Secretarul general al ONU cere demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare de la Zaporojie

L. G. | 12.08.2022

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, ceea ce poate provoca o catastrofă mai mare decât cea de la Cernobîl din 1986.

Pe aceeași temă

Ministrul ucrainean de interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie - aflată sub controlul trupelor ruse și care a fost lovită din nou de bombardamente -, inclusiv pentru evacuarea oamenilor din zonă, informează Reuters.

Agenția ucraineană Energoatom a declarat că complexul Zaporojie a fost lovit de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficialii locali numiți de ruși au declarat la rândul lor că Ucraina a bombardat fabrica de două ori, împiedicând schimbarea turei, relatează agenția de presă rusă TASS.

Consiliul de Securitate al ONU, s-a întrunit joi pentru a discuta situația centralei nucleare situate foarte aproape de linia frontului. Secretarul General Antonio Guterres a cerut ambelor părți să înceteze orice operațiune militară în apropierea complexului energetic.

"Facilitatea nu trebuie utilizată ca parte a vreunei operațiuni militare. În schimb, este nevoie de un acord urgent la nivel tehnic pentru asigurarea unui perimetru demilitarizat de siguranță al centralei”, a declarat Guterres într-un comunicat după ședința Consiliului de Securitate.

Rusia a preluat controlul asupra centralei în martie, la scurt timp de la debutul invaziei pe 24 februarie. În cadrul complexului energetic se află aproximativ 500 de militari ruși dar este operată în continuare de tehnicienii ucraineni, conform datelor furnizate de Kiev.

La ședința Consiliului de Securitate, Statele Unite au susținut apelul pentru o zonă demilitarizată și au cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să efectueze o vizită la fața locului.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că lumea este împinsă „în pragul unei catastrofe nucleare, comparabilă ca amploare cu Cernobîl”. El a spus că oficialii AIEA ar putea vizita centrala până la sfârșitul acestei luni.

„I-am avertizat în repetate rânduri pe colegii noștri occidentali că, dacă nu vor determina regimul de la Kiev să redevină rațional, atunci acesta va lua cele mai monstruoase și iraționale măsuri, ale căror consecințe se vor răsfrânge mult dincolo de granițele Ucrainei” a spus Vasili Nebenzia în fața Consiliului de Securitate al ONU.

„Dacă atacurile forțelor armate ucrainene continuă, această catastrofă se poate întâmpla în orice moment. Atunci contaminarea radioactivă va afecta aproape toate regiunile din Ucraina, zonele de frontieră ale Rusiei și Belarusului precum și Moldova, Bulgaria și România”, a continuat el, citat de agenția TASS.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Rusiei să returneze uzina sub controlul Ucrainei.

„Doar o retragere totală a rușilor... și restabilirea controlului deplin al Ucrainei asupra situației din jurul centralei poate garanta o reluare a securității nucleare pentru toată Europa”, a spus el într-o adresare video.

Franța susține cererea lui Zelenskiy și consideră că ocuparea complexului de către Rusia pune lumea în pericol.

„Prezența și acțiunile forțelor armate ruse în apropierea uzinei cresc în mod semnificativ riscul unui accident cu consecințe potențial devastatoare”, a declarat ministerul francez de externe într-un comunicat.

Kievul și Moscova s-au învinuit reciproc pentru atacurile asupra centralei. Ucraina a acuzat de asemenea Rusia că a lansat rachete asupra orașele ucrainene din jurul centralei nucleare capturate, știind că ar fi riscant ca Ucraina să răspundă cu foc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22