Socialiștii lui Dodon câștigă alegerile din R. Moldova dar nu pot forma guvernul de unii singuri

Laurentiu Gheorghe | 26.02.2019

Rezultatul final, după numărarea tuturor voturilor, arată că Partidul Socialist, al președintelui Igor Dodon, a câștigat cu 31,55% din voturile exprimate.

Pe aceeași temă

Pe următoarul loc s-a clasat clasat alianța electorală ACUM, formată din partidele pro-europene PAS și DA, care au obținut 26,8% din voturi.

Pelocurile 3 și 4 s-au situat, Partidul Democrat (PD), al lui Vlad Plahotniuc, cu 23,62% și partidul înființat de controversatul primar din Orhei, de orintare pro-rusă, Ilan Șor, care a acumulat 8,3% din opțiunile electoratului moldovean.

Rezultatele finale ale votului pe listele de partid sunt:

PSRM – 31,15%

ACUM – 26,84%

PD – 23,62%

ȘOR – 8,32%

Sub pragul electoral de 6% se situează Partidul Comuniștilor (3,75%), Partidul Nostru (2,95%) și Partidul Liberal (1,25%). Celelalte formațiuni au acumulat mai puțin de un procent.

Participarea la vot la alegerile parlamentare din 24 februarie a fost de aproape 50%.

Datorită sistemului mixt de voturi pe liste de partid și uninominale, distribuția mandatelor în viitorul Parlament de la Chișinău arată diferit. Pentru 50 de deputați s-a votat, ca și până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputați sunt aleși în cadrul a 51 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție.

Astfel, la nivel național, PSRM ar lua 18 mandate, Blocul ACUM - 14, PDM - 13, iar Partidul Șor - 5, explică Radio Chişinău.

În circumscripțiile uninominale, PSRM și PDM au câștigat câte 17 mandate, Blocul ACUM - 12, iar Partidul Șor - 2. De asemenea, în trei circumscripții au fost declarați învingători candidații independenți.

Având în vedere aceste rezultate și ținând cont de formula de distribuire a mandatelor la nivel național, în viitorul legislativ raportul de forțe politice se va prezenta în felul următor:

PSRM – 35 parlamentari

PDM – 30 parlamentari

ACUM – 26 parlamentari

PPȘ – 7 parlamentari

Independenți – 3 parlamentari

De remarcat că alegerile nu au dat un câștigător clar, niciuna dintre fomrațiunile ce vor accede în parlament neavând majoritatea pentru a forma de una singură guvernul.

Partidul democrat, de guvernământ, care se declară pro-european, însă politica pe care o face este placul Moscovei, a obținut un scor relativ modest, având doar 30 de deputați.

Blocul ACUM, o coaliție de formațiuni pro-europene și anti-oligarhice, a sperat la mai mult. În cele din urmă, a obținut 27% din voturi în circumscripția națională (respectiv 14 deputați), iar pe circumscripții a obținut alte 12 locuri de deputat. Total: 26 parlamentari.

Partidul Șor este ultima formațiune care a reușit să depășească pragul electoral, obținând 8 % din voturi la nivel național, respectiv 5 deputați, plus alți 2 deputați pe circumscripții. Total: 7 deputați.

În urma acestui scrutin, nicio formațiune politică care își asumă prin statut unirea cu România nu a reușit să treacă de pragul electoral pentru a fi reprezentată în Parlament.

În cazul niciunul dintre partide nu va putea crea alianțe pentru a obține susținerea din partea a 51 de parlamentari se poate ajunge (teoretic) la alegeri anticipate.

Varianta cea mai probabilă este reprezentată de formarea unui Guvern minoritar propus de PD și care să atragă mai mulți parlamentari pentru a depăși pragul de 51% dintre aleși.

****

Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova a acuzat că alegerile parlamentare au fost fraudate de regimul Plahotniuc-Dodon-Şor, inclusiv înainte de scrutin, prin modificarea sistemului electoral.

Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a declarat într-o conferinţă de presă că "în timpul campaniei electorale PL a cerut excluderea PSRM, PDM şi a Partidului Şor, însă Comisia Electorală Centrală (CEC) şi-a demonstrat complicitatea cu regimul".

Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor.

Și liderul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării.

Sandu, care este co-preşedinte al blocului electoral ACUM, a declarat duminică seara, într-un briefing de presă organizat după închiderea secţiilor de votare, că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte şi că Republica Moldova se "rostogoleşte în dictatură de stil putinist".

"Vreau să spun de la început că aceste alegeri nu au fost nici libere şi nici corecte. Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova. Tot ce s-a întâmplat până la începutul campaniei electorale, în decursul campaniei electorale şi în ziua de astăzi a distorsionat rezultatul acestor alegeri. (...) Ceea ce vedem noi este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul Plahiotniuc-Dodon şi sateliţii lor şi alţii se fac vinovaţi de acest proces extrem de dramatic", a afirmat Maia Sandu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22