatului Unit din UE, amânată succesiv după ce Camera Comunelor a respins de trei ori acordul pe care fostul premier Theresa May l-a încheiat cu Bruxelles-ul.

Boris Johnson, amenințat cu o moțiune de cenzură

Boris Johnson doreşte renegocierea acestui acord şi în special eliminarea clauzei privind „plasa de siguranţă” nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, astfel că această clauză restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relaţie cu UE.

Cum blocul comunitar a respins orice renegociere a acordului convenit cu Theresa May, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie.

Or, în parlamentul britanic există o majoritate ostilă unui Brexit fără acord, opoziţia laburistă şi liberal-democrată intenţionând să promoveze măsuri legislative care să-l împiedice pe Johnson să ia o asemenea decizie, fiind avută în vedere inclusiv o moţiune de cenzură. Însă intervalul de timp scurt dintre 14 şi 31 octombrie ar putea zădărnici aceste planuri ale opoziţiei, care îl acuză astfel pe Boris Johnson că, prin amânarea discursului Reginei, oricât de obişnuită ar fi fost până în prezent această practică, el încearcă o manevră „antidemocratică” prin care să blocheze împotrivirea legislativului faţă de un Brexit fără acord.

Premierul Johnson susţine totuşi, într-o scrisoare adresată miercuri parlamentarilor, că aceştia vor avea suficient timp pentru a dezbate Brexitul înaintea Consiliului European din 17-18 octombrie, un summit hotărâtor pentru deznodământul Brexitului. El mai subliniază în scrisoare că va „avansa o agendă legislativă ambiţioasă şi curajoasă”, în care un posibil nou acord cu Bruxelles-ul privind Brexitul va fi printre temele centrale.

Parlamentul britanic va putea vota iniţiativele legislative legate de Brexit pe 21 şi 22 octombrie, când vor fi cunoscute deciziile de la summitul european, mai explică premierul conservator în scrisoarea prin care îşi motivează solicitarea de amânare a discursului Reginei.

Reacțiile politicienilor britanici

Gestul premierului britanic este considerat un scandal constituţional și o manevră antidemocratică.

Preşedintele Camerei Comunelor, conservatorul John Bercow, a calificat gestul lui Johnson o „aberaţie constituţională”.

„Ceea ce face premierul este un fel de lovitură și o acaparare a democrației noastre pentru a forța ieșirea fără acord din Uniunea Europeană. Aceasta este o încercare a unui premier, care a fost ales de un număr foarte mic de oameni din țară în funcția de lider al Partidului Conservator, de a trece peste Parlament și de a împiedica orice lege sau dezbatere care să oprească țara să iasă din UE fără un acord”, a declarat Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste.

„Suspendarea Parlamentului împotriva dorințelor aleșilor, pentru a forța un Brexit fără acord, care va face daune de durată țării, nu este democrație,este dictatură”, a acuzat, la rândul său, premierul Scoției, Nicola Sturgeon.

În aceste condiții, s-ar putea ajunge la o moțiune de cenzură contra lui Boris Johnson.

„Când ai un premier care acționează mai mult ca un dictator decât cineva care ar trebui să fie în centrul mamei tuturor parlamentelor, acest lucru trebuie să dea foarte mult de gândit”, a declarat Jonathan Barley, colider al Partidului Verzilor.

„Dacă mă uit în istoria Marii Britanii, nu mi-i imaginez pe domnii Disraeli, Gladstone, Churchill sau pe doamna Thatcher (n.r. foști premieri), nici chiar în cele mai dificile momente, spunând: Haideți să lăsăm Parlamentul deoparte în timp ce eu răzbat prin această politică dură, cu care o parte din partid nu este de acord”, a declarat John Major, fost premier conservator al Marii Britanii.

Ieșirea Marii Britanii din UE este programată pe 31 octombrie. În cazul unui Brexit dur, Regatul Unit s-ar confrunta cu o criză de alimente, combustibil și medicamente, în timp ce traficul la frontiere ar fi serios perturbat.

Se putea opune Regina solicitării lui Boris Johnson?

Activitatea Parlamentului se poate suspenda doar cu acordul Reginei și cu avizul Consiliului Privat al Coroanei. Deși Regina se putea opune, teoretic, cererii lui Boris Johnson de a-și amâna discursul, era puțin probabil să o facă.

Ca șef al statului, Regina trebuie să rămână neutră față de chestiunile politice și ca regulă, Suverana a avut grijă să păstreze o bună relație cu premierii țării, indiferent de orientarea lor politică. De altfel, regina are o întâlnire săptămânală la Buckingham Palace cu șeful Guvernului.

Dacă ar fi luat o decizie împotriva premierului, asta putea duce la o criză constituțională, mai ales că în alte ocazii, ea a aprobat solicitări similare de prorogare a activității Parlamentului.

Opoziția îl acuză acum pe premierul Johnson că i-a forțat mâna Reginei și a obligat-o să se implice în criza Brexit, o problemă față de care Elisabeta a II-a, consecventă principiilor, a păstrat până acum o atitudine neutră.

Regina Marii Britanii a aprobat suspendarea parlamentului, la cererea premierului Boris Johnson

Regina Marii Britanii a aprobat cererea premierului Boris Johnson de suspendare a parlamentului, în septembrie, cu doar câteva săptămâni înainte de termenul pentru Brexit.

"Regina a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019 (...)", se arată într-un comunicat oficial.

Prin aprobarea cererii premierului, Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii facilitează astfel producerea Brexit chiar și fără niciun acord.

Boris Johnson i-a cerut Reginei să suspende parlamentul imediat ce aleșii se întorc la muncă, în septembrie, cu doar câteva săptămâni înainte de termenul pentru Brexit.

Într-o scrisoare transmisă parlamentarilor, premierul britanic Boris Johnson spune că i-a cerut Reginei să suspende parlamentul, începând cu jumătatea lunii septembrie, până la jumătatea lunii octombrie.

„În această dimineaţă am vorbit cu Majestatea Sa Regina pentru a-i cere să oprească sesiunea parlamentară curentă în a doua săptămână a lunii septembrie, înaintea începerii celei de-a doua sesiuni parlamentare în data de 14 octombrie”, a scris Boris Johnson, citat de BBC.

În acest fel, parlamentarii nu vor avea timp să voteze legi care să-l împiedice pe premier să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană în 31 octombrie, chiar și fără un acord. Boris Johnson spune că vrea ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 octombrie cu un acord, dar că, în lipsa acestuia, preferă să scoată țara din blocul comunitar fără acord decât să amâne termenul.

În urma acestei declarații, mai mulți parlamentari din opoziție au spus că vor să blocheze o ieșire fără acord și că vor face acest lucru prin intermediul legislativului.

Prorogarea parlamentului este o practică consituțională, dar ea nu a mai fost folosită din 1948, și nu într-o criză atât de gravă ca Brexit. Decizia suveranei depinde de votul din Consiliul Privat, convocat la castelul Balmoral din Scoția, unde regina Elisabeta își petrece în mod tradițional vacanța de vară. Deocamdată nu a fost comunicată data întrunirii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22