Pe aceeași temă
Politia a intrat cu forta in biroul lui Navalnii si a inceput sa chestioneze oamenii, transmite Reuters.
Forte ale politiei ruse au patruns in sediul de campanie al lui Navalnii
La Moscova, unde autoritatile asteapta sa inceapa protestele, politia a intrat cu forta intr-un din birourile lui Navalnii si a inceput sa interogheze oamenii, presa relatand ca ar fi fost vorba despre o alerta de bomba. Politia a inchis si un studio de televiziune al opozitiei, insa un altul continua sa functioneze. Sase sustinatori ai lui Alexei Navalnii au fost retinuti la Moscova si cel putin 16 au fost retinuti in alte parti ale Rusiei, a informat un grup independent de monitorizare, citat de ziare.com.
Sute de suporteri ai liderului opozitiei din Rusia, Alexei Navalnii, au inceput o zi nationala de protest impotriva autoritatilor, duminica, facand apel catre alegatori sa boicoteze alegerile prezidentiale, care vor avea loc pe 18 martie. "Voi merge sa votez cand va fi vorba de o alegere", a afirmat un potestatar din Vladivostok pe o pancarta, informeaza site-ul agentiei de stiri Reuters.
Alte manifestatii au avut loc in orasele Novosibirsk, Kurgan, Omsk, Magadan, Kemerovo si Yakutk. Suporterii lui Navalnii au declarat ca asteapta sute de persoane care sa participe la manifestatii similare in alte 118 orase.
"La mijloc sunt vietile voastre. Cati ani vreti sa mai traiti cu acesti hoti, bigoti si ticaloși", spune Navalnîi într-un mesaj video publicat inainte de manifestatii.
Navalnii a declarat ca va participa la protestele din Moscova. Este neclar unde se afla acesta la momentul actual.
- Curtea Suprema din Rusia a respins, la finalul lunii decembrie, o contestatie a liderului opozitiei ruse, Alexei Navalnii, la decizia Comisiei Electorale de a ii interzice candidatura la alegerile prezidentiale din martie 2018.
Comisia electorala centrala din Rusia a decis marti, prin vot, ca lui Alexei Navalnii sa i se interzica sa participe la alegerile prezidentiale de anul viitor pe motiv ca acesta are o condamnare penala. Navalnii, 41 de ani, a fost retinut de trei ori anul acesta si pus sub acuzare pentru organizarea, in mod repetat, de mitinguri si manifestatii publice.
Aleksei Navalnii a lansat, la finalul lunii decembrie, un apel public pentru proteste masive in toata Rusia pe data de 28 ianuarie.
Comisia Europeana a criticat dur decizia autoritatilor ruse, iar societatea civila din Occident a denuntat decizia autoritatilor drept o incalcare a drepturilor cetatenesti.
Navalnii este unul dintre putinii opozanti ai lui Putin intr-o tara in care ziaristi si politicieni de opozitie au fost batuti, incarcerati sau chiar asasinati in ultimii ani pentru indrazneala de a chestiona deciziile liderului de la Kremlin.
Background
- Cel mai puternic opozant al lui Putin, anihilat. Curtea Supremă a respins apelul lui Navalnîi împotriva deciziei de respingere a candidaturii sale la prezidențiale
Curtea Supremă a Rusiei a respins sâmbătă apelul înaintat de liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi împotriva deciziei Comisiei electorale centrale a ţării care i-a interzis candidatura la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc pe 18 martie 2018, transmite agenţia Reuters.
Invocând o condamnare judiciară pe care Navalnîi o consideră motivată politic, Comisia electorală a votat lunea trecută în unanimitate respingerea dosarului său de candidatură prezentat după o zi de mobilizare a partizanilor săi, care i-au asigurat numărul legal de semnături pentru a putea candida.
Potrivit AFP, decizia Comisiei electorale nu a fost o surpriză, deoarece acest organism precizase deja de mai multe ori că Navalnîi nu va putea candida până în anul 2028, din cauza unei sentinţe prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de deturnare de fonduri.
Dar opozantul rus susţine că acest dosar a fost ''fabricat'' tocmai pentru a nu putea să candideze împotriva lui Vladimir Putin. El invocă în acest sens şi verdictul emis în octombrie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a considerat ''arbitrară'' o condamnare a sa din anul 2014 într-un alt dosar de fraudă fiscală şi i-a cerut Moscovei să-i plătească despăgubiri.
Navalnîi, care nu a fost prezent la audiere la Curtea Supremă, precizează Reuters, a scris pe Twitter că el şi susţinătorii săi ''nu vor recunoaşte nişte alegeri fără o competiţie'' şi şi-a reluat apelurile la boicotarea scrutinului.
- Rusia: Manifestații de susținere a candidaturii lui Alexey Navalny la prezidențiale
Mii de susținători ai charismaticului opozant si blogger anti-couptie, cu un discurs marcat uneori de nationalism, s-au adunat in 20 de orase pentru a-si sustine favoritul.
Alexei Navalny, 41 de ani, a fost declarat neeligibil in octombrie, pana in 2028, de catre Comisia electorala, din cauza unei condamnari pentru deturnare de fonduri.
Prin aceste manifestatii, Alexei Navalny spera sa pună presiune pe Comisia electorală, pentru a i se accepta candidatura.
Manifestatii au avut loc in Vladivostok (Orientul extrem), Irkutsk, Krasnoiarsk (Siberia) si Rostov pe Don (sud-vest), dar si in Moscova si Sankt Petersburg.
La Moscova, a fost sustinut de peste 700 de persoane, in prezenta a doi membri ai Comisiei electorale centrale, potrivit echipei lui Navalny.
Acesta a precizat ca nu isi pune problema sa renunte la candidatura. "E imposibil sa nu ne lase sa participam la alegeri", a scris el, saptamana aceasta, pe blogul sau.
Autoritatile au replicat in schimb ca doar un "miracol" i-ar permite sa candideze.
Vladimir Putin, 65 de ani, a anuntat in aceasta luna ca va candida pentru un al patrulea mandat.
In ciuda problemelor, precum coruptia sau un sistem public de sanatate precar, precum si cresterea nivelului de saracie, sondajele prevad o victorie zdrobitoare a lui Vladimir Putin, care are o perceptie pozitiva in ochii a peste 80% dintre rusi.
- Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi arestat înaintea unei manifestaţii anticorupţie
Navalny, avocatul de 41 de ani, contracandidat al lui Putin la prezidențialele de anul viitor, a cerut organizarea de proteste în masă la Moscova și în alte orașe împotriva a ceea ce spune el este un sistem corupt supravegheat de președintele rus, Vladimir Putin.
„Aleksei a fost reținut în holul de la ieşirea din blocul nostru“, a anunţat soţia sa, Iulia, pe Twitter. „El mi-a cerut să vă transmit că planurile (pentru protest) sunt neschimbate", transmite Reuters.
Mai mulţi martori au declarat pentru Reuters că au văzut o mașină de poliție în apropierea blocului lui Navalnîi şi, apoi, un microbuz cu cca 10 poliţişti care a oprit în faţa blocului.
Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă aproape simultan, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalny.
În jurul locului de desfășurare a protestului, de pe Tverskaya, din cenrul Moscovei, sute de polițiști și militari în termen militare așteptau un semnal că protestul este ilegal pentru a putea interveni. De altfel, un număr mic de protestatari, care veneau dinspre staţia de metrou, din apropierea locului protestului, au fost deja arestaţi, transmite Reuters de la faţa locului. În martie, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga Rusie într-o demonstraţie de forţă anti-Kremlin, când au şi fost arestaţi cca 1000 de persoane.
„Vreau schimbări“, a scris Navalny într-o postare pe blog săptămâna trecută. „Vreau să trăiesc într-un stat democratic modern și vreau ca taxele noastre să fie transformate în drumuri, școli și spitale, nu în iahturi, palate și viță de vie.“
Aleksei Navalnîi și-a pierdut vederea în proporție de 80%, după ce a fost stropit cu un lichid verde
Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, a anunțat pe 3 mai că vederea sa este aproape pierdută, după ce a fost stropit cu un lichid verde, la finalul lunii aprilie. El și-a exprimat intenția de a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor.
Un doctor care l-a consultat pe Aleksei Navalnîi i-a spus că și-a pierdut vederea în proporție de 80%. Medicul i-a mai spus că vederea s-ar putea îmbunătăți, însă nu sunt perspective concludente în acest sens.
Inițial, atacul cu lichidul verde nu era considerat atât de periculos, deoarece liderul opoziției din Rusia a mai fost stropit cu un lichid de aceeași culoare, în acest an, dar fără efecte adverse, scrie The New York Times.
De această dată, Navalnîi a fost transportat la spital cu arsuri grave la ochiul drept. Potrivit sursei citate, antisepticul "clasic" este greu de spălat însă este inofensiv. Medicul oftalmolog care l-a consultat a precizat că lichidul cu care acesta a fost stropit de această dată mai conținea o soluție în afara dezinfectantului obișnuit.
În aceeași postare de pe site-ul său, Aleksei Navalnîi a avut puterea să glumească. El a postat o imagine prelucrată în stilul Terminator și a spus că Rusia va avea un președinte cu un ochi alb.
Pe de altă parte, susținătorii lui Navalnîi au anunțat că l-au identificat pe atacator pe baza unor filmări. Ar fi vorba despre același activist pro-guvernamental care a aruncat cu urină pe fotografiile unui fotograf american, într-o galerie de artă.
Poliția din Moscova a anunțat că a deschis o anchetă, însă aceasta se pare că trenează. Aleksei Navalnîi a acuzat că nu a fost audiat niciunul dintre susținătorii săi, nu au fost vizionate camerele de supraveghere și nicio persoană nu a fost arestată.
Avocatul de 40 de ani, care şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţie în 2018, a organizat o vastă manifestaţie anticorupţie la Moscova la sfârşitul lunii martie. A fost arestat atunci şi a stat două săptămâni după gratii.