Pe aceeași temă
Premierul Viktor Orban a anuntat ca ia insa in calcul modificarea Constitutiei, printr-un amendament, astfel incat referendumul sa fie validat, relateaza Reuters. Referendumul din Ungaria a fost marcat de abesnteism (39,8% prezenta), insa cei care s-au prezentat la consultarea populara s-au pronuntat in proportie de 98,3% pentru respingerea cotelor de migranti.
Un sondaj de opinie realizat in cursul zilei de duminica de thinktank-ul Nezopont a aratat ca 95% dintre ungurii care au votat la referendum au respins cotele de migranti impuse de UE, dar votul va fi declarat invalid, potrivit Reuters, preluata de HotNews.ro.
Viktor Orban nu accepta invalidarea referendumului
Rezultatul referendumului este unul "remarcabil", iar Uniunea Europeana "nu va putea sa impuna Ungariei vointa sa" in problema imigratiei, a afirmat Viktor Orban.
Reuters comenteaza ca un referendum invalid ar putea diminua capacitatea lui Orban de a presa Bruxelles-ul pentru a-si schimba politicile in privinta migratiei.
Gyula Molnar, liderul Partidului Socialist (PSU, de opozitie), a declarat ca orice actiune a Guvernului bazata pe un referendum invalid privind cotele de redistribuire a imigrantilor ar fi "neconstitutionala". Daca premierul Viktor Orban ar actiona in vreun fel invocand referendumul, mandatul sau ar deveni ilegitim, a mai spus Gyula Molnar.
La randul sau, partidul radical de opozitie Jobbik a subliniat ca referendumul a fost un "fiasco" si a cerut ca Orban sa isi dea demisia daca votul se dovedeste invalid.
******
Aproximativ 8,3 milioane de alegatori au fost chemati duminica sa valideze opozitia lui Viktor Orban fata de repartizarea refugiatilor in cadrul Uniunii Europene.
Viktor Orban declarase anterior ca nu conteaza daca prezenta la urne nu va permite validarea scrutinului, importanta fiind optiunea majoritara a celor care au ales sa si-o exprime: "Intotdeauna este de preferat un referendum valid decat unul invalid, dar consecintele legale vor fi puse in aplicare", a spus Orban duminica, dupa ce a votat.
Cotele obligatorii de refugiati au fost decise anul trecut in luna septembrie la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), in urma unui vot prin majoritate calificata. S-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depasita opozitia statelor care nu au acceptat aceasta initiativa ce prevede redistribuirea intre statele UE a 160.000 de migranti extracomunitari ajunsi in Grecia si Italia din Orientul Mijlociu, Africa si Asia.
Comisia Europeana a reamintit in aceasta saptamana ca referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate. Responsabilii europeni se tem insa de o noua lovitura adusa legitimitatii proiectelor UE si unitatii membrilor sai, deja afectata de o succesiune de socuri, printre care acea mai grava criza migratorie de dupa 1945 si decizia britanicilor de a parasi grupul celor 28.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras duminica atentia asupra "jocului periculos" al Ungariei, care organizeaza un referendum impotriva planului de relocalizare a refugiatilor in cadrul UE: "Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie sa primeasca numai vreo 2.000 de refugiati. A organiza un referendum in legatura cu aceasta este un joc periculos", a declarat Martin Schulz pentru grupul de presa german Funke.
Premierul ungar Viktor Orban se joaca "cu un principiu fundamental al UE: contesta validitatea legislatiei europene la care insasi Ungaria a contribuit", a subliniat presedintele Parlamentului European, care a lansat un apel catre ceilalti lideri ai tarilor membre UE sa il aduca pe Viktor Orban pe calea cea buna.