Reuters: Administrația Trump încearcă să elimine China din lanțurile globale de aprovizionare

Laurentiu Gheorghe | 04.05.2020

Donald Trump pregătește o inițiativă care reducă drastic dependența SUA de importurile industriale din China, prin introducerea de noi tarife vamale, potrivit Reuters care citează oficiali americani.

Pe aceeași temă

Adminstrația Trump dorește introducerea de noi măsuri penalizatoare la adresa Chinei, procedură urgentată de acuzațiile pe care le aduce Beijingului pentru proasta gestionare a focarului de coronavirus din Wuhan.

Președintele Donald Trump, care și-a intensificat atacurile la adresa conducerii Chinei, pe care o acuză că face tot posibilul pentru a nu mai fi reales la Casa Albă, s-a angajat să readucă acasă cât mai multe dintre fabricile deținute de capitalul american.

În prezent, distrugerile aduse economiei și numărul mare de victime, produse de coronavirusul originar din Wuhan, pun presiune pe administrația americană să reducă dependența de producția și lanțurile de aprovizionare din China, dacă nu să le mute în SUA, măcar să le transfere în alte țări aliate, scrie Reuters care citează actuali și foști înalți oficiali americani.

„Lucrăm la reducerea dependenței de lanțurile de aprovizionare din China n. t.) de câțiva ani, dar acum accelerăm cât putem această inițiativă”, a declarat Keith Krach, subsecretar pentru Creștere Economică, Energie și Mediu din Departamentul de Stat al SUA.

„Cred că este esențial să înțelegem unde sunt zonele critice și unde există blocajele", a spus Krach, adăugând că problema este esențială pentru securitatea Statelor Unite și că guvernul ar putea anunța o nouă inițiativă cât de curând.

Departamentul de Comerț al SUA, prin intermediul agențiilor și al altor organisme, caută modalități să convingă companiile pentru a muta atât aprovizionarea cât și producția din China. Se au în vedere stimulente fiscale și subvenții de relocare pentru companiile americane, au declarat oficiali din administrația americană.

„Este un efort guvernamental în acest sens”, a spus unul dintre ei. Statul și alte agenții caută să identifice ce produse sunt „esențiale” cum se poate muta producția în afara Chinei.

Politica lui Trump față de China a oscilat între inițiative care să faciliteze schimburile comerciale între cele mai mari economii din lume și altele de izolare a Chinei.

„Acum este momentul perfect pentru declanșarea unui război comercial; pandemia (de Covid-19 – n. r.) a cristalizat toate pericolele pe care le-am avut în legătură cu afacerile americano-chineze”, a declarat un alt oficial al SUA. „Toate profiturile pe care oamenii de afaceri le-au făcut în tranzacțiile cu China, acum sunt eclipsate de daunele economice produse de SARS-CoV-2”, a mai spus oficialul.

Rețeaua de prosperitate economică

Trump a spus în repetate rânduri că poate impune noi tarife peste cele existente, de până la 25% pentru importuri de 370 miliarde dolari din China.

Însă aceasta nu este o veste bună pentru companiile americane care deja sunt afectate de majorarea taxelor, mai ales că vânzările au scăzut drastic din cauza blocajelor coronavirusului. Cu toate acestea, Trump e decis să meargă mai departe cu tarifele penalizatoare, spun surse apropiate Casei Albe. Alte modalități de a pedepsi China pot include sancțiuni impuse înalților funcționari de la Beijing sau companiilor și strângerea relațiilor cu Taiwanul, insula independentă, dar pe care Guvernul chinez o consideră doar o provincie.

Spre deosebire de alte inițiative de acest gen, discuțiile actuale, referitoare la mutarea lanțurilor de aprovizionare sunt concrete, solide și, lucru neobișnuit pentru administrația Trump, multilaterale.

Statele Unite fac eforturi pentru a crea o alianță formată din „parteneri de încredere”, denumită „Rețeaua de prosperitate economică”, a dezvăluit unul dintre oficiali. Aceasta ar include companii și grupuri ale societății civile care operează cu aceleași standarde indiferent de domeniu, de la afaceri digitale, energie și infrastructură la cercetare, comerț, educație și comerț, a spus el.

Guvernul Statelor Unite colaborează cu Australia, India, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Vietnam pentru a „dezvolta economia globală”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, pe 29 aprilie.

Aceste discuții se referăla „modul în care restructurăm lanțurile de aprovizionare pentru a împiedica să se mai repete o situație ca cea actuală”, a spus Pompeo.

America Latină poate juca un rol, de asemenea. Ambasadorul Colombiei, Francisco Santos, a declarat luna trecută, că a purtat discuții la Casa Albă, Consiliul Securității Naționale, Departamentul Trezoreriei SUA și Camera de Comerț a SUA despre o acțiune de a încuraja companiile americane să mute unele lanțuri de aprovizionare din China mai aproape de casă.

China a depășit SUA în 2010 din punct de vedere al producției și a ajuns să reprezinte 28% din producția globală în 2018, conform statisticii Națiunilor Unite.

Pandemia a subliniat rolul cheie al Chinei în lanțul de aprovizionare pentru medicamentele generice, care se prescriu pe rețetele din Statele Unite. De asemenea, a arătat dominația Chinei la mărfuri precum termo-scanerele necesare verificării temperaturii lucrătorilor și importanța acesteia în aprovizionarea cu alimente.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22