Rusii nu vor avea niciun cuvant de spus

David Satter | 05.03.2008

Pe aceeași temă

Un sistem autoritar, cladit pe preturile inca uriase ale energiei, "uns" de mita si administrat de oficiali implicati in delicte grave, va trebui sa functioneze cu doi centri de comanda. David Satter, fost corespondent la Moscova, editorialist pentru Wall Street Journal si autor al cartii de succes Intuneric la Rasarit - ascensiunea statului rusesc al faradelegii, vede sumbru viitorul Rusiei dupa alegerile de duminica.

 

La ce va asteptati dupa venirea lui Medvedev?

 Greu de spus. Dupa toate anunturile oficiale, Putin va continua ca premier, va detine o mare parte a puterii, iar Medvedev va fi doar o figura decorativa. Dar Constitutia Rusiei nu permite de fapt un asemenea aranjament decorativ. Presedintele ii numeste pe toti membrii Cabinetului, il poate demite pe premier. E adevarat ca, pentru a intra in functie, premierul trebuie sa fie confirmat de Duma. Dar abilitatea Dumei de a influenta decizia presedintelui este limitata, daca Duma respinge de trei ori propunerea presedintelui, trebuie sa se autodizolve. In aceste circumstante, este greu de imaginat ca premierul ii va putea rezista presedintelui. Din 1993 n-a fost nevoie cu adevarat de un premier in Rusia, premierul s-a ocupat in special doar de managementul economic de zi cu zi.

Ar putea schimba Constitutia pentru a da mai multe puteri premierului.

Atat Putin, cat si Medvedev au spus ca nu exista intentia de a modifica puterile prezidentiale. Trebuie doar sa asteptam si sa vedem, e foarte greu sa intelegem ce au de gand de fapt. Un lucru e insa clar - ca poporul rus nu va avea niciun cuvant de spus. Pe de-o parte, rusii aproape ca cer asta - la ultimele alegeri au votat intr-o majoritate coplesitoare pentru Putin, fara sa aiba idee ce reprezinta. Au votat aproape ca niste copii, pentru o persoana ale carei intentii nu le cunosteau, pentru ca nu le-a impartasit. Avem aceeasi situatie. Oamenii voteaza cu Medvedev, desi nu stiu care ii vor fi puterile si ce are de gand sa faca. Medvedev a refuzat sa dezbata aceste chestiuni. In 2000, cand a candidat la Presedintie, nici Putin nu si-a facut publice intentiile. Vedem un model recurent in care liderii rusi trateaza populatia ca pe o masa de manevra, iar oamenii nu cer nimic celor care candideaza la posturi importante.

 

Dilema portretelor de pe perete

 

Cum vedeti Rusia fara Putin?

Daca Putin nu mai e presedinte si paraseste guvernul cu totul, cred ca sistemul din Rusia va functiona in continuare. Ar putea exista niste modificari la nivel de discurs, dar tara va ramane la fel de corupta, de lipsita de justitie si de agresiva la nivel international cum e acum. Societatea civila este foarte slaba, iar puterea stie ca nu exista un mod mai bun de a distrage atentia populatiei de la coruptia clasei politice decat prin crearea unui dusman. Si singurul dusman care functioneaza este Vestul. Daca Putin ramane premier si nu va actiona pentru a deveni iar presedinte, atunci s-ar putea ivi o situatie cu conflicte iremediabile intre lideri, pentru ca ar fi vorba de doi centri de putere.

Medvedev este un prieten personal al lui Putin...

Medvedev va detine puterea si va putea, de exemplu, sa-l convoace pe Putin in biroul sau. Putin va trebui sa atarne portretul lui Medvedev pe perete.

Putin a anuntat deja ca nu o va face.

 A anuntat? Atunci intrebarea e daca Medvedev va atarna portretul lui Putin in biroul sau. (rade) Este un detaliu foarte important in contextul sovietic, rus.

Ar putea Medvedev sa fie un mediator intre diferitele factiuni, asa cum este Putin acum?

Da, cred ca da. Daca mosteneste intreaga masura a puterilor prezidentiale, probabil ca ar putea. Pe de alta parte, Rusia a semnat o serie de acorduri anticoruptie, care au standarde stricte de implementare. Medvedev le-ar putea folosi pentru a scapa de inamicii sai politici. Este o arma puternica pe care o detine.

 

"In Rusia, un lider nu renunta la putere decat daca moare"

 

De ce ar vrea Putin sa renunte la putere?

Sunt mai multe teorii, ar trebui sa-l intrebam pe el. Dar exista informatii ca are o avere personala enorma, estimata de unii la peste 40 de miliarde de dolari. Si se pare ca nu e o persoana care isi doreste sa-si petreaca intreaga viata lucrand din greu.

Dar e inca tanar, comparativ cu alti fosti presedinti.

 E inca relativ tanar, dar poate ca acum isi doreste sa cheltuie toti acei bani pe care i-a strans. E o posibila explicatie, desi ar fi contrara caracterului rus. In Rusia, liderul nu renunta la putere decat daca moare. Daca renunta la putere, pierde orice urma de autoritate in societatea rusa. Odata ce pierde haloul de putere, ceea ce chinezii numesc "Mandatul Cerului", redevine un muritor de rand.

Putin a fost un lider puternic. Cat de puternic e sistemul pe care il lasa in urma?

Este un sistem puternic atata timp cat nu au loc socuri sistemice, cum ar fi un colaps al pretului la petrol, o catastrofa naturala sau o criza economica de proportii. Coruptia a devenit metoda de guvernare a Rusiei, iar birocratii privesc slujbele lor nu ca datorie, ci ca mijloc de imbogatire. Iar asta se aplica si la nivelul deciziilor, in masura in care coruptia poate aduce avantaje birocratilor. In cazul reformei sistemului de sanatate, de exemplu, nu a contat cati oameni vor muri in urma schimbarilor, ci oportunitatile de coruptie si abuz de putere.

 

Vulnerabilitatile sistemului lui Putin

 

Si care ar fi punctele cele mai vulnerabile ale sistemului creat de Putin?

 Cred ca este implicarea inaltilor oficiali in delicte grave, precum asasinarea lui Iuri Sehocihin (n.red. - deputat liberal si jurnalist de investigatie la Novaia Gazeta), otravirea lui Litvinenko. Un punct vulnerabil il reprezinta si conflictele din interiorul elitelor, pentru ca este un sistem neguvernat de lege, o situatie care poate degenera, mai ales atunci cand competitia pentru mita si bani depaseste posibilitatile reale de a plati acele mite. Iar daca pretul la petrol sau la resursele naturale este artificial, daca pretul pentru acestea ar scadea, ceea ce este cu siguranta posibil, nu ar mai exista suficienti bani pentru "a unge" acest sistem.

Cat de eficiente sunt companiile de stat, precum Gazprom, care, in ciuda profiturilor uriase, nu investesc in infrastructura tot mai deficitara si in distributia in plan intern?

 Este o intrebare foarte interesanta, dar nu am raspunsul la ea. Ce este de asemenea interesant este ca, pe timpul cat Medvedev a condus Gazprom, 6% din actiuni au disparut pur si simplu, fara o situatie contabila. Iar asta inseamna 20 de miliarde de dolari. Daca acesta este un exemplu al modului cum este gestionat Gazprom, ne putem astepta si la alte probleme. Cu toate acestea, lumea are nevoie de resursele Rusiei, iar preturile sunt foarte mari, ceea ce le permite o anumita amortizare. Dar cred ca situatia este instabila in mod inerent si ca pe termen lung vor fi probleme.

 

Strategia Occidentului

 

Poate fi venirea lui Putin la summit-ul NATO de la Bucuresti un gest de impacare cu Vestul inainte ca Medvedev sa preia puterea?

 E o ipoteza rezonabila. Dar ar putea sa vina si sa-i apostrofeze. Rusii au o vorba: "nu poti privi in sufletul unui om".

Bush a crezut ca a privit in sufletul lui Putin...

Da, a crezut asta, dar am vazut ca s-a inselat, si el, si toti ceilalti care au sprijinit asemenea afirmatii superficiale.

Ce parere aveti despre statele vestice prospere care cedeaza in fata Rusiei, in comparatie cu tari precum Georgia?

Desigur, se intampla ceva gresit in Vest. Pentru Vest, nu este o situatie atat de critica cum este pentru Georgia, care isi vede independenta amenintata. Este ca in povestea cu cainele care gonea un iepure. Iepurele s-a ascuns intr-o vizuina. De ce nu l-a prins? Cainele alerga sa-si prinda cina, iepurele alerga sa-si salveze viata. O tara precum Georgia este mai motivata sa infrunte Rusia, pentru ca amenintarea este mai mare. Noi nu resimtim asta ca pe o problema existentiala.

Vestul crede ca tarile Europei de Est si fostele republici sovietice se descurca bine. Ceea ce nu e cazul. Rusia pare a dori sa-si recupereze fostele sfere de influenta. Ce ar fi de facut pentru a preintampina aceasta?

 Mai intai, este important ca tarile din Vest sa-si coordoneze politicile pe energie si sa nu permita vreunuia dintre statele occidentale sa fie expus unui santaj rusesc cu energie. Trebuie prevenita crearea unui deficit in cazul in care Rusia ar incerca "debransari" de la energie, cu intentia de a declansa schimbari in deciziile acestor tari. Alta modalitate ar fi extinderea umbrelei NATO pentru a introduce flancul estic al lumii occidentale, pentru a limita progresiv zonele de instabilitate. Si, probabil cel mai important lucru, avem nevoie de cetateni informati, guverne informate cu privire la potentialele pericole.

Este straniu ca aici, in Romania, democratia nu este consolidata, iar modelul coruptiei pe stil rusesc ia din nou proportii. A fost firesc timp de 50 de ani, de ce n-ar fi firesc si acum? In ciuda integrarii in NATO si UE...

Nu stiu daca lupta a fost pierduta, dar exista presiuni. Una dintre sursele acestor presiuni este faptul ca Rusia a avut profituri extraordinare din vanzarea resurselor naturale. Cred ca, prin interes sustinut si prin disciplina, Vestul poate face fata ambitiilor rusesti si suntem toti decisi sa facem acest lucru.

Cat de importanta este problema coruptiei in Vest, atunci cand oficialii occidentali trebuie sa faca fata Rusiei?

Orice persoana corupta este o persoana slaba, nu poate rezista presiunilor unei tari precum Rusia.

Care ar fi mostenirea lui Putin?

A lasat tara intr-o situatie mult mai prospera, dar adevarata sa mostenire este ca a distrus institutiile democratice, creand un sistem autoritar care poate foarte usor sa treaca la represiuni la nivel national daca ar considera ca este potrivit s-o faca.

Cred ca o tara atat de corupta precum Rusia, unde birocratii cer bani pentru a-si indeplini indatoririle, in care deciziile politice sunt luate in functie de oportunitatile pentru coruptie, nu poate functiona pe termen lung. Nu este fezabil in termeni de credibilitate, de adaptare, de flexibilitate, sistemul nu poate asimila ultimele tehnologii. Din cauza faptului ca societatea nu mai are niciun control asupra guvernului si asupra institutiilor guvernamentale, puterea devine un animal de prada care nu ii serveste pe cetateni, ci ii pradeaza.

 

Interviu realizat de Valentina Pop si Gelu Trandafir

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22