Pe aceeași temă
La cel mai recent Consiliu European, interesele naţionale au avut încă o dată câştig de cauză în faţa celor europene.
Europa e un continent bătrân şi ramolit. Nu pentru mileniile de istorie adunate în spate. Nici măcar din pricina îmbătrânirii accelerate a populaţiei sale. Ci pentru că s-a gârbovit mental, s-a micşorat, s-a strâns în ea însăşi şi nu mai are curajul necesar ca să construiască o viziune curajoasă pentru sine şi pentru alţii. A demonstrat-o cu vârf şi îndesat ultimul Consiliu European, unde ideea cotelor obligatorii de imigranţi a fost aruncată la coş de liderii europeni. Ar fi fost un prim pas minimal către o politică de imigraţie comună. Dar nici măcar pentru atât nu a existat curaj. În loc să se concentreze pe discuţii pe marginea unui sistem organizat şi echitabil de preluare a imigranţilor, cei 28 au preferat să pună la punct metode ca să-i ţină departe pe aceşti imigranţi şi să-i deporteze pe cei care au reuşit să ajungă deja.
Practic, liderii europeni (pentru că tot ei deţin pârghiile puterii, ceea ce transformă în literă moartă ideea de „mai multă Europă“) au transmis structurilor europene care au venit cu ideea cotelor să-şi vadă de treabă. Interesele naţionale au avut încă o dată câştig de cauză în faţa celor europene. După discuţii interminabile, Europa a hotărât să împartă „povara“ reprezentată de 60.000 de imigranţi pe parcursul următorilor doi ani. Mai exact, pe cei 40.000 de solicitanţi de azil care se află azi în Italia şi Grecia şi alţi 20.000 din Irak şi din Siria, pe parcursul următorilor doi ani. Pentru comparaţie, doar Libanul, stat cu o situaţie economică precară şi cu o populaţie de nici cinci milioane de oameni, găzduieşte un milion de imigranţi veniţi dinspre Siria.
În Europa, cu excepţia statelor–poartă de intrare, nevoite să se descurce cu aceşti imigranţi, decizia convine tuturor celorlalte – şi ţărilor care s-au opus vehement cotelor încă de la apariţia ideii, precum Ungaria şi Marea Britanie, dar şi statelor care au preferat să se ascundă în spatele statelor mari, să explice că aşteaptă să vadă întâi planul pe hârtie, apoi să îl vadă adoptat şi până atunci să preia imigranţii pe bază de „voluntariat“ (România face parte din această ultimă categorie). Nici măcar acest capăt de decizie nu e însă sigur. „Voluntariat“, un termen eufemistic pentru a sta cu braţele încrucişate, pentru că absenţa unui sistem de împărţire va însemna discuţii sterile pe mai departe. „Praf în ochi“, au apreciat, pe bună dreptate, toate organizaţiile mari de apărare a drepturilor omului, imediat după summit.
Decizia de la ultimul Consiliu e una ilogică, imorală, lipsită de solidaritate faţă de statele din sud şi lipsită de viziune. Cu sau fără aceste aceste cote, migranţii săraci sau goniţi de războaie vor continua să rişte totul pentru a ajunge în Europa şi vor continua să moară cu miile, în timp ce preocuparea Europei este să-i ţină departe şi să privească indiferent la tragedii, mult mai atentă la vocea extremei dreapta de acasă. Ilogică, pentru că toate studiile serioase, fără excepţie, au demonstrat că imigranţii creează bunăstare economică şi că demografia europeană, aflată în cădere liberă, are nevoie de imigraţie pentru a fi revitalizată.
Este în egală măsură o decizie ipocrită. Europei îi place să se pretindă şi în vremea noastră promotor al drepturilor omului, fără a ţine totuşi cont de drepturile oamenilor din afara ei. Or, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, ar fi fost datoare să vină cu un plan viabil, atât pentru prezent, cât şi, poate, pentru a-şi mai spăla din păcatele trecutului. Pentru că, atunci când vorbim despre imigranţii veniţi dinspre Africa, uităm de multe ori trecutul. Europa a jefuit secole la rând Africa. A secătuit-o de resursele naturale şi de cele umane. A dus sute de mii de oameni în sclavie. A târât Continentul Negru în războaie şi a intervenit în cele existente. A alimentat-o cu arme pe bani grei. A născocit apoi o nouă sclavie, una modernă, în care populaţia este muncită de marile companii la ea acasă pe salarii de mizerie pentru ca statele occidentale să poată avea produse ieftine. În egală măsură, Occidentul a sprijinit politic şi financiar zeci de ani la rând dictatori sângeroşi care au subjugat la rândul lor populaţia şi au obligat-o la subdezvoltare.
La fel de convenabil, Europa uită că, în momente dificile, a trimis valuri uriaşe de imigranţi (irlandezi, italieni, unguri, greci) către America, unde au fost bine primiţi. Ce s-ar fi întâmplat dacă toţi aceşti europeni ar fi fost trimişi înapoi de unde veniseră? Poate că mulţi europeni ar dori o altă decizie în privinţa imigraţiei, dacă ar fi corect informaţi, poate o parte ar dori să se desolidarizeze de ceea ce ce hotărăsc câţiva puternici vremelnici ai Europei. Nu au cum să o facă.
În cele din urmă, nu are cine să îşi asume responsabilitatea pentru o politică la fel de importantă ca politicile economice. Actualii lideri, care se ascund unii în spatele celorlalţi şi cu toţii în spatele uşilor închise, vor dispărea unul câte unul de pe scena politică în anii următori. Aşa că poate e vremea pentru un nou tratat de tip „Lisabona“, în care europenii să fie chemaţi să se pronunţe asupra politicii de imigraţie.