Pe aceeași temă
După ce mai multe state au anunțat că analizează documentele sau că au lansat deja investigații asupra dosarului Panama, acum a venit rândul Parlamentului European (PE) să se sesizeze. Potrivit EuObserver, grupurile politice din legislativul european au căzut de acord joi să creeze un comitet de anchetă asupra Panama Papers. Un vot formal asupra comitetului e așteptat în luna mai, a spus un purtător de cuvânt al PE.
Informația a fost confirmată și de șeful grupului Alianței Liberale Europene (ALE). “Avem un acord de principiu”, a spus eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, citat de AFP, potrivit Agerpres. Încă din 7 aprilie deputații grupului ALE au propus activarea unei comisii care să ancheteze schemele de evaziune și spălare de bani care ar fi coordonate printr-o vastă rețea de firme offshore. “Acum trebuie să ne asigurăm că viitoarea comisie va avea un mandat solid și nu va fi un tigru de hârtie”, a spus și eurodeputatul Sven Giegold.
Scandalul Panama Papers a provocat o reacție și la Comisia Europeană. Recent, comisarul european pentru servicii financiare Jonathan Hill a anunțat un plan al executivului comunitar pentru monitorizarea cu mai multă atenție a modului în care marile companii din UE își plătesc taxele. Hill a explicat că măsura încearcă să răspundă nevoilor domeniului economic din UE. Astfel, ar urma să fie vizate corporațiile care au afaceri de peste 750 de milioane de euro. Acestea vor fi nevoite să descrie în detaliu ce taxe plătesc, în ce țări ale Uniunii și dacă au activități în paradisuri fiscale.
Autoritățile mai multor state de pe glob au anunțat deja că au demarat sau pregătesc lansarea de anchete oficiale ca urmare a dezvăluirilor provocare de scurgerile de informații din dosarul Panama, privind o vastă rețea de firme offshore administrată de o casă de avocatură din Panama, rețea prin care erau desfășurate prespuse acțiuni de spălare de bani, evaziune și corupție la cel mai înalt nivel. Analiza celor 11,5 milioane de documente furnizate de o sursă anonimă presei germane, care ulterior a dat drumul public la informații, e în curs de desfășurare. Astfel, autoritățile din Franța, Australia, Noua Zeelandă, Austria, Olanda și Suedia au anunțat că au demarat anchete. Alte state, printre care Statele Unite ale Americii, au spus că analizează situația.
La București, Fiscul a format un grup de lucru pentru analizarea informațiilor apărute în contextul scurgerii de informații. Și Parlamentul românesc a anunțat activarea unei comisii pentru anchetarea unor posibile fapte de evaziune. Potrivit șefului Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, între 2003 și 2016 au fost înregistrate 286 de persoane fizice și juridice care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. “Valoric, au intrat 21,7 milioane de euro și au ieșit 50,5 milioane de euro”, a spus oficialul român.