Putin către țările care impun plafonarea prețului gazelor: Le va îngheța coada la iarnă ca ursului

L. G. | 07.09.2022

Șefa Comisiei Europene a anunțat miercuri că propune plafonarea gazelor rusesti, reducerea cu 5% a consumului de electricitate la orele de vârf și reglementarea tarifului la producătorii care nu ard gaze.

Pe aceeași temă

Președintele Putin a anunțat miercuri că nu va accepta nicio plafonare a prețurilor hidrocarburilor și că Occidentul „va tremura la iarnă de frig și îi va îngheța coada ca lupului” dintr-un basm rusesc.

Vladimir Putin a repetat miercuri că nu va accepta niciun fel de plafonare a prețurilor pentru gazele naturale și petrolul rusesc și ca va sista livrările pentru oricine va decide în acest sens.

"Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va contraveni intereselor noastre", a spus Putin.

"Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire - nu vom furniza nimic. Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată", a mai spus liderul de la Kremlin.

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, primul exportator mondial de gaze naturale și de grâu.

Europa importă în mod obișnuit aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale și 30% de petrol din Rusia.

Putin a declarat că Germania și țările occidentale sunt de vină pentru faptul că gazoductul Nord Stream 1 nu este operațional și că Ucraina și Polonia au decis singure să oprească alte rute de gaz către Europa.

De asemenea el a mai susținut că apelurile europene pentru o plafonare a prețului la gazul rusesc sunt „stupide" și vor duce la creșterea prețurilor globale și la recesiune în Europa.

Europa se confruntă cu o criză a combustibililor și cu o creștere a facturilor la energie, după ce Gazprom a suspendat complet furnizarea de gaze prin Nord Stream 1, după ce a declarat că a descoperit o scurgere de ulei de motor în timpul lucrărilor de întreținere.

Moscova spune că va relua livrarea gazelor după recuperarea turbinei

"Nord Steam 1 este practic închis acum", a declarat Putin în timp ce a cerut Germaniei să returneze o turbină pentru stația de compresie Portovaya a gazoductului, care ar permite Rusiei să reia pomparea de gaz.

"Există o scurgere de ulei acolo - este o situație posibil explozivă, un pericol de incendiu. Turbina nu poate funcționa. Dați-ne o turbină și vom porni mâine Nord Stream 1. Dar ei nu ne dau nimic", a zis liderul de la Kremlin.

Putin a declarat că Moscova este pregătită să pornească din nou gazoductul crucial Nord Stream 1 către Germania imediat ce o turbină cheie va fi returnată în Rusia după reparații.

La scurt timp după ce Vladimir Putin a spus că va tăia energia către Europa dacă vor fi plafonate prețurile, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că CE va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf cu 5% și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze la 200 euro pe MWh, potrivit Reuters.

Grupul celor 7 a anunțat săptămâna trecută că intenționează să impună un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, într-o măsură care ar putea, de asemenea, să limiteze capacitatea Rusiei de a obține petroliere și asigurări din partea țărilor din afara G7.

Rusia va renunța la contractele sale de aprovizionare dacă Occidentul va continua cu planurile sale, a declarat miercuri Putin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22