Rusia va răspunde „puternic și dureros” la sancțiunile anunțate de SUA

L. G. | 23.02.2022

Rusia promite că va avea un răspuns „puternic” și dureros” la sancțiunile anunțate de SUA după ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste pro-ruse din Ucraina.

Pe aceeași temă

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială: va exista un răspuns puternic la sancțiuni, nu neapărat simetric, dar bine calculat și dureros pentru partea americană”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă, citat de AFP și Tass.

 

Președintele american Joe Biden a anunțat marți seară impunerea unei „prime tranșe" de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

 

Întregul sector bancar rus ar putea fi vizat de sancțiuni, a avertizat un oficial american.

 

„Rusia a dovedit că este capabilă să minimizeze prejudiciul cauzat, indiferent de costurile sancțiunilor”, a reacționat diplomația rusă în comunicatul său, subliniind că „presiunea sancțiunilor nu poate influența voința Rusiei de a-și apăra ferm interesele” .

 

„În ciuda inutilității evidente a eforturilor depuse de-a lungul anilor pentru a împiedica dezvoltarea economiei noastre, Statele Unite revin în mod reflex la instrumente restrictive care sunt ineficiente și contraproductive din punctul de vedere al intereselor americane”, se arată în comunicat.

 

Ministerul rus de Externe denunță „șantajul și intimidarea” din partea Washingtonului, precizând că Rusia rămâne mereu „deschisă către diplomația bazată pe principiile respectului reciproc, egalității și luării în considerare a intereselor reciproce”.

 

Sancțiuni pentru Rusia au fost anunțate și de Uniunea Europeană, Japonia, Australia, Canada, Germania și Marea Britanie.

 

Semnificativ, Berlinul a suspendat proiectul gazoductului Nord Stream II, care urma să aducă și mai mult gaz rusesc în Germania.

 

Fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, amenință Europa, într-un mesaj publicat pe Twitter, cu prețuri de 2.000 de euro petru o mie de metri cubi de gaz, după decizia Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2.

 

Aceste măsuri rămân modeste pentru moment în comparație cu cele promise în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina și Moscova se poate lăuda că a acumulat aproape 640 de miliarde de dolari în rezervele valutare și 183 de miliarde în fondul său suveran pentru a le face față, notează AFP.

„Pachetul de sancțiuni” al UE pentru Rusia

Cele 27 de state membre ale UE au aprobat marți un „pachet de sancțiuni” „în unanimitate” împotriva Rusiei, care „o va răni foarte grav”, după decizia acesteia de a recunoaște teritoriile separatiste din estul Ucrainei.

Aceste sancțiuni, care trebuie încă adoptate oficial pentru a intra în vigoare, „vor răni foarte tare Rusia”, a precizat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Acestea se referă la:

  • înghețarea averilor și interzicerea vizelor îi vor viza în special pe cei 351 de deputați ruși ai Dumei care a aprobat recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste.

  • 27 de persoane și entități care contribuie la subminarea sau amenințarea integrității teritoriale a Ucrainei, a suveranității și a independenței acesteia”, a detaliat Josep Borrell, referindu-se la „acei actori din sectorul apărării care joacă un rol în invazia” țării, „cei care au lansat o campanie de dezinformare împotriva Ucrainei” și „băncile care finanțează oficialii ruși și alte operațiuni în aceste” teritorii separatiste.

  • UE intenționează să vizeze „relațiile economice dintre cele două regiuni și Uniunea Europeană” și, în final, „capacitatea statului rus și a guvernului său de a accesa piața noastră financiară și piețele europene de capital pentru a-și refinanța datoria”,

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22