Pe aceeași temă
După ce atrăsese anterior atenția asupra politicii monetare agresive a Băncii Centrale americane, Fed, de majorare accelerată a ratelor dobânzilor, care „ne duce într-o recesiune globală”, Borrell a mers considerabil mai departe într-un discurs surprinzător de sincer și direct în fața ambasadorilor țărilor membre la UE.
Borrell a început prin a avertiza că „lumea cu care ne confruntăm este o lume a incertitudinii radicale”.
„Viteza și amploarea schimbării sunt excepționale. Nu ar trebui să încercăm să o negăm. Nu ar trebui să încercăm să-i rezistăm. Ar fi un efort zadarnic. Trebuie să o acceptăm și să ne adaptăm [la] ea, dând prioritate flexibilității și rezilienței.
Dar incertitudinea este regula. Evenimente pe care cineva și-ar fi putut imagina că nu se vor întâmpla niciodată, se întâmplă unul după altul.
În acest ritm, lebedele negre vor fi majoritare. Nu vor fi lebede albe – toate vor fi negre – pentru că unul după altul au avut loc evenimente care aveau o probabilitate foarte mică să se întâmple, dar care totuși au avut loc și au avut un impact puternic și cu siguranță s-au întâmplat.”
Vicepreședintele CE continuă apoi încercând să rezume amploarea crizei europene și modul în care au s-a ajuns în această situație, admițând că eram în totalitate dependenți de China (comerț), Rusia (energie) și SUA (securitate)...
„Cred că noi europenii ne confruntăm cu o situație în care suportăm consecințele unui proces care durează de ani de zile în care am decuplat sursele prosperității noastre de sursele securității noastre. Aceasta este o afirmație pe care o iau de la Olivier Schmitt, care a dezvoltat această teză – cred eu – destul de bine.”
Olivier Schmitt este profesor la Centrul pentru Studii de Război de la Universitatea Danemarcei de Sud (SDU), cunoscut pentru că a identificat o dependență europeană de Rusia și China pentru prosperitate și de Statele Unite pentru securitate ca parte a problemei.
„Prosperitatea noastră s-a bazat pe energia ieftină importată din Rusia.
Gazul rusesc – ieftin și considerat accesibil, sigur și permanent. S-a dovedit că nu este cazul.
Și accesul pe marea piață a Chinei, pentru export și import, pentru transferuri tehnologice, pentru investiții, pentru procura produse ieftine.
Cred că muncitorii chinezi, cu salariile lor mici, au făcut mult mai bine și mult mai mult pentru a ține sub control inflația decât toate băncile centrale împreună.
Deci, prosperitatea noastră s-a bazat pe China și Rusia – energie și piață.
În mod clar, astăzi, trebuie să găsim noi surse de energie în interiorul Uniunii Europene, pe cât putem, pentru că nu ar trebui să schimbăm o dependență cu alta. Cea mai bună energie este cea pe care o produci acasă. Acest lucru va produce o restructurare puternică a economiei noastre – asta este sigur. Oamenii nu sunt conștienți de acest lucru, dar faptul că Rusia și China nu mai sunt cele care [au fost] pentru dezvoltarea noastră economică va necesita o restructurare puternică a economiei noastre.
Accesul pe piața din China devine din ce în ce mai dificil. Ajustarea va fi dură, iar acest lucru va crea probleme politice.
Pe de altă parte, ne-am delegat securitatea Statelor Unite. Deși cooperarea cu Administrația Biden este excelentă, iar relația transatlantică nu a fost niciodată la acest nivel ca în prezent – [inclusiv] cooperarea noastră cu Statele Unite și cu prietenul meu Tony [Anthony] Blinken [Secretarul de Stat al SUA]: suntem într-o relație fantastică și cooperăm foarte mult; dar cine știe ce se va întâmpla peste doi ani sau chiar în noiembrie [8 noiembrie – alegerile intermediare din SUA]?
Ce s-ar fi întâmplat dacă, în loc de [Joe] Biden, ar fi fost [Donald] Trump sau cineva ca el la Casa Albă? Care ar fi fost răspunsul Statelor Unite la războiul din Ucraina? Care ar fi fost răspunsul nostru într-o asemenea situație?”
Dar, tot el recunoaște că Europa nu mai poate continua în același fel...
„Acestea sunt câteva întrebări pe care trebuie să ni le punem. Și răspunsul pentru mine este clar: trebuie să ne asumăm noi înșine mai multe responsabilități. Trebuie să ne asumăm o parte mai mare din propria noastră responsabilitate în asigurarea securității.
Voi - Statele Unite - aveți grijă de securitatea noastră.
Voi – China și Rusia – ați stat la baza prosperității noastre.
Aceasta este o lume care nu mai există.
Așadar, avem un cocktail dificil – intern și extern – și rețetele vechi nu mai funcționează. Avem provocări tot mai mari de securitate, iar coeziunea noastră internă este amenințată.”
În final soluția șefului diplomației europene constă în mai multă unitate și comunicare în cadrul UE:
„Comunicarea este câmpul nostru de luptă: luptăm pentru comunicare.
Vă punem la dispoziție materiale și am senzația că nu transmiteți suficient de puternic mesajul.
Am nevoie ca delegații mele să fie mai prezenți pe rețelele de socializare, la televiziuni, în dezbateri.
Răspândirea mesajelor noastre, a materialelor noastre [europene] de politică externă. Cu siguranță, blogul meu, care este o referință de zi cu zi...
Am nevoie să fii mult mai implicat în această bătălie a informațiilor. Nu este ceva secundar. Nu este vorba doar de câștigarea războaielor prin trimiterea de tancuri, rachete și trupe. Este o bătălie mai mare: cine va câștiga mințile și sufletele oamenilor?
...
Lupta noastră este să încercăm să explicăm că democrația, libertatea, libertatea politică care nu sunt ceva ce poate fi schimbat prin prosperitatea economică sau coeziunea socială. Ambele lucruri trebuie să meargă împreună.
Altfel, modelul nostru va pieri, nu va putea supraviețui în această lume.”
După cum a remarcat Borrell chiar la începutul discursului său: aceasta este într-adevăr o furtună perfectă... iar „winter is coming”.
Urmărește discursul complet:
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/21UYFvFoHpU" title="BORRELL admite que la UE no valoró la AMENAZA NUCLEAR de PUTIN | RTVE Noticias" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>