Războiul Soros-Orban: Comisia Europeană, procedură de infringement împotriva Ungariei

I.g. | 13.07.2017

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu noua lege cu privire la organizaţiile neguvernamentale (ONG), care impune o serie de obligaţii unor ONG-uri ce beneficiază de capital străin, informează MTI şi AFP, notează Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

"După ce am examinat cu atenţie noua lege cu privire la ONG-uri, am ajuns la concluzia că aceasta nu este conformă cu legislaţia Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de asociere, libera circulaţie a capitalurilor şi protecţia vieţii private", a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele CE.

 

Executivul UE a trimis Ungariei o scrisoare de notificare, prin care anunță că lansează oficial procedura de infringement, iar Budapesta dispune de o lună pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.

 

Legea adoptată luna trecută de parlamentul ungar cere ca organizaţiile civile să se înregistreze la tribunal ca organizaţii cu susţinere externă după ce donaţiile pe care le primesc din străinătate ajung la pragul de 7,2 milioane de forinţi (23.400 euro).

 

Fac excepţie fondurile UE. Peste acest prag, ONG-urile trebuie să declare pe site-urile lor şi în comunicate de presă că sunt considerate organizaţii finanţate din străinătate. Cele care nu-şi dezvăluie sursa de finanţare externă urmează să primească o notificare semnată de un procuror în care li se cere să dea curs acestei obligaţii, iar dacă nu răspund nici la a doua notificare sunt pasibile de amendă.

 

UE a dat un ultimatum de o lună Ungariei pentru a rezolva problemele privind legea educaţiei

 

 

Uniunea Europeană a dat joi un ultimatum de o lună Ungariei pentru a rezolva problemele privind legea educaţiei, despre care afirmă că ar contravene valorilor blocului comunitar. În caz contrar, Budapesta riscă sancţiuni, relatează Reuters. 

 

Prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut Guvernului ungar să răspundă în termen de o lună criticilor Bruxelles-ului potrivit cărora Legea Studiilor Superioare ar putea duce la închiderea unei unversităţi finanţare de George Soros.   Executivul UE este exasperate de mult timp de ceea ce percepe drept tendinţele autoritare ale premierului Viktor Orban.  

 

“Aşteptăm o reacţie din partea autorităţilor ungare în termen de o lună”, a spus Timmermans într-un comunicat. „Dacă răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate decide să meargă în instanţă”, a adăugat el.   Într-un „aviz motivat” emis joi, al doilea pas în procedura de infringement în cazul unui stat membru, Comisia afirmă că legea „contravine dreptului la libertate academică, dreptului la educaţie şi libertăţii de desfăşurare a afacerilor”.   De asemenea, Comisia a trimis o scrisoare Ungariei în care a afirmat că noua lege privind ONG-urile finanţate din străinătate nu respectă legislaţia europeană – primul pas către deschiderea unei acţiuni judiciare.  

 

Deşi Bruxelles-ul poate deschide cazuri împotriva statelor UE care încalcă normele comune, acestea sunt de lungă durată şi adesea au un impact minim. Acest lucru înseamnă că Executivul UE are pârghii limitate în privinţa lui Orban, care se află în funcţie din 2010.   El a criticat în repetate rânduri UE şi a intrat în conflict adesea cu organizaţii neguvernamentale sponsorizate de Soros, care promovează globalizarea şi liberalismul. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22