Putin amenință vecinii Rusiei: Să nu introduceți nicio restricție, vom răspunde!

L. G. | 04.03.2022

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri vecinilor Rusiei să nu escaladeze tensiunile prin introducerea de restricții, care sunt considerate „acțiuni neprietenoase”

Pe aceeași temă

„Nu avem intenţii rele la adresa vecinilor noştri. Şi i-aş sfătui şi pe ei să nu escaladeze situaţia, să nu introducă nicio restricţie. Ne îndeplinim obligaţiile şi vom continua să le îndeplinim", a declarat Putin într-o serie de remarci televizate.

„Aici, nu vedem rostul să agravăm sau să înrăutăţim relaţiile noastre. Şi toate acţiunile noastre, dacă vor

„Nu vedem aici nicio nevoie de a escalada situația sau de a ne înrăutăți relațiile. Și toate acțiunile noastre, dacă apar, ele apar întotdeauna exclusiv ca răspuns la unele acțiuni neprietenoase, acțiuni împotriva Federației Ruse”, a mai spus Putin în plin război devastator declanșat de Rusia în Ucraina.

Putin a vorbit și despre sancțiunile fără precedent impuse de Occident, spunând că „refuzul partenerilor străini de a continua proiecte comune va provoca unele pagube Rusiei, dar în final țara va face față acestor dificultăți și chiar va beneficia de ele.

Potrivit Reuters, Putin a fost prezentat la televiziune în timp ce participa online, de la reşedinţa sa de la periferia Moscovei, la ceremonia de arborare a drapelului la un feribot în nordul Rusiei.

Nu este prima oară când Putin și regimul lui amenință statele europene sau NATO. De exemplu, în 25 februarie, la o zi după invadarea Ucrainei, a avertizat că aderarea Finlandei sau a Suediei la NATO va declanșa un răspuns serios din partea Moscovei, potrivit BBC.

Maria Zakharova a amenințat că dacă oricare dintre țările nordice ar încerca să se alăture alianței de securitate, „ar avea consecințe militare și politice grave care ar impune ca țara noastră să ia măsuri reciproce”, au informat agențiile de presă ruse.

Ca răspuns, Finanlanda și al Suedia au spus că vor să adere la NATO.

Putin a pus în alertă forțele nucleare, iar ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că al treilea război mondial va fi unul nuclear.

China nu sancționează Rusia

De la sancțiunile economice și financiare fără precedent impuse Rusiei de statele occidentale ca răspuns la invadarea Ucrainei, China face excepție anunțând că nu se alătură acestui demers. În schimb, cea de a doua economie a lumii și cel mai mare partener comercial al Rusiei a anunțat că „va continua să mențină schimburi economice, comerciale și financiare normale cu părțile relevante”, a declarat Guo Shuqing, șeful Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China, într-o declarație citată miercuri de Wall Street Journal.

China este cel mai important partener comercial al Rusiei, reprezentând 13% din exporturile țării în 2019. Cel mai mare exportator din lume este și mai important furnizor de mărfuri pentru Rusia, reprezentând 22% din importurile de mărfuri ale țării în același an.

0

Dintre cei mai importanți opt parteneri de import ai Rusiei, China și Belarus sunt singurele două țări care nu participă la sancțiunile economice, după ce Coreea de Sud a anunțat că se va alătura țărilor occidentale în interzicerea băncilor ruse din rețeaua SWIFT și „participă activ în eforturile comunității internaționale pentru o soluționare pașnică a situației.”

Ungaria nu permite tranzitul de arme spre Ucraina

Viktor Orban - care speră la un nou mandat după alegerile legislative din 3 aprilie - a acuzat totodată opoziţia de stânga că este „de partea războiului” şi i-a îndemnat pe unguri să respingă această abordare. „A trimite trupe înseamnă a lua parte la război, a trimite arme înseamnă că toţi cei împotriva cărora vor fi folosite acele arme vor fi inamicii noştri Dumnezeu ştie câtă vreme", a notat el.

În plus, a permite transportul de arme prin Ungaria şi „a oferi convoaie traversând Transcarpatia ca ţinte militare acolo unde războiul încă nu a început ar însemna a atrage războiul în zona respectivă”, a sugerat Orban, îndemnând la „calm” şi la abţinerea de la „declaraţii haotice”.

Însă a declarat că va respecta toate sancțiunile stabilite de UE, deși alături de statele cele mai apropiate de război, Ungaria suferă cel mai mult.

„Statele cele mai apropiate de război vor suferi cel mai mult, mai ales Statele Baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România", asigurând că guvernul său se preocupă să minimalizeze impactul direct al acestora, dar „cu cât războiul se prelungeşte, cu atât problema va deveni mai mare”.

Viktor Orban a criticat cu acest prilej Uniunea Europeană pentru că nu finanţează eforturile de asistenţă pentru fluxul de refugiaţi generat de războiul din Ucraina, subliniind însă că acordarea de ajutor celor care fug din calea războiului este problema Ungariei, iar „a aştepta Bruxellesul ar crea probleme grave la graniţă”.

„La Bruxelles doar se vorbeşte, statele naţiune iau măsuri”, a punctat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22