Rusia a anunțat că nu va reporni Nord Stream până când UE nu va ridica complet sancțiunile

L. G. | 05.09.2022

Prețul gazului în Europa a crescut luni, acțiunile au scăzut, iar euro s-a depreciat luni, după ce Rusia a închis definitiv Nord Stream 1, trimițând o nouă undă de șoc prin economiile țărilor membre UE.

Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat vina pe sancțiunile UE, Marea Britanie și Canada pentru „incapacitatea” Rusiei de a livra gaz prin conducta Nord Stream, care livrează gaz Germaniei de la Sankt Petersburg prin Marea Baltică.

„Problemele de pompare a gazelor au apărut din cauza sancțiunilor impuse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii”, a spus Peskov, potrivit agenției de știri Interfax. „Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă la stațiile de pompare.”

Comentariile lui Peskov au fost cea mai explicită cerere de până acum a Kremlinului ca UE să ridice sancțiunile în schimbul reluării de către Rusia a livrărilor de gaze către continent.

Gazprom, monopolul de stat rusesc al gazelor, a declarat vineri că va opri livrările de gaze prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni tehnice, pe care a pus-o pe seama dificultăților de reparare a turbinelor de fabricație germană în uzina din Canada.

Liderii europeni au spus că nimic nu împiedică Gazprom să aprovizioneze continentul cu gaze și au acuzat Rusia că folosesc „ca pe o armă” exporturile de energie.

Rusia furnizează în continuare gaze Europei prin conductele din epoca sovietică care trec prin Ucraina și care au rămas deschise în ciuda invaziei, precum și prin conducta South Stream prin Turcia.

Dar Peskov a declarat că Rusia nu poate relua complet livrările prin Nord Stream 1 până când Occidentul nu va ridica sancțiunile. El a acuzat țările occidentale că au provocat „turbulențe” prin refuzul Gazprom de a oferi garanții legale pentru ca turbinele trimise pentru reparații să fie returnate.

Oficialii ruși n-au făcut un secret că speră ca criza energetică în creștere din Europa va slăbi sprijinul Uniunii pentru Ucraina. „Evident că viața se înrăutățește pentru populație, oameni de afaceri și companii din Europa”, a spus Peskov. „Desigur, oamenii obișnuiți din aceste țări vor avea tot mai multe întrebări de pus conducătorilor lor.”

De altfel, Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta al Italiei, Liga, a spus că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu funcționează și dăunează efectiv Italiei și sugerând țărilor aliate să-și reconsidere abordarea. Vorbind la o conferință a liderilor politici, duminică la Lacul Como, Salvini a susținut că sancțiunile menite să pedepsească Moscova pentru invadarea Ucrainei au ajutat de fapt Rusia, rezultând un excedent din exporturi de 140 de miliarde de dolari, până în luna în iulie 2022. „Trebuie să apere Ucraina? Da", a spus Salvini. „Dar nu mi-aș dori ca sancțiunile să dăuneze mai mult celor care le impun decât celor împotriva cărora sunt îndreptate ele”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a fost chiar mai explicit decât Peskov și, după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat duminică un pachet de ajutoare de 65 de miliarde de euro pentru a atenua efectul în creștere al facturilor la energie, Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Germania „acţionează ca dușman al Rusiei” prin sprijinirea sancțiunilor împotriva Moscovei și furnizarea de arme Ucrainei. „Au declarat război hibrid împotriva Rusiei”, a scris Medvedev pe Telegram. „Și acest om se arată surprins că nemții au niște mici probleme cu gazul.”

Bineînțeles, fără ca niciuna dintre părți să renunțe la poziția sa, la câteva momente după comentariile Rusiei, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că „Putin folosește energia ca armă, reducând furnizarea și manipulând piețele noastre de energie”.

Șefa Comisiei Europene a adăugat că „El va eșua. Europa va prevala”, Van Der Leyen a confirmat că „Comisia Europeană pregătește măsuri pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile vulnerabile să facă față prețurilor ridicate ale energiei” propunând:

  • Reducerea cererii de energie electrică (aplatizarea vârfurilor de cerere)

  • Plafonarea prețului pentru gazul rusesc

  • Ajutorarea consumatorilor vulnerabili și industriali din suprataxarea companiilor cu venituri mari din sectorul energetic

  • Oferirea de sprijin financiar producătorilor de energie electrică care se confruntă cu lipsuri de lichiditate cauzate de volatilitatea prețurilor.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Putin is using energy as a weapon by cutting supply and manipulating our energy markets. <br><br>He will fail. <br><br>Europe will prevail.<br><br>The <a href="https://twitter.com/EU_Commission?ref_src=twsrc%5Etfw">@EU_Commission</a> is preparing proposals to help vulnerable households and businesses to cope with high energy prices.</p>&mdash; Ursula von der Leyen (@vonderleyen) <a href="https://twitter.com/vonderleyen/status/1566796117857259520?ref_src=twsrc%5Etfw">September 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22