SONDAJ Numarul britanicilor care vor iesirea din UE creste la 45%

Vlad Toma | 05.02.2016

Numarul britanicilor care vor iesirea din UE depaseste cu 9% cifra celor care sunt pentru ramanerea tarii lor in blocul comunitar, conform unui sondaj de opinie recent realizat de YouGov.

Pe aceeași temă

 

Premierul David Cameron si-a prezentat zilele trecute la Bruxelles propunerile pentru ca tara sa să ramana in UE, transmite Reuters, conform Hotnews.

 

Sondajul realizat de YouGov şi publicat in ziarul Times, a fost realizat la doua zile dupa ce Cameron a prezentat schimbarile pe care le propune UE.

 

Sondajul arata ca 45% dintre britanici ar vota pentru parasirea UE, fata de 36% care vor sa ramana. 19% au raspuns “nu stiu”. In sondajul YouGov anterior, in favoarea Brexitului erau 42%.

 

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat acum cateva zile că Marea Britanie va avea dreptul să aplice o nouă regulă de tip "frana de urgenta" pentru anularea timp de 4 ani a ajutoarelor sociale pentru muncitorii migrantii din alte tari ale UE. Aceasta masura va trebui insa aprobata de statele UE.

 

Tusk a promis de asemenea Londrei "respectarea drepturilor si competentelor" tarilor care nu sunt membre ale zonei euro. El a prezentat un "mecanism" prin care cele noua tari care nu au adoptat moneda unica isi pot exprima nemultumirile si pot privi "asigurarile necesare" in ce priveste deciziile celorlalte 19 state care folosesc euro.

 

Cerinţele Marii Britanii pentru rămânerea în UE sunt legate de anularea discriminării fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, de punerea unui accent mai mare pe competitivitate, pe restabilirea suveranitatii tarilor, materializata în acordarea de drept de veto parlamentelor nationale, si de limitarea imigratiei europene.

 

Noile propuneri vor fi trimise statelor membre ale UE pentru a fi discutate, având nevoie de aprobarea acestora pentru a intra in vigoare. Cameron va incerca sa ajunga la un acord cu cei 28 de sefi de stat si de guvern ai UE in cadrul unui summit din 18 - 19 februarie de la Bruxelles, inainte de a decide in privinta datei organizarii referendumului privind mentinerea sau nu a Marii Britanii in UE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22