Pe aceeași temă
Lovită de a doua recesiune, declanșată în mai puțin de trei ani, Serbia nu-și mai poate permite să facă pași greșiți, pentru că altfel spectrul colapsului poate deveni realitate, cu consecințe greu previzibile.
Nu este un secret pentru nimeni că recesiunea globală a afectat grav economia statelor din Europa de Est. State precum Slovenia, cu o imagine de invidiat după conflictul din spațiul fost iugoslav, anunța la începutul anului un deficit financiar greu de controlat. Alte țări din regiune trec prin momente dificile - numai dacă ne gândim la Grecia - și asta pentru că, după 2008, regulile jocului economic scot la iveală o serie de necunoscute care au dus în impas atât Uniunea Europeană, cât și celelalte țări nemembre.
Serbia, după traumele războaielor din 1992-1995 și confruntări mult mai dureroase din Kosovo în 1999, este lovită astăzi de o criză economică care poate duce țara în colaps. Care sunt cauzele?
Agenția de evaluare financiară Standard and Poor’s avertiza de mai multă vremă că „dependența de finanțarea străină limitează capacitatea statului ex-iugoslav să lupte cu recesiunea care se agravează constant“. Concentrarea pentru depășirea crizei și continuarea reformelor economice s-a diminuat, lăsând loc preocupărilor politice de satisfacere imediată a alegătorilor, cu prețul îndatorării țării. Practic, Serbia a intrat în recesiune la începutul anului 2009, când economia a înregistrat o contracție anuală de 3,5%, iar scăderea produsului intern brut s-a apropiat de 6% (potrivit datelor Băncii Centrale a Serbiei). A crescut nivelul de îndatorare și a scăzut controlul asupra modului cum sunt cheltuite împrumuturile, care, în loc să fie dirijate spre investiții, s-au îndreptat spre consum.
Încă din 2010, guvernatorul Băncii Centrale aprecia că dificultățile în relațiile cu Fondul Monetar Internațional constau în „eșecul menținerii nivelului cheltuielilor publice stabilit împreună cu Fondul“. O „meteahnă“ care avea să se mențină și în anii următori, astfel că, în mai 2013, Fondul refuza să continue discuțiile, pe motiv că guvernul sârb nu-și respectă angajamentele. Guvernul de la Belgrad încearcă să negocieze acum cu Fondul un nou acord, în condițiile în care precedentul, de un miliard de euro, a fost blocat de FMI, deoarece autoritățile sârbe nu au respectat unele angajamente ce vizau bugetul pe 2012.
După unii economiști sârbi, situația se datorează incapacității guvernului, care „nu are un concept structural, nici o strategie sau măcar o viziune politică“. De la sfârșitul trimestrului III, anul trecut, imaginea confruntării țării cu insolvența a devenit o realitate, dacă nu se iau măsuri adecvate urgente. Datoriile au crescut la peste 15 miliarde euro, 55% din PIB, depășind limita legală de 45% din PIB, iar dinarul a pierdut din valoarea sa în raport cu euro. Profesorul Lubomir Madzar, de la Facultatea de Economie din Belgrad, aprecia că guvernul „a moștenit o situație oribilă, atât în economie, cât și în sistemul financiar - insolvența generală, unde, practic, nimeni nu mai plătește nimic, nimănui la timp și obligații neplătite mari, toate acestea subminând și sufocând la propriu întreaga economie“. Evoluția economică s-a „concentrat“, în declarația vicepremierului Aleksandar Vučić: „Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, și vor afecta între 300.000 și 500.000 de angajați din sectorul public“.
În fața acestei situații, guvernul a hotărât adoptarea unor măsuri de reducere a deficitului bugetar și a datoriei publice. Problema esențială este cum? Formula veche, obligațiuni guvernamentale denominate în dolari, nu mai este de suces, în condițiile unei dobânzi de 7,46%. Din același motiv, ideea vânzării eurobondurilor în valoare de un miliard de euro este pe cale să fie oprită. În această situație, salvarea poate veni doar de la împrumuturi. Bani ce vor fi folosiți jumătate pentru a răscumpara o parte din datoriile cele mai scumpe ale țării, iar cealaltă pentru „a fi pompată în economie“ după vicepremierul Vučić, citat de Financial Times.
Măsurile de austeritate preconizate (majorarea taxelor, reducerea salariile, creșterea vârstei de pensionare la femei și scăderea subvențiilor către companiile de stat) intenționează să aducă deficitul public și datoria sub control până în 2017. „Am decis să luăm aceste măsuri atât timp cât avem lichiditatea necesară pentru a pune lucrurile în ordine. Fără aceste măsuri am fi intrat în incapacitate de plată“ - a declarat Lazar Krstić, ministrul de Finanțe. Lovită de a doua recesiune, declanșată în mai puțin de trei ani, Serbia nu-și mai poate permite să facă pași greșiți, pentru că altfel spectrul colapsului poate deveni realitate, cu consecințe greu previzibile. Timpul care vine poate fi hotărâtor pentru o economie care „gâfâie“, însă cu două condiții: „construirea“ unei voințe politice comune în interior și obținerea de împrumuturi externe sustenabile, unde un rol îl va putea avea tradiționalul aliat Rusia. Și asta este o idee de comentat.