Protestele din China față de politica „Zero tolerență” se extind: „Jos Xi/Jos comunismul!” - VIDEO

L. G. | 28.11.2022

Într-o rară manifestare de protest împotriva regimului comunist, chinezii din mai multe orașe au continuat și în weekend să se revolte după incendiul de vineri din Urumqi soldat cu 40 de morți.

Pe aceeași temă

Protestele din China față de măsurile de toleranță zero impuse de președintele Xi Jinping împotriva Covid-19 s-au intensificat în weekend - extinzându-se de la Beijing și regiunea Xinjiang din vestul îndepărtat la câteva alte orașe importante, inclusiv Wuhan, Shanghai și orașul Nanjing în est, potrivit videoclipurilor și fotografiilor care circulă pe rețelele de socializare.

Protestele au izbucnit după revolta de vineri a locuitorilor  din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, după ce un bloc în care erau blocați de 100 de zile toți locatarii ca măsură de carantină împotriva Covid, a luat foc. Autoritățile comuniste locale au recunoscut că 10 oameni au murit în această catastrofă, însă martorii spun că numărul victimelor se ridică la aproape 40.

Protestele sunt o manifestare rară din partea unui cetățean de obicei conformator, care știe că represiunile împotriva disidenței s-au intensificat în ultimul deceniu.

Protestele de stradă sunt foarte rare în China cetățenii știind foarte bine că reprimarea oricărei dizidență a devenit mult mai dură în ultimul deceniu.

„Izbucnirea unor proteste împotriva unei măsuri luată de partidul de guvernământ în mai multe orașe chineze este aproape nemaiauzit, în afara manifestărilor naționaliste, cum ar fi protestele anti-japoneze”, remarcă Wall Street Journal

De la protestele din Piața Tiananmen din 1989, Partidul Comunist Chinez a permis câteva demonstrații locale, dar a făcut o prioritate din prevenirea extinderii protestelor la nivel național.

Sâmbătă, videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare au arătat mulțimi adunându-se pe o stradă din centrul Shanghaiului, cerând ridicarea blocajelor (Lockdown). Videoclipurile au fost verificate și autentificate de Storyful, o companie de cercetare a rețelelor sociale deținută de News Corp, compania-mamă care deține The Wall Street Journal. -WSJ

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Lzq2r2Tp-X0" title="Sky News witnesses protests against strict COVID lockdown in Shanghai" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Protestatarii cer demisia președintelui Xi Jinping, reales la al 20-lea Congres

În timpul demonstrațiilor de sâmbătă seara din Shanghai - cel mai mare oraș din țară, oamenii au fost auziți strigând deschis sloganuri antiguvernamentale precum „Xi Jinping, demisia!” și „Jos cu Partidul Comunist!” relatează BBC.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Chilling. The national anthem. Especially that phrase ‘qi lai!’ (‘stand up!’). Never seen anything like this. Well, except in <a href="https://twitter.com/hashtag/HongKong?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#HongKong</a>… <a href="https://t.co/OGYZwNgnKi">pic.twitter.com/OGYZwNgnKi</a></p>&mdash; Eva Rammeloo (@eefjerammeloo) <a href="https://twitter.com/eefjerammeloo/status/1596570777037713409?ref_src=twsrc%5Etfw">November 26, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Poliția l-a și arestat și bătut pe corespondentul BBC care relata de la protestele din Shanghai. Ministerul chinez de Externe s-a scuzat luni, susținând că reporterul BBC Ed Lawrence nu s-a legitimat ca fiind jurnalist, așa că polițiștii l-au luat la bastoane. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, a declarat că s-a luat notă de declarația BBC cu privire la incident, dar că aceasta nu reflectă ceea ce s-a întâmplat.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Shanghai, BBC reporter Edward Lawrence was randomly arrested by Chinese police.<a href="https://twitter.com/hashtag/TheGreatTranslationMovement?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#TheGreatTranslationMovement</a> <a href="https://t.co/PMq8rHszlm">pic.twitter.com/PMq8rHszlm</a></p>&mdash; The Great Translation Movement 大翻译运动官方推号 (@TGTM_Official) <a href="https://twitter.com/TGTM_Official/status/1596987324822622208?ref_src=twsrc%5Etfw">November 27, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Grant Shapps, a declarat luni că nu există nicio scuză pentru ca presa care relatează despre proteste să fie bătută de poliție.

„Nu poate exista absolut nicio scuză pentru ca jurnaliștii care pur și simplu acoperă protestele care au loc, să fie bătuți de poliție. Este o mare problemă", a declarat Shapps pentru Sky News.

Manifestanții din Shanghai au ținut ridicate pancarte albe și au aprins lumânări pentru a comemora victimele incendiului de la Urumqi.

Un protestatar din Shanghai a declarat pentru BBC că s-a simțit „șocat și entuziasmat” de cât de mulți oameni au ieșit în stradă – spunând că a fost prima demonstrație de protest de amploare la care asistă. O femeie a declarat pentru BBC că și poliția i-a spus că se simte „la fel ca tine” în privința protestelor, dar „poartă uniforme, și trebuie să execute ordinele”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">I&#39;ve lived in China for 30 years, and I&#39;ve never seen such a brazenly open and sustained expression of rage against the PRC govt. WeChat is exploding with protest videos and furious vitriol, and civil disobedience is becoming rampant. This is a serious test of CCP governance.</p>&mdash; David Moser (@david__moser) <a href="https://twitter.com/david__moser/status/1596519192198406144?ref_src=twsrc%5Etfw">November 26, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22