Pe aceeași temă
Deşi Regatul Spaniei găzduieşte a doua cea mai mare comunitate românească de peste hotare, viaţa politică a acestuia nu se bucură de o atenţie proporţională din partea publicului autohton.
Alegerile municipale şi regionale care au avut loc în data de 24 mai în 8.116 de ayuntamientos şi în 13 (dintre cele 19) comunităţi autonome de pe cuprinsul regatului spaniol, a zecea competiţie electorală de acest tip organizată de la tranziţia democratică, au impus mişcările protestatare apărute în ultimii ani drept o forţă politică crucială înaintea alegerilor parlamentare naţionale din decembrie anul acesta, punând sub semnul întrebării viabilitatea sistemului de partide constituit şi reaprinzând vechi temeri privind facţionalismul, pe o scenă politică oricum fragmentată şi extrem de complicată.
Cele două mari partide spaniole, Partido Popular (PP) la dreapta şi Partido Socialista Obrero Español (PSOE) la stânga, îşi menţin poziţia dominantă după scrutinul din 24 mai, cumulând puţin peste 52% din sufragii, în scădere de la 65% în 2011 şi 71% în 2007, însă capacitatea acestora de a controla consiliile locale şi adunările regionale, care sunt esenţiale pentru a guverna în arhitectura constituţională spaniolă, a fost puternic subminată de succesul partidelor protestatare. Câştigurile electorale înregistrate de noile formaţiuni politice, Podemos şi Ciudadenos, se datorează atât insatisfacţiei populare generate de criza economică prelungită care a afectat profund Spania, cât şi nemulţumirii crescânde privind corupţia întregii clase politice tradiţionale ieşită din rândul celor două partide hegemonice naţionale şi al vechilor partide regionale.
Miting organizat de Podemos la Madrid
Ciudadenos („Cetăţeni“) este un partid politic cu o identitate relativ centristă, format în 2006 la Barcelona, care se propune ca o alternativă politică la forţele politice tradiţionale de dreapta şi de stânga, propunând politici economice de piaţă şi remarcându-se prin opoziţia faţă de politica de omogenizare lingvistică şi eventual independenţă pentru Catalonia, dusă de Convergència i Unió (CiU) condusă de Artur Mas, preşedintele Generalităţii Catalonia. În schimb, Podemos („Putem“), format în 2014 la Madrid şi condus de carismaticul Pablo Iglesis, este un partid contestatar de stânga, asemănător în multe privinţe formaţiunii Syriza din Grecia ca identitate, care se remarcă prin condamnarea vocală a politicii economice de austeritate, a şomajului ridicat în rândul tinerilor, a inegalităţii crescânde din societatea spaniolă şi a corupţiei clasei politice, reuşind să atragă într-un timp extrem de scurt cel mai mare număr de membri după PP: peste 350.000!
La alegerile locale din 24 mai, Ciudadenos a obţinut 6,55% din sufragii sau 1.527 de consilieri locali, situându-se pe locul trei. Scorul obţinut de Podemos este mai greu de contabilizat, deoarece mult mai tânăra formaţiune politică nu a prezentat liste proprii în alegerile locale şi regionale, susţinând în schimb o serie de grupuri de activişti şi de platforme politice locale, cu ajutorul cărora a reuşit să obţină câteva victorii importante. În Barcelona, activista socială în favoarea debitorilor ipotecari, Ada Colau, candidând pe lista platformei Barcelona en Comú („Barcelona în comun“), a câştigat majoritatea în consiliul municipal şi a fost aleasă viitorul primar al oraşului. De asemenea, în Madrid, coaliţia civică susţinută de Podemos, Ahora Madrid („Acum Madrid“), a obţinut cu doar un mandat de consilier local mai puţin decât Partido Popular (20 vs. 21), iar în absenţa unei mari coaliţii PP-PSOE, aceasta deţine cheile majorităţii în consiliul municipal (57 membri).
Rezultatele alegerilor locale spaniole din 24 mai – organizate după un sistem electoral de reprezentare proproţională pe listă închisă de tip d’Hondt, în circumscripţii plurinominale – reprezintă o lovitură puternică pentru Partido Popular condus de prim-ministrul Mariano Rajoy, dar ele nu ar trebui să constituie o surpriză absolută. PP a scăzut de la 37% la 27% în alegerile locale, comparativ cu anul 2011, şi nu şi-a putut adjudeca o majoritate decisivă în niciuna din cele nouă comunităţi autonome în care PP a câştigat alegerile, nici măcar în fieful tradiţional al popularilor, Castilla y Leon, repurtat cu exact jumătate din cele 84 de fotolii din adunarea legislativă regională. Deşi scorul electoral al PSOE a înregistrat scăderi de mai mică amploare (circa 2%, comparativ cu 2011), principalul partid de stânga spaniol se vede acum concurat de o forţă politică mult mai radicală şi neatinsă de scandaluri de corupţie, care au minat scena politică spaniolă din ultimii ani. În perspectiva alegerilor legislative din decembrie 2015, creşterea gradului de fragmentare politică pune problema dificultăţii formării unor coaliţii stabile de guvernare, şi asta cu atât mai mult, cu cât cultura politică spaniolă este în general ostilă compromisului ideologic.
Câştigurile electorale înregistrate de noile partide-protest conţin însă şi o veste bună pentru establishmentul politic spaniol. Victoria Adei Colau la primăria Barcelonei, în fruntea unei coaliţii de loialişti şi independentişti catalani, riscă să devină un obstacol în calea planurilor lui Artur Mas pentru independenţa provinciei, cu ocazia alegerilor regionale din Catalonia care vor avea loc în septembrie anul acesta, deşi aceasta a declarat că susţine dreptul la un referendum pentru independenţa Cataloniei.
În sfârşit, conform Institutului Naţional de Statistică şi Biroului de Recensământ Electoral, 145.302 de rezidenţi români, dintr-un total de 251.240 înregistraţi oficial, şi-au manifestat dorinţa de a fi înscrişi pe listele electorale locale, reprezentând cea mai mare comunitate de electori din Uniunea Europeană aflată în prezent în Spania.