România, printre țările cu risc ridicat de corupție în UE. Cât costă corupția economia UE

Tudor Despina | 22.03.2016

Corupția poate costa Uniunea Europeană până la 990 miliarde euro pe an, potrivit unui studiu comandat de Parlamentul European.

Pe aceeași temă

 

Corupția în UE vine sub multe forme și are implicații economice, sociale și politice, arată studiul asupra costului corupției realizat de RAND Europe la comanda Parlamentului European și publicat luni. Conform trei scenarii cu metodologie diferită, studiul relevă că Uniunea Europeană suferă pierderi din PIB între 179 de miliarde de euro și 990 de miliarde în fiecare an.

 

Potrivit Politico, cifrele sunt mult mai mari decât o estimare făcutâ în 2014 de Comisia Europeană, care arăta că pierderile ar fi undeva la 120 de miliarde de euro. Totuși, studiul CE s-a concentrat doar pe efectele directe ale corupției.

 

Corupția e o mare gaură neagră în inima economiei europene”, susține Carl Dolan, director Transparency International. “Dacă companiile văd că procesul de achiziții publice e compromis, atunci nu se vor implica, iar publicul va pierde pentru că nu există competiție”.

 

Potrivit studiului citat, țările cu cele mai mari riscuri de corupție din UE sunt Polonia, România, Lituania, Cipru și Croația.

 

Datele prezentate arată că fenomenul corupției legat de achizițiile publice atrage costuri de aproae 5 miliarde de euro pe an. Corupția în achiziții publice implică eliminarea deliberată a unor companii din concursul de achiziții, astfel încât să rămână un singur candidat viabil.

 

Ca o posibilă soluție, RAND Europe propune ca UE să implementeze un sistem electronic de achiziții publice la nivelul întregului spațiu comunitar, fapt ce ar putea reduce costurile corupției cu aproximativ 920 de milioane de euro. O altă soluție poate fi activarea funcției de procuror general european. Prin investigațiile lansate de un asemenea birou, corupția ar putea fi redusă cu 200 de milioane de euro pe an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22