Pe aceeași temă
Ar fi vorba despre o propunere a presedintiei luxemburgheze a Uniunii Europene, facuta publica miercuri, 2 Decembrie, de grupul londonez pentru libertati civile Statewatch, arata publicatia euobserver. In forma actuala, legislatia permite statelor membre sa reactiveze controalele la granite pentru cel mult un total de sase luni.
Presedintia luxemburgheza a UE invoca in acest sens “circumstantele exceptionate care constituie o amenintare serioasa la politicile publice sau securitatea interna”. Potrivit documentului, unul sau mai multe state membre ar putea fi capabile sa decida reintroducerea controalelor la frontiere “in totalitate sau in parti specifice ale granitelor interne”.
La sfarsitul lunii Noiembrie, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, că un mic grup de state sunt decise să îşi apere graniţele, dacă UE nu îşi protejează mai bine frontierele externe.
Dijsselbloem a mai afirmat că e greu de crezut că spaţiul Schengen va supravieţui în actuala sa formă, menţionând însă că nu doreşte crearea unui "mini-Schengen". "Nu putem mentine in timp statul nostru social daca afluxul de refugiati continua asa. Daca Uniunea Europeana nu isi apara mai bine granitele externe, atunci un mic grup de state o va face", a afirmat oficialul.
Tot la finalul lui Noiembrie, seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus ca acordul Schengen este “una dintre piesele de baza ale constructiei europene” si nu poate fi pus in discutie. In acest sens, seful CE a cerut statelor comunitare sa coopereze pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. “Trebuie sa pastram spiritul Schengen si sa nu transformam necazul intr-o tentatie ridicola pentru ca este ceva ce ne pastreaza valorile si libertatile, nu este un concept neutru, ci una dintre piesele de baza ale constructiei europene”, a declarat Juncker in cadrul unei dezbateri privind lupta antiterorista, in Parlamentul European.