Pe aceeași temă
Sa nu va inchipuiti ca avem de a face doar cu o problema locala - este, probabil, vorba de cotitura cea mai hotaratoare a istoriei europene de la caderea Zidului Berlinului incoace. Ascultati vocea acuzatoare a Moscovei: "Genocid!" striga Putin, care n-a binevoit sa pronunte acelasi cuvant la comemorarea a 50 de ani de la eliberarea Auschwitz-lui; "München!" adauga delicatul Medvedev, insinuand ca Georgia, cu cei 4,5 milioane de locuitori, este reincarnarea celui de al III-lea Reich. Ne vom feri sa subestimam capacitatile mentale ale acestor conducatori. Ghicim ca, mimand indignarea, ei isi manifesta vointa de a da marea lovitura. Acesti spin doctors ai Kremlinului i-au recitit pe clasicii propagandei totalitare - cu cat minciuna e mai gogonata, cu atat izbitura e mai eficace.
Cine a tras primul? Intrebarea e depasita. Georgienii s-au retras din Osetia de Sud, teritoriu pe care legea internationala il pune, sa ne amintim totusi, sub jurisdictia lor. S-au retras si din orasele din preajma provinciei. Ar trebui oare sa se retraga si din propria capitala? Adevarul este ca interventia armatei ruse in afara frontierelor sale, impotriva unei tari independente, membre a ONU, este o premiera de la invazia Afganistanului de catre URSS. In 1989 Gorbaciov refuzase sa trimita tancurile sovietice contra Poloniei sindicatului Solidaritatea. Eltin s-a ferit, cinci ani mai tarziu, sa ingaduie diviziilor rusesti sa intre in Iugoslavia pentru a-l sustine pe Milosevič. Putin insusi nu a luat riscul de a-si arunca trupele contra "revolutiei trandafirilor" (, 2002), apoi contra "revolutiei portocalii" (Ucraina, 2004). Astazi, insa, totul se schimba. O lume noua, cu noi reguli, risca sa-si faca aparitia sub ochii nostri.
Ce asteapta Uniunea Europeana si Statele Unite pentru a bloca invadarea Georgiei, o
Timpul ramas e scurt. Sa incepem prin a spune limpede cine este agresorul: Rusia lui Putin si a lui Medvedev - acest faimos si necunoscut "liberal" despre care se credea ca va pondera nationalismul celui dintai. Sa nu mai amanam rostirea adevarului, sa nu ne mai furam singuri caciula: cei 200.000 de oameni ucisi in Cecenia - niste "teroristi"; soarta Caucazului de Nord: o problema interna ruseasca; Anna Politkovskaia: o sinucigasa; Litvinenko - un OZN... Si sa admitem, in sfarsit, ca autocratia putiniana, nascuta gratie atentatelor obscure care au insangerat Moscova in 1999, nu este un partener fiabil si inca si mai putin o putere prietena. Cu ce drept aceasta Rusie, agresiva si de rea-credinta, mai este inca membra a G8? Pentru ce mai ocupa inca un loc in Consiliul Europei, institutie destinata sa apere valorile continentului nostru? La ce bun sa continui investitiile masive, mai ales germane, in gazoductul de sub Baltica pentru singurul avantaj - cel al Rusiei - de a scurtcircuita conductele care trec prin Ucraina si Polonia? Si daca Kremlinul continua agresiunea sa caucaziana, nu ar fi mai bine ca UE sa reconsidere ansamblul relatiilor sale cu marele vecin? Rusia are tot atata nevoie sa-si vanda petrolul pe cat avem noi nevoie sa il cumparam. Nu e imposibil sa o facem, la randul nostru, sa joace dupa cum ii cantam. Daca Europa va gasi curajul si luciditatea de a ridica manusa, atunci inseamna ca e puternica. Altfel, inseamna ca e moarta.
Cei doi semnatari ai acestui articol au cerut public, intr-o scrisoare din 29 martie (nota redactiei: vezi revista 22, nr. 15/944 din 8 aprilie 2008), Angelei Merkel si lui Nicolas Sarkozy sa nu blocheze apropierea Georgiei si Ucrainei de NATO. O decizie pozitiva, scriam noi atunci, "ar sanctuariza cele doua teritorii, georgian si ucrainean. Gazul ar continua sa soseasca. Iar logica razboiului, care ii inspaimanta atata pe domnii de Norpois care ne guverneaza, s-ar bloca imediat. Dimpotriva, suntem convinsi ca tocmai refuzul nostru va trimite un semnal dezastruos noilor tari ai Rusiei national-capitaliste. Le-ar arata ca suntem slabi si lasi, ca si Ucraina sunt pamanturi bune de cucerit si ca noi le sacrificam de bunavoie pe altarul renascutelor lor ambitii imperiale. A nu integra sau, mai exact, a nu lua in calcul integrarea acestor tari in spatiul de civilizatie european va destabiliza intreaga regiune. Cedand in fata lui Vladimir Putin, sacrificandu-i principiile noastre, renuntand fara macar a incerca sa actionam, vom intari, la Moscova, nationalismul cel mai agresiv". Ne imaginam, atunci, ce poate fi mai rau, fara sa ne asteptam ca lucrurile sa se intample intocmai. Dar s-au intamplat intocmai. Pentru a nu irita Moscova, Franta si
Este timpul sa intoarcem foaia. Europenii au asistat neputinciosi, pentru ca sunt divizati, la asediul orasului
Traducere si adaptare de Florin Turcanu dupa Libération, 14 august 2008