Romania nu semneaza acordul UE-Canada din cauza mentinerii vizelor pentru cetatenii sai

Dora Vulcan | 19.10.2016

Romania se opune semnarii, de catre UE, a unui acord comercial cu Canada, informeaza MAE intr-un comunicat de presa. Romania se opune semnarii acordului, preconizat a fi semnat peste o saptamana de UE cu Canada, din cauza mentinerii de catre Canada a vizelor pentru romani.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:  Presedintele Klaus Iohannis a declarat inainte de plecarea la summitul UE-Canada de la Bruxelles, ca spera ca Romania sa poata "ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea revizuirii vizelor." El a explicat ca o intelegere rezonabila ar presupune in mod explicit retragerea de catre Canada a vizelor pentru Romania incepand cu anul 2017, ceea ce ar duce, implicit, la retragerea votului sau negativ in privinta acordului de liber schimb UE-Canada, asupra caruia Romania si-a exprimat dreptul de veto.

 

 În contextul dezbaterilor cu privire la politica comercială a Uniunii, România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE - Canada", arata MAE intr-un comunicat de presa. 

 

MAE a facut acest anunt dupa ce secretarul de stat pentru afaceri europene Cristian Badescu a participat marti la Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, de la Luxemburg.

 

 ***

 

Ministrii Comertului din Uniune, reuniti la Luxemburg, nu au reusit sa aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, in urma opozitiei a trei tari: Belgia (guvernul federal a impiedicat de conducerea regiunii Valonia, dar Canada a facut pasi mari pentru o intelegere), Romania si Bulgaria - ambele au conditionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetatenii lor.

 

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevazuta in 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

 

E una dintre rarele situatii in care Romania ameninta cu folosirea dreptului de veto in interiorul UE.

 

 

***

 

 Premierul Dacian Ciolos a efectuat o vizită de lucru în Canada in vara acestui an, obiectivul principal al vizitei fiind discutarea ridicarii vizelor pentru români, atat pe linia dialogului româno-canadian, cat si pe cea a formatului tripartit România-Canada-Comisia Europeană, anunta Guvernul intr-un comunicat.

 

România şi Bulgaria sunt singurele state UE pentru care Canada nu a ridicat inca vizele.

 

Premierul Ciolos a anuntat, la inceputul lunii iunie, in urma unei intrevederi, la Sofia, cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, ca Romania si Bulgaria au decis sa faca demersuri diplomatice comune pentru eliminarea vizelor necesare cetatenilor din cele doua tari pentru a calatori in Canada.

 

Conform sursei citate, dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării şi ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA).

 

Premierul Ciolos s-a intalnit cu premierul canadian Justin Trudeau, cu președinții Senatului, George J. Furey, și al Camerei Comunelor, Geoff Regan, cu Guvernatorul General al Canadei, David Johnston si cu reprezentanții comunității românești din Canada.

 

Ciolos si-a exprimat speranta atunci ca autoritatile de la Ottawa vor ajunge pana in toamna la un punct de vedere clar in problema vizelor. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22