Putin a acceptat invitația pentru summitul G20. La reuniune ar putea să participe și Zelenski

L. G. | 29.04.2022

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat invitația de a participa la summitul G20 care va avea loc în Indonezia, în noiembrie, transmite CNN citându-l pe președintele indonezian Joko Widodo.

Pe aceeași temă

Kremlinul confirmase vineri că Rusia se pregătește pentru summit, dar încă nu a luat o decizie dacă Putin va participa fizic sau virtual la summit-ul din insula Bali.

„Indonezia vrea să unească (statele din – n.r.) G20. Să nu permitem scindarea. Pacea și stabilitatea sunt cheia redresării și dezvoltării economiei lumii”, a transmis Widodo potrivit unui comunicat al președinției.

La începutul săptămânii, Widodo l-a invitat și pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Acesta a spus că este „recunoscător” pentru invitație, dar nu a specificat dacă va participa la summit sau nu.

Widodo s-a confruntat cu presiuni din partea țărilor occidentale - inclusiv a Marii Britanii - pentru a-l exclude pe liderul rus, dar el a declarat că dorește să "unească" G20.

Jokowi, așa cum este cunoscut în mod obișnuit președintele indonezian, a vorbit recent cu Zelenski și a refuzat să ofere arme Ucrainei, în timp ce politica externă a țării din Asia de sud-est încearcă să mențină neutralitatea strategică.

Într-o declarație online, Jokowi a declarat că i-a exprimat președintelui ucrainean speranța că "războiul se va putea încheia în curând și că se vor putea găsi soluții pașnice prin negocieri".

Ucraina nu este membră a G20, dar președinților li se permite să invite liderii altor țări.

Un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt a declarat că participarea lui Zelenski va depinde "în principal de situația de pe câmpul de luptă".

De la debutul războiului în Ucraina, s-a pus de mai multe ori problema unei întâlniri între Zelenski și Putin, președintele Ucrainei afirmând că nu se teme să se așeze la aceeași masă cu liderul de la Moscova.

Kremlinul a susținut mereu că nu sunt întrunite condițiile pentru o astfel de întâlnire la nivel înalt, în vreme ce tratativele pentru pace au bătut pasul pe loc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22