Pe aceeași temă
„Conferința de presă comună ce a avut loc astăzi la Moscova între Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, și ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a fost un monolog al oficialului rus. Șeful diplomației europene parcă nici nu a existat în acea conferință de presă; a citit doar niște declarații predefinite, generale, lipsite de conținut. Nu a obținut nimic în urma acestei vizite la Moscova, iar, prin modul în care s-a prezentat presei, pare că nici nu a fost hotărât să obțină ceva”, a afirmat, într-un comunicat de presă, Siegfried Mureșan, care este vicepreședinte al PPE și vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European.
Josep Borrell a afirmat vineri, de la Moscova, că relațiile UE cu Rusia sunt la "cel mai jos nivel" după ce opozantul Alexei Navalnîi a fost arestat și închis, dar a subliniat dorința comună de cooperare. În ciuda divergențelor profunde legate de dosarele ucrainean, sirian și libian, și a încălcării drepturilor omului în Rusia, Borrell și Serghei Lavrov au evocat speranța de a lucra împreună în alte domenii, cum sunt spre exemplu vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V sau schimbările climatice, potrivit AFP.
Însă, arată Siegfried Mureșan, în contextul în care regimul lui Vladimir Putin „încalcă drepturile și libertățile oamenilor și arestează pe nedrept mii de opozanți” și având în vedere că „rolul Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene este să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor UE la nivel global”, vizita lui Borrell la Moscova, „fără rezultate concrete, amicală, total inadecvată situației grave din Federația Rusă a fost o greșeală”.
„Înaintea vizitei la Moscova, noi, Grupul PPE din Parlamentul European, i-am cerut Înaltului Reprezentant să negocieze eliberarea persoanelor arestate pe nedrept, eliberarea liderului opoziției ruse și să obțină garanții că Federația Rusă va reveni la respectarea angajamentelor internaționale și a valorilor democratice. Eșecul de a obține lucruri concrete după această vizită confirmă pozițiile slabe cu care s-a remarcat de-a lungul timpului Josep Borrell în relația cu regimurile autoritare”, acuză Mureșan.
În opinia sa, „Uniunea Europeană trebuie să fie unită și fermă în a sancționa situația din Federația Rusă și să fie mai dură decât a reușit să o facă Josep Borrell în timpul vizitei la Moscova”.
„Refuzul lui Vladimir Putin de a elibera opozanții reținuți pe nedrept și de a respecta angajamentele internaționale privind drepturile omului trebuie să ducă la noi sancțiuni din partea Uniunii Europene față de Federația Rusă”, mai arată acesta.