Siria. Criticile Occidentului la interventia militara rusa: Comporta riscuri militare

Tudor Despina | 12.10.2015

Occidentul critica interventia militara rusa in Siria. Uniunea Europeana sustine ca actiunile Moscovei in Orientul Mijlociu risca sa amplifice conflictul armat care a macinat regiunea. In tot acest timp, atacurile aeriene ale rusilor continua, fiind la fel de intense si in ultimele 24 de ore.

Pe aceeași temă

 

Avioanele militare ruse au lovit 53 de pozitii ale gruparii Stat Islamic in Siria in ultimele 24 de ore, transmite agentia TASS, citata de Digi 24. De cealalta parte, coalitia internationala condusa de Statele Unite a raportat 20 de raiduri antiteroriste atat in Siria, cat si in Irak.

 

Occidentul critica actiunile Moscovei

 

In tot acest timp, Vestul continua sa critice implicarea militara a Moscovei in regiune, Uniunea Europeana cerand Kremlinului “sa inceteze imediat” loviturile din Siria care, de fapt, vizeaza pozitiile opozitiei moderate anti-Assad, si nu pe cele Stat Islamic, asa cum sustin rusii.

 

Potrivit unei declaratii adoptate de ministrii de Externe ai statelor membre UE, este urgenta o solutie durabila la conflictul sirian, subliniind ca “nu poate exista pace durabila cu actualii conducatori”, potrivit AFP si DPA, citate de Agerpres.

 

Regimul Assad poarta cea mai mare responsabilitate pentru cei 250.000 de morti cu care s-a soldat conflictul si pentru milioanele de persoane stramutate”, mai arata documentul citat, UE cerand tuturor partilor sa inceteze “bombardamentele oarbe”.

 

Implicarea Moscovei creste riscul de hazard militar

 

Bruxellesul considera, de asemenea, ca implicarea militara rusa in regiune “risca sa prelungeasca conflictul, sa submineze procesul politic, sa agraveze situatia umanitara si sa sporeasca radicalizarea”.

 

Interventiile impotriva Statului Islamic trebuie sa fie clar impotriva Statului Islamic si a altor grupuri teroriste asa cum sunt definite ele de ONU. Si trebuie sa fie coordonate, altfel exista riscul aparitiei unor situatii extrem de periculoase, nu doar din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere militar”, a punctat sefa diplomatiei Uniunii Europene, italianca Federica Mogherini.

 

De altfel, desi resping o solutie politica pe termen lung care sa il includa pe actualul presedinte sirian Bashar al-Assad, europenii par dispusi la concesii in ce priveste momentul plecarii sale.

 

Philip Hammond, ministrul britanic de Externe: „Nu putem lucra cu Bashar al-Assad pentru ca nu el reprezinta solutia pentru viitorul Siriei. Dar suntem flexibili in ceea ce priveste plecarea sa, data la care acest lucru se va produce”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22