Pe aceeași temă
El afirmă afirmând că această lege nu ar permite o investigarea eficientă a reţelelor de corupţie, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
Radev a acţionat la numai o zi după ce Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, a preluat preşedinţia semestrială prin rotaţie a blocului comunitar european. Este pentru prima dată când statul balcanic a preluat acest rol de când a aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, conform Agerpres.
Bulgaria a făcut progrese slabe în ceea ce priveşte eliminarea corupţiei şi a crimei organizate şi Comisia Europeană, executivul UE, a mustrat în repetate rânduri această ţară de la Marea Neagră pentru că nu a urmărit în justiţie şi condamnat oficiali corupţi, notează Reuters.
Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă ţară din UE.
Măsurile prevăzute de respectiva lege, aprobată de parlament în urmă cu două săptămâni, includ crearea unei unităţi speciale anticorupţie care să investigheze persoanele care ocupă posturi importante în stat precum şi activele şi conflictele de interese.
'Cred că legea adoptată nu numai că nu creează o bază legală adecvată pentru combaterea corupţiei, dar chiar va face dificilă combaterea' acestui fenomen, a declarat Radev, care a câştigat alegerile prezidenţiale în noiembrie 2016. Preşedintele Bulgariei este ales prin vot popular.