Rusia avertizează NATO să nu livreze sisteme antiaeriene Ucrainei

L. G. | 17.03.2022

Ministerul de Externe al Rusiei a comunicat joi că furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina ar fi un factor destabilizator, care nu ar aduce pacea, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

Într-un discurs prin videoconferinţă în faţa Congresului SUA, Zelenski le-a cerut parlamentarilor americani să facă mai mult pentru a apăra Ucraina de agresiunea Rusiei şi a insistat din nou asupra impunerii unei zone de interdicţie a zborurilor în spaţiul aerian al ţării sale.

Duminică, premierul slovac Eduard Heger anunţase că NATO ar putea discuta trimiterea din ţara sa în Ucraina a sistemului de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că livrările de astfel de sisteme "categoric nu ar aduce pacea în Ucraina", iar "pe termen lung, ar putea avea consecinţe mult mai periculoase".

Slovacia, stat membru NATO, s-a declarat de acord să transfere în Ucraina sistemele sale de apărare antiaeriene S-300 de fabricație rusească, informează CNN.

Autoritățile din Slovacia au fost de acord, în prealabil, să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană de fabricație rusească, pentru a ajuta la contracararea atacurilor lansate de avioanele de luptă ale Rusiei. Pentru moment, SUA și NATO încearcă să găsească o soluție rapidă de a completa capacitățile defensive ale țării, transferul acestor sisteme către Ucraina nefiind încă asigurat.

Slovacia, unul dintre cei trei aliați NATO care au în dotarea armatei astfel de sisteme de apărare, dorește asigurări că acestea vor fi înlocuite imediat.

Surse care sunt în temă cu aceste negocieri, spun că dacă o țară furnizează sistemele S-300 Ucrainei, cel mai probabil va primi la schimb sistemul de rachete Patriot, fabricat din SUA, pentru a completa capacitatea la care renunță.

Până acum, Germania și Olanda au anunțat că sunt dispuse să trimită în Slovacia sisteme Patriot. Dar integrarea unui nou sistem complex de apărare antiaeriană în arhitectura militară existentă a unei țări, precum și antrenarea forțelor acesteia pentru a-l folosi, poate dura timp, spun specialiștii.

Congresul presează administrația Biden să ajute Ucraina în demersul de a obține aceste sisteme cât mai repede. Asta, mai ales după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut insistent în discursul de miercuri dimineață, în contextul în care SUA s-au opus planului de săptămâna trecută de a furniza Ucrainei MiG-uri poloneze.

Republicanul Michael McCaul din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei, a declarat miercuri că SUA au făcut progrese în obținerea accesului Ucrainei la S-300, un sistem de arme antiaeriene despre care sursele Congresului spun că această țară îl operează deja eficient împotriva asaltului Rusiei.

Statele Unite şi aliaţii lor doresc să evite antrenarea NATO în conflictul ucrainean, însă au furnizat ajutoare militare Ucrainei după invadarea acestei ţări de către Rusia, în 24 februarie.

Moscova numeşte invazia în Ucraina "operaţiune specială" pentru distrugerea capacităţilor militare şi arestarea celor pe care îi consideră naţionalişti periculoşi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22