Rishi Sunak noul premier britanic: Primul de origine indiană și cel mai tânăr din ultimii 200 de ani

L. G. | 24.10.2022

​Rishi Sunak a fost declarat luni lider al Partidului Conservator al Marii Britanii de către șeful Comitetului 1922 al Partidului Conservator, ceea ce înseamnă că va fi următorul prim-ministru al țării.

Pe aceeași temă

Lui Rishi Sunak, unul dintre cei mai bogați politicieni din Westminster, i se va cere de către regele Charles să formeze un guvern, înlocuind-o astfel pe Liz Truss, premierul care a demisionat după doar 44 de zile în funcție.

El a învins-o Penny Mordaunt, care nu a reușit să obțină suficient sprijin din partea parlamentarilor pentru a intra la vot, în timp ce rivalul său, fostul premier Boris Johnson, s-a retras din concurs spunând că nu mai poate uni partidul.

"Această decizie este una istorică și arată, încă o dată, diversitatea și talentul partidului nostru. Rishi are întregul meu sprijin", a spus Mordaunt într-o declarație, în timp ce se retrăgea din cursă cu doar câteva minute înainte ca câștigătorul să fie anunțat.

Ales pentru prima dată în parlament în 2015, Rishi Sunak devine cel mai tânăr prim-ministru al Marii Britanii din ultimii 200 de ani. El are misiunea de a conduce țara printr-o criză economică, în contextul unor nemulțumiri tot mai mari ale alegătorilor.

Este o revenire remarcabilă pentru Sunak, care a pierdut cursa pentru funcția de premier în fața lui Liz Truss cu mai puțin de două luni în urmă, când a fost acuzat de unii din Partidul Conservator că a fost cel care l-a dat jos pe Boris Johnson.

Fostul ministru britanic de finanțe a fost cel mai popular candidat în rândul parlamentarilor conservatori în cadrul competiției pentru conducerea partidului de anul acesta, dar, după ce a ajuns în turul doi împotriva lui Truss, a pierdut în urma unui vot la care au participat aproximativ 170.000 de membri ai partidului, cei care au luat decizia finală.

Mulți membri au fost supărați când Sunak a demisionat în iulie, contribuind la declanșarea unei rebeliuni care în cele din urmă l-a făcut pe predecesorul lui Truss, Boris Johnson, să cadă din funcție.

De asemenea, aceștia au ignorat avertismentul său că piețele și-ar putea pierde încrederea în Marea Britanie dacă Truss va realiza tăierile de taxe.

Unul dintre cei mai bogați politicieni din Westminster, el intră în Downing Street confruntându-se cu nevoia de a reduce profund cheltuielile publice pentru a stopa o criză fiscală, precum și pentru a aborda criza costului vieții, o iarnă de proteste și războiul Rusiei în Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22