Pe aceeași temă
Potrivit presei de la Chisinau, Dorin Dragutanu a informat deja Fondul Monetar International cu privire la demisia sa, adaugand ca va asigura interimatul pana la numirea unei noi conduceri.
''Am prezentat președintelui parlamentului demisia noastră. Sunt trei luni în care urmează să asigurăm interimatul. Este un răspuns la presiunile pe care le-au făcut unii politicieni'', a spus Dragutanu, citat de Agerpres.
Guvernatorul demisionar a acuzat presiuni politice pentru a grabi plecarea celor doi oficiali de la Banca Nationala de la Chisinau.
"Motivul demisiei sunt presiunile politicienilor. Daca nu demisionam riscam sa permitem manipulari care pot afecta stabilitatea financiara si activitatea Bancii Nationale. Timpul va arata cine a stat in spatele acestor atacuri. Asteptam inceputul investigatiei Kroll pentru a arata cine a stat in spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Pana la numirea noii conduceri vom asigura deplina functionare a Bancii Nationale. Cred ca odata ce am fost presati sa plecam exista candidatii pregatiti pentru aceasta functie", a mai aratat Dragutanu, potrivit HotNews.
Context
Un scandal politico-financiar a izbucnit la Chisinau cand, din conturile a trei banci, una fiind de stat, a disparut aproximativ un miliard de dolari, la finalul lui 2014. Situatia creata a adancit criza economica din Republica Moldova, tara supusa mult timp unui embargo rusesc asupra industriei alimentare.
Ulterior acelui moment, in conditiile in care autoritatile moldovene nu au reactionat, zeci de mii de moldoveni au inceput sa iasa in strada la Chisinau, cerand demisia principalilor oameni in stat. Printre cei vizati de cererile strazii s-a numarat si seful Bancii Centrale, acuzat ca ar fi inchis ochii la tranzactiile care ar fi dus la devalizarea sistemului bancar.
Dorin Dragutanu a venit la conducerea Bancii Nationale a Moldovei la 6 noiembrie 2009, fiind sustinut de Partidul Liberal. El l-a inlocuit atunci pe Leonid Talmaci, care a condus Banca Centrala de la Chisinau timp de 18 ani.