Schimb de insulte Trump - Kim Jong-un. Misiunea lui Tillerson, în dificultate

Dora Vulcan | 12.11.2017

Trump se intreaba duminica, intr-o postare pe Twitter, de ce liderul nord-coreean Kim Jong-un l-ar insulta numindu-l "batran", dacă el nu l-ar numi niciodata "scund si gras" si spune ironic că se străduiește sa-i fie prieten. Misiunea șefului diplomației americane este, astfel, îngreunată.

Pe aceeași temă

 

 

 "De ce Kim Jong-un m-ar insulta numindu-ma batran, in conditiile in care eu nu l-as numi niciodata scund si gras? Oh, ma straduiesc atat de mult sa-i fiu prieten - si poate intr-o zi acest lucru se va intampla!", scrie Trump duminica pe Twitter.

 

 

Reactia sa vine dupa ce sambata Ministerul de Externe de la Phenian a criticat  turneul sau asiatic si declaratiile sale privind Coreea de Nord si l-a acuzat ca practic a cersit razboiul nuclear, scrie News.ro.

 

"Remarcile nesabuite facute de un nebun batran ca Trump nu ne vor speria si nu ne vor opri. Dimpotriva, toate acestea ne fac sa fim si mai convinsi ca optiunea noastra de a promova constructia economica simultan cu sporirea fortei noastre nucleare este cu atat mai justificata si ne determina sa intensificam efortul de a ne intregi forta nucleara", a anuntat Ministerul de Externe nord-coreean.

 

Dupa postarea pe Twitter, Donald Trump a afirmat intr-o conferinta de presa la Hanoi ca ar putea fi prieten cu Kim intr-o zi si ca ar fi "foarte, foarte dragut", dar nu este sigur ca acest lucru se va intampla.

 

Intrebat daca se vede prieten cu Kim, Trump a declarat: "Ar fi ciudat sa se intample, dar e o posibilitate. Daca s-ar intampla, va pot spune ca ar fi un lucru bun pentru Coreea de Nord, dar ar putea fi bine si pentru alte locuri si pentru restul lumii. Nu stiu daca se va intampla, dar ar fi foarte, foarte dragut".

 

 

Schimbul de replici a fost făcut după ce șeful diplomației americane a anunțat că Washingtonul așteaptă un semn de la Kim Jong-un pentru discuții privind programul nuclear nord-coreean

 

 

 Tillerson: Washingtonul așteaptă "un semn" de la Kim Jong-Un pentru discuții privind programul nuclear nord-coreean

 

 

 Canalele de comunicare directă între Statele Unite și Coreea de Nord rămân în continuare deschise, iar Washingtonul așteaptă "un semn" din partea liderului nord-coreean Kim Jong-Un pentru discuții privind programul nuclear al Phenianului, a declarat vineri șeful diplomației americane Rex Tillerson, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

 

Tillerson a evocat deja la Beijing la sfârșitul lunii septembrie aceste "canale de comunicare" cu Phenianul, însă a fost criticat de președintele american Donald Trump, care a scris pe Twitter că Tillerson "își pierde timpul negociind".

 

Însă, în cadrul actualului său turneu în Asia, Donald Trump s-a arătat mai conciliant și s-a referit la "progrese" și posibile negocieri.

 

"Tonul președintelui este pur și simplu o oglindire a convingerii noastre că lucrurile încep să se producă", a declarat secretarul său de stat.

 

"Dacă vă uitați, au trecut mai multe săptămâni de la ultimul tir provocator" cu rachetă, a subliniat el. "Nu vreau însă să interpretez asta, Kim ar putea să ne surprindă mâine cu un nou tir cu rachetă", a adăugat Tillerson.

 

Pentru a începe să discutăm, "este nevoie, mai presus de toate, de o perioadă relativă de calm și de un semn din partea lui Kim Jong-Un că dorește o întrevedere într-un fel sau altul", a detaliat Rex Tillerson.

 

"Am spus că avem două sau trei canale prin care putem primi în siguranță mesaje din partea sa și prin care îi putem răspunde, și noi păstrăm aceste canale deschise", a mai spus oficialul american. "Va veni ziua în care amândoi vom spune 'OK', poate că este momentul să avem o primă conversație. Nu pentru a începe negocieri, ci pentru a avea o conversație", a subliniat Tillerson

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22