Rușii și ucrainenii se acuză reciproc că pregătesc un atac asupra centralei nucleare Zaporojie

Redactia | 05.07.2023

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat marți seară că rușii ar fi amplasat explozibili pe acoperișurile a două reactoare ai centralei nucleare Zaporojie, „probabil pentru a simula un atac” ucrainean.

Pe aceeași temă

La rândul lor, rușii declară că dețin informații că armata ucraineană se pregătește să lanseze un atac cu rachete și drone asupra centralei pentru a da vina pe Moscova pentru dezastrul nuclear creat.

Renat Karchaa, un consilier rus în domeniul nuclear, a afirmat acest lucru, fără să precizeze însă cine i-a furnizat infomațiile. Niciuna dintre cele două părți nu a furnizat presei dovezile pe care s-ar baza afirmațiile lor.

„La adăpostul întunericului, în noaptea de 5 iulie, armata ucraineană va încerca să atace centrala Zaporijia folosind rachete de precizie cu rază lungă de acțiune și drone de atac kamikaze”, a declarat Karchaa, citat de agențiile de presă ruse.

Preșdintele Zelenski afirmase mai devreme că „avem informații de la serviciile noastre secrete că armata rusă a plasat obiecte care seamănă cu explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere ale centralei nucleare din Zaporijia, probabil pentru a simula un atac (din partea noastră – n.r.) asupra centralei”.

Ucraina: Rușii pregătesc „provocări” la Zaporojie

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat populația din zonă că rușii ar putea trece în curând la „provocări” la centrala nucleară Zaporojie.

„Forțele armate ale Ucrainei informează oficial [cetățenii] despre posibila pregătire, în viitorul apropiat, a unei provocări pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, care este ocupată de teroriștii ruși din 4 martie 2022”, se arată în anunțul postat pe pagina oficală de Facebook.

Anterior, generalul-locotenent Serhii Naiev, comandantul Forțelor Întrunite ale Ucrainei, a raportat că forțele de apărare ucrainene consolidează granița de nord a țării cu efective și echipamente militare din cauza ultimelor evenimente de la centrala nucleară din Zaporojie.

Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub controlul armatei ruse din 4 martie 2022, la scurt timp după declanșarea așa zisei operațiuni militare speciale în cadrul căreia a invadat estul și sudul Ucrainei.

AIEA: Situația de la centrala Zaporojie este „gravă”

Pe 15 iunie, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a vizitat centrala pentru a se asigura că situația este sub control.

 „Putem observa că situaţia este gravă, consecinţele sunt aici şi ele sunt reale. În paralel, se iau măsuri pentru stabilizarea situaţiei”, a rezumat directorul general al AIEA, fără a preciza măsurile la care a făcut referire, relatează AFP preluată de Agerpres.

Vizita lui Rafael Grossi la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a avut ca principal obiectiv să determine dacă aceasta este pusă în pericol în urma distrugerii barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, lacul de acumulare fiind sursa pentru răcirea celor şase reactoare ale centralei. Centrala dispune de „apă suficientă”, dar „nu am putut să văd bazinele de răcire, ecluzele, canalele care constituie sistemul indispensabil răcirii” reactoarelor, a spus directorul general al AIEA. „Era foarte important să pot face propria mea evaluare a situaţiei împreună cu experţii mei”, a completat Rafael Grossi, care estimase cu o zi înainte că nu există vreun „pericol imediat” pentru această centrală ocupată de trupele ruse, dar care funcţionează cu personal ucrainean.

Pericolul unui atac asupra centralei este „în creștere”

AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului. Directorul companiei ruse de stat responsabilă cu sectorul nuclear civil, Rosatom, Aleksei Ligacev, a declarat, după vizita lui Grossi la centrala Zaporojie, că directorul AIEA a putut să inspecteze centrala şi să se asigure că personalul acesteia face totul pentru a garanta securitatea instalaţiei, consemnează agenţia EFE. „Personalul centralei este foarte profesionist” şi calculează toate riscurile tehnologice, dar „pericolul militar al unui atac direct asupra instalaţiei în condiţiile actuale creşte”, mai ales că centrala se află aproape de linia de contact dintre trupele ruse şi ucrainene, iar armata ucraineană şi-a lansat mult trâmbiţata contraofensivă, a adăugat oficialul rus.

El a asigurat că Rusia respectă un set de cinci principii enunţate de directorul general al AIEA pentru a preveni la Zaporojie un dezastru nuclear cum a fost cel de la Cernobîl în 1986, adăugând că pentru aceasta este nevoie şi de sprijinul Ucrainei.

Zona centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc. Centrala a fost astfel deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22