Sirenele de alarmă aeriană au răsunat la Kiev, chiar la începutul summitului UE-Ucraina

L. G. | 03.02.2023

Alertele de raid aerian au sunat vineri în întreaga Ucraină, inclusiv la Kiev, unde liderii Uniunii Europene au sosit de joi pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe aceeași temă

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără printre cei prezenți la summit.

Liderii UE s-au deplasat la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina, când aproape se împlinește un an de la invazia vecinului său din 24 februarie 2022.

„Nu va fi nicio ezitare în hotărârea noastră (de asusține Ucraina - n.r.). De asemenea, vă vom sprijini la fiecare pas în parcursul dumneavoastră către UE", a scris preşedintele UE, Charles Michel, pe Twitter vineri dimineaţă, sub un selfie făcut chiar în piaţa centrală din Kiev.

Nu au existat rapoarte imediate despre lovituri cu rachete în Kiev în urma avertismentului de raid aerian.

Cererile Kievului

Zelenski cere adoptarea mai multor măsuri punitive împotriva Rusiei de către Uniunea Europeană, dar noile sancțiuni pe care blocul le pregătește la împlinirea unui an de la declanșarea războiului nu vor îndeplini cerințele guvernului de la Kiev.

Kievul a solicitat să se alăture blocului comunitar la câteva zile după ce Rusia a declanșat anul trecut invazia. UE a acceptat cererea, deși a respins apelurile Ucrainei pentru o cale rapidă de aderare în timp ce țara este în război.

„UE va sprijini Ucraina și poporul ucrainean împotriva războiului de agresiune al Rusiei în curs de desfășurare atât timp cât este nevoie”, se scrie în declarația comună asumată de Charles Michel, Volodimir Zelenski și șefa comisiei executive a UE, Ursula von der Leyen, a cărei schiță a fost văzută e Reuters.

Oficialii UE au enumerat necesitatea îndeplinirii mai multor cerințe pentru aderare, de la stabilitate politică și economică până la adoptarea legislației valabile în UE. Procesul este probabil să dureze ani.

„Unii ar putea dori să speculeze despre finalul jocului, dar adevărul simplu este că nu suntem încă acolo”, a spus un oficial al UE.

Presiuni pentru combaterea corupției

Înainte de summit, Zelenski a anunțat o declanșarea unei operațiuni pe scară largă pentru combaterea corupției în Ucraina. Nu este un secret pentru nimeni că amploarea corupției din țară ar face dificilă aderarea la UE în curând, așa că mișcarea este binevenită, comentează CNN. Dar, în timp ce Ucraina este încă în război, va fi foarte dificil pentru UE să evalueze în mod corespunzător cât de mult succes a avut această operațiune, chiar dacă sunt anchetați înalți funcționari și chiar generali din armată.

Săptămâna aceasta, autoritățile au percheziționat casele unuia dintre cei mai importanți miliardari ai Ucrainei și ale unui fost ministru de interne și au anunțat o anchetă cu privire la ceea ce au numit o fraudă de un miliard de dolari la cea mai mare companie de petrol și rafinărie.

Poate mai important, oamenii din Kiev sunt mai degrabă reprezentativi pentru instituțiile europene decât șefii lor din guvern.

Aproape orice este complicat în Uniunea Europeană – și cam cel mai complicat este dosarul de aderare al unei țări – necesitând acordul tuturor celor 27 state membre.

Procesul de aderare la UE va fi îndelungat

Acest proces poate dura peste 10 ani. Membrii UE nu trebuie doar să cadă de acord asupra aderării unei țări, ci trebuie să fie de acord că țara candidată a îndeplinit toate criteriile printr-o serie de voturi care, în unele cazuri, trebuie să fie supuse aprobării în parlamentele naționale. Iar cum statele membre sunt aproape întotdeauna în dezacord cu privire la o problemă sau alta, aceste voturi pot fi folosite ca monedă de schimb.

Deci, pe scurt, UE poate promite Ucrainei mai mult sprijin, printre altele, chiar dacă Kievul și-ar putea dori mai mult acum. Dar la principala întrebare, când va fi posibilă aderarea, chiar și șefii instituțiilor sunt la cheremul politicii interne europene.

Oficialii UE au declarat că subiectele discutate joi includ majorarea livrărilor de arme, sprijin financiar și energetic pentru Ucraina, un acces mai bun pentru produsele ucrainene pe piața UE, sancțiuni înăsprite împotriva Moscovei și eforturile de a urmări penal crimele de război ale Rusiei.

Guvernul german a aprobat livrarea din stocul armatei a tancurilor Leopard 1 în Ucraina și este în discuții pentru a răscumpăra 15 blindate Gepard din Qatar pentru a le trimite, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citând surse guvernamentale.

Modelul de tanc Leopard 1 nu este la fel de avansat precum Leopard 2 pe care Germania și alte țări le-au promis săptămâna trecută, dar ar putea fi livrate mai devreme.

UE a cerut mai multe măsuri anticorupție din partea Ucrainei, care este percepută ca având grefă de stat endemică, spunând că trebuie să-și construiască un istoric credibil.

În acest scop, Zelenski a anunțat concedieri și anchete ale unor oficiali în ultimele două săptămâni, spunând în mod întemeiat că ministerul apărării trebuie să fie curat.

Autoritățile investigau înalți oficiali militari în două cazuri de suspiciune de corupție, au declarat oficialii joi. Separat, un grup infracțional suspectat că deturnează fonduri de stat prin vânzarea de ouă și alte produse alimentare la prețuri excesive oficialilor apărării a fost arestat, a declarat Biroul de Investigații de Stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22