Social democraţii germani, victorie după 19 ani. Ei au învins la limită coaliţia lui Merkel

Redactia | 27.09.2021

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Bundestag, camera inferioară a parlamentului Germaniei reflectă un spectru politic complet fărâmițat.

Pe aceeași temă

Social democraţii germani au obţinut majoritatea voturilor în alegerile naţionale, care au avut loc duminică, impunându-se la limită în faţa coaliţiei de centru-dreapta a Angelei Merkel în cursa în care va fi decis cine îi va urma în funcţia de cancelar al celei mai mari economii europene, scrie AP și news.ro.

Candidatul de centru-stânga Olaf Scholz, vicecancelar demisionar şi ministru de finanţe, care şi-a ridicat partidul dintr-un declin tot mai accentuat în ultimii ani, a spus că rezultatul este „un mandat foarte clar pentru a asigura că punem laolaltă un guvern bun, pragmatic pentru Germania”.

În ciuda faptului că a obţinut cele mai slabe rezultate într-o astfel de cursă, Uniunea Creştin Democrată a spus de asemenea că va contacta partidele mai mici pentru a discuta formarea guvernului, în timp ce Merkel va rămâne interimar până ce succesorul ei va fi învestit.

Partidul Social Democrat (SPD) – 25,7%, 205 mandate

Uniunea Creștin Democrată (CDU) / Uniunea Creștin Socială (CSU) – 24,1%, 194 mandate

Verzii – 14,8%, 116 mandate

Partidul Liber Democrat (FDP) – 11,5%, 91 mandate

Alianța pentru Germania (AfD) – 10,3%, 84 mandate

Stânga – 4,9%, 39 mandate

Asociația Votanților din Schleswig de Syd (SSW), partidul minorităților daneze și frizien -, 1 mandat

foto: Captură ARD

Acest scrutin a prilejuit câteva recorduri în istoria de 72 de ani a Republicii Federale:

  • Prima oară când niciun partid nu depășește 30%

  • Cel mai slab rezultat CDU/CSU

  • Prima oară când SPD și CDU/CSU nu depășesc împreună 50%, deși dețin împreună majoritatea mandatelor

  • Cel mai bun rezultat al Verzilor

  • Cel mai mare număr de mandate în Bundestag – 730, cea mai numeroasă cameră parlamentară aleasă democratic din lume. A fost adăugat un număr record de mandate suplimentare (Uberhangsmandaten) pentru a fi reflectată structura votului pe țară

  • Cel mai mare număr de mandate directe alese prin vot majoritar uninominal de partide altele decât CDU/CSU și SPD – 36 din 299 (17 AfD, 16 Verzii, 3 Stânga – ceea ce le-a permis intrarea in extremis în parlament deși nu au depășit pragul de 5%)

Noua structură a Bundestagului înseamnă că negocierile pentru formarea unui guvern vor fi mult mai complicate ca de obicei.

Soluția cea mai simplă din punct de vedere matematic ar fi continuarea coaliției dintre CDU/CSU și SPD care a guvernat țara timp de 12 din ultimii 16 ani.

Dar cum atât Olaf Scholz, primul lider SPD clasat pe primul loc din 2002, cât și liderul CDU, Armin Laschet, au declarat că vor postul de cancelar și și-au exprimat dorința unei reînnoiri, o astfel de variantă pare mult mai puțin probabilă decât în trecut.

Alternativele reprezintă o nouă premieră: coaliții de trei partide. Cel mai des a fost menționată “Jamaica”, după culorile steagului națiunii caraibiene, CDU/CSU – Verzii – FDP, o coaliție amplă SPD – CSU/CSU – FDP sau coaliția “Semafor” SPD – FDP – Verzii.

Coaliția de stânga, SPD – Verzii – Stânga cade, deoarece din cauza rezultatului foarte slab al Stângii aceasta nu întrunește majoritatea absolută în Bundestag.

Rezultatul foarte bun al Verzilor și FDP pune cele două partide în poziție de arbitri, în condițiile în care Marea Coaliție, devenită între timp nu prea mare, între SPD și CDU/CSU, pare să se fi uzat complet.

Dar, după ieșirea din scenă a Angelei Merkel scena politică germană a făcut un pas în necunoscut și vechile certitudini par să fi dispărut complet în cea mai mare țară a Uniunii Europene și cea mai puternică economie a Europei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22