Pe aceeași temă
La nivel politic şi diplomatic, Rusia promite că va respecta voinţa ucrainenilor şi că va colabora cu noul lider. Totuşi, Moscova nu a încercat să deschidă un canal de dialog. Mai mult, prin combatanţii ceceni trimişi în estul Ucrainei, trece la un alt nivel de control asupra regiunii. O întâlnire importantă va avea loc pe 6 iunie în Franţa, la comemorarea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia. Preşedintele Vladimir Putin, care a confirmat că va fi prezent, se va afla la aceeaşi masă cu noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, invitat şi el de liderul francez François Hollande. Până atunci, cum a arătat situaţia din teren, în cele câteva zile de la alegerea lui Poroşenko?
În ceea ce-l priveşte pe Petro Poroșenko, noul şef de stat ucrainean (ales democratic, potrivit OSCE) pare să urmeze, cel puţin la nivel declarativ, linia deja stabilită de autorităţile interimare de la Kiev. A promis, de pildă, înfiinţarea unui „Minister pentru recuperarea Crimeei“, a promis şi pedepsirea rebelilor care au doborât un elicopter militar la Slaviansk. I-a numit „bandiţi“. E însă o diferenţă de nuanţă importantă faţă de actuala administraţie interimară, care-i numeşte de-a dreptul „terorişti“.
Săptămâna trecută a fost cea mai sângeroasă de la începutul operaţiunii antiteroriste, pe 13 aprilie. Începând cu ofensiva de luni pentru aeroportul din Doneţk, unde au murit 70 de oameni (potrivit separatiştilor, dar 50 potrivit autorităţilor de la Kiev). Un amănunt foarte important: 33 dintre cei care au murit la Doneţk, luni, erau cetăţeni ruşi şi urmează să fie repatriaţi în Rusia. Iată şi un nou motiv pentru care, joi, Departamentul de Stat a acuzat Federaţia Rusă că trimite în Ucraina combatanţi ceceni. E vorba de mercenari antrenaţi în Rusia, după cum a relatat în mai multe rânduri presa ucraineană. Cu toate acestea, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, dezminte că această republică „pacificată“ cu forţa de Vladimir Putin ar trimite mercenari să îi ajute pe rebeli.
Apoi, joi, la Slaviansk (tot în regiunea Doneţk), rebelii tot mai bine înarmaţi - aşa cum constată Washingtonul - au reuşit să doboare un elicopter al armatei ucrainene. Au murit toţi cei 12 militari de la bord, inclusiv un general al armatei. Incidentul a pus pe jar Kievul, care a încercat imediat să dea impresia că, deşi nu deţine controlul deplin în regiune, e pe cale să îl obţină.
Regiunea e un teatru de conflict nu doar pentru populaţie, ci şi pentru observatorii OSCE, veniţi la cererea Ucrainei să supravegheze situaţia din teren. Patru membri ai organizaţiei internaţionale au fost răpiţi luni la Slaviansk, iar vineri OSCE a anunţat că a pierdut legătura cu încă o echipă (patru membri ai organizaţiei şi traducătorul ucrainean) ce patrula lângă Lugansk. În timp ce unii separatişti spun că observatorii se află în custodia lor, alţii susţin că nu au informaţii despre soarta lor. Aceeaşi strategie a negării. La fel cum şi Moscova neagă vehement acuzaţia Occidentului că îi coordonează pe rebeli şi îi aprovizionează cu arme.
Dacă la nivel diplomatic nu s-a întâmplat mai nimic în ultima săptămână, situaţia stă cu totul altfel la nivel militar. Strategia Rusiei în Ucraina s-a schimbat considerabil în aceste zile. Circa 30.000 de militari ruşi staţionaţi la graniţa cu Ucraina s-au retras la bazele din Rusia. Au mai rămas 10.000, dar şi aceştia dau semne că se retrag. Vladimir Putin a spus de mai multe ori că trupele au fost retrase, fără ca informaţia să fie confirmată. De această dată, e confirmată de oficiali americani şi de NATO.
Negocierile vor fi extrem de complicate „la firul ierbii“ în estul Ucrainei, din cauza disensiunilor dintre diferite facţiuni separatiste. Serghei Taruta, un miliardar guvernator al Doneţkului, a declarat joi pentru CNN că e în negocieri cu liderii proruşi din regiune ca să calmeze situaţia. O sarcină complicată, spune el, pentru că există o „rotaţie“ a liderilor. Pe de altă parte, Taruta s-a întâlnit şi cu noul preşedinte la Kiev, care i-ar fi promis că va veni să viziteze regiunea Doneţk în prima jumătate a lunii iunie.
Situaţia este şi mai complicată. Rusia speculează aceste disensiuni din cadrul separatiştilor prin intermediul combatanţilor ceceni trimişi în estul Ucrainei. Aşa s-a întâmplat la Doneţk, unde, la mijlocul săptămânii trecute (joi), membrii aşa-numitului Batalion Vostok au scos cu forţa din clădirea administraţiei regionale facţiunea care deţinuse până atunci controlul. Oficial, supăraţi că ceilalţi rebeli ar fi prădat un supermarket din apropierea aeroportului Doneţk după bătălia de luni, membrii grupării Vostok au intrat cu forţa, au dezmembrat baricadele ridicate în jurul clădirii, care servise pe post de cartier general. Majoritatea celor din Batalionul Vostok ar fi ceceni, mai relatează New York Times, într-un amplu reportaj despre situaţia de la Doneţk.
E un semn că facţiunile armate ale rebeliunii din est preiau controlul asupra celor politice. Mişcările Batalionului Vostok (extrem de bine echipat cu arme ruseşti) au fost atent calculate şi „executate“ în faţa reprezentanţilor mass-media.
Atacul pare să consolideze poziţia lui Aleksandr Borodai, actual „premier“ al Doneţkului şi implicat de asemenea în preluarea Crimeei. Sub comanda lui Borodai a acţionat Batalionul Vostok şi, deşi cel în cauză neagă orice legătură cu guvernul rus, experţii consideră că are aprobarea lui Vladimir Putin. Iar pe măsură ce se intensifică operaţiunea din est, tot mai mulţi comandanţi, precum Aleksandr Borodai ori un alt comandant militar numit Igor Strelkov, încep să preia controlul în estul Ucrainei.
În fine, Rusia pare decisă să deschidă un nou front contra Ucrainei săptămâna aceasta şi ameninţă să taie aprovizionarea cu gaze naturale, dacă negocierile privind plata în avans eşuează. //