Pe aceeași temă
Retorica Prigojin, care în mod greşit a fost interpretată ca un apel la încetarea războiului, vizează de fapt să determine o îngheţare a conflictului, o pauză care să permită o refacere a forţelor puternic slăbite ale Moscovei, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, în ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina.
Este posibil ca în acest demers Prigojin să aibă complicitatea celor care conduc armata regulată, Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov, care, deşi duşmani declaraţi, ar fi făcut pace cu şeful Wagner în încercarea de a se folosi de el pentru a-l convinge pe Putin să accepte această strategie, mai spun experții de la Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea lor.
Liderul de la Kremlin este însă încăpăţânat şi nu pare dispus să renunţe la obiectivele lui maximale de „denazificare” şi „demilitarizare” a Ucrainei, insistând pe ofensivă.
Este posibil ca Putin să ezite să se angajeze într-o încetare a focului din cauza influenţei pe care o au la Kremlin nişte figuri pro-război, deocamdată rămase misterioase, sau din cauza îngrijorării privind implicaţiile pentru stabilitatea regimului său.
În orice caz, contraofensiva ucraineană ar putea decide deznodământul unei lupte pentru influenţă la Kremlin, conchide Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa analiză.
De ce vrea Prigojin un conflict înghețat
Evgheni Prigojin a spus că Ucraina va încerca să „rupă” forţele ruseşti în bucăţi şi subliniază că Rusia trebuie să reziste unor astfel de atacuri. În retorica sa recentă, finanţatorul Wagner a fost din ce în ce mai alarmist şi a subliniat viitorul incert al operaţiunilor ofensive ruseşti din Donbas, observă ISW, un think tank cu sediul la Washington, care oferă analize zilnice, din surse deschise, ale situaţiei războiului din Ucraina.
Apelurile lui Prigojin pentru consolidarea apărării ruseşti în teritoriile ocupate şi discuţiile frecvente despre perspectivele contraofensivei ucrainene sunt notabile, deoarece indică faptul că el încearcă să amplifice discuţia în spaţiul informaţional intern rusesc, notează ISW.
Cu toate acestea, Rusia continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive în regiunile Doneţk şi Lugansk.
Prigojin pledează de asemenea pentru ca Rusia să se concentreze asupra menţinerii liniilor de front actuale, mai degrabă decât să caute să obţină mai multe câştiguri teritoriale, astfel încât forţele ruseşti să îşi poată recăpăta eficienţa de luptă pentru operaţiuni ofensive ulterioare.
Prigojin nu pledează pentru ca Rusia să pună capăt războiului şi să negocieze cu Ucraina şi cu Occidentul, aşa cum au relatat unele surse ruseşti şi occidentale. Dimpotrivă, el condamnă facţiunea din cadrul Kremlinului care speră să pună capăt războiului prin negocieri, subliniază ISW. Prigojin susţine, de fapt, că Rusia trebuie să facă faţă cu toată puterea contraofensivei ucrainene care se apropie şi să încerce să menţină actualele linii de front, fără a pune capăt războiului şi fără a intra în negocieri de pace, explică ISW.
El susţine că o pauză după ce atacul ucrainean va culmina ar permite Rusiei să-şi refacă puterea de luptă şi să construiască un sprijin naţionalist în cadrul societăţii ruse, pentru a reînnoi lupta, chiar şi în cazul unei înfrângeri.
Prigojin încearcă, de asemenea, să redefinească şi să submineze unele dintre obiectivele maximaliste-cheie ale lui Putin în Ucraina - şi anume „denazificarea” şi „demilitarizarea” Ucrainei - probabil pentru a minimiza impactul informaţional care ar putea rezulta din trecerea în defensivă şi abandonarea eforturilor de a câştiga mai mult teren acum.
Formaţiunea paramilitară rusă de extremă dreapta Rusici (Grupul de Recunoaştere, Asalt şi Sabotaj), care facilitează recrutarea forţelor ultranaţionaliste şi neregulate ruse, s-a făcut ecoul lui Prigojin de respingere a obiectivelor de „denazificare” şi „demilitarizare”.
Rusici a remarcat că Rusia luptă în Ucraina mai mult pentru a prelua Donbasul, pentru un spaţiu vital şi pentru experienţă de luptă decât pentru a lupta propriu-zis împotriva „fascismului” şi „nazismului” ucrainean, aşa cum vrea Moscova.
Prin reformularea obiectivelor lui Putin, Prigojin şi unele facţiuni din cadrul comunităţii ultranaţionaliste ruse ar putea încerca să pregătească spaţiul informaţional intern rusesc pentru perspectiva unor linii de front îngheţate, potenţial aflate în apropierea liniilor iniţiale din 23 februarie 2022.
Şoigu și Gherasimov zic ca Putin, dar vor altceva
Comandamentul militar rus încearcă şi el probabil să îl convingă pe Putin să se orienteze către operaţiuni defensive - dar s-ar putea să nu fie în măsură să îi transmită direct acest mesaj lui Putin.
Unele figuri ultranaţionaliste susţin că Ministerul rus al Apărării a încercat să recruteze 400.000 de militari prin contract pentru a se asigura că Rusia are suficient personal militar care să apere liniile de front existente şi pentru a îngheţa eficient actualele linii de front din Ucraina. Comandamentul militar rus ar fi transferat de asemenea recruţi pentru a menţine liniile ruseşti în Crimeea şi ar putea să pregătească şi alte resurse, pentru a se asigura că Rusia poate păstra unele poziţii odată ce aşteptata contraofensivă ucraineană va culmina.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General al armatei ruse, generalul de armată Valeri Gherasimov, sunt probabil sensibili la ameninţarea contraofensivei ucrainene, dar probabil continuă să trimită militari sub contract pentru a întări operaţiuni ofensive fără sens la insistenţele lui Putin.
Surse de la Kremlin au dezvăluit anterior că Putin favorizează loialitatea în detrimentul competenţei, iar acest sentiment probabil îi împiedică pe Şoigu şi Gherasimov să se concentreze asupra stabilirii condiţiilor optime pentru o apărare eficientă, în loc să risipească unităţi de elită ruseşti în bătălii de uzură chinuitoare pentru câştiguri marginale.
ISW a observat anterior că Şoigu şi Gherasimov probabil nu au reuşit anterior să-l convingă pe Putin să decreteze mobilizarea în mai 2022 - în ciuda faptului că Rusia avea nevoie de o astfel de măsură ca să-şi refacă forţele necesare pentru a menţine operaţiunile ofensive în Ucraina.