Spatiul Schengen, piesa de baza a UE, nu e negociabil, spune seful CE, Jean-Claude Juncker

Tudor Despina | 25.11.2015

Perioada care a urmat atacurilor teroriste asupra Parisului a fost marcata de incertitudine cu privire la viitorul spatiului de libera circulatie Schengen. Astazi, insa, seful Comisiei Europene a venit cu clarificari.

Pe aceeași temă

 

Jean-Claude Juncker a spus miercuri ca acordul Schengen este “una dintre piesele de baza ale constructiei europene” si nu poate fi pus in discutie. In acest sens, seful CE a cerut statelor comunitare sa coopereze pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. “Trebuie sa pastram spiritul Schengen si sa nu transformam necazul intr-o tentatie ridicola pentru ca este ceva ce ne pastreaza valorile si libertatile, nu este un concept neutru, ci una dintre piesele de baza ale constructiei europene”, a declarat Juncker in cadrul unei dezbateri privind lupta antiterorista, in Parlamentul European, potrivit EFE, preluata de Agerpres.

 

In tonul luarilor de pozitie trecute, seful CE a cerut si acum sa nu fie pus semnul egal intre refugiati si teroristi, Juncker aratand ca cei care vin in Europa acum sunt cei care fug de teroristi. “Trebuie sa asistam popoarele care duc greul crizei refugiatilor. Avem tendinta sa ne concentram pe cooperarea cu Turcia, dar nu trebuie sa-i uitam pe ceilalti”, a adaugat Jean-Claude Juncker cu doua zile inaintea unui summit important UE-Turcia privind migratia. Oficialul comunitar a cerut, de asemenea, intarirea cooperari intre serviciile secrete ale statelor Uniunii Europene.

 

Variante pentru modificarea Schengen

 

Declaratiile lui Juncker vin dupa aproape doua saptamani de la atacurile asupra Parisului, in 13 Noiembrie, timp in care au fost vehiculate mai multe variante de lucru asupra Schengen. Spre exemplu, in cadrul Consiliul JAI din 20 Noiembrie a fost decisa intensificarea verificărilor la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra cetăţenilor europeni, ministrii de Interne din statele comunitare cerand CE sa formulize modificari ale reglementarilor Schengen.

 

Miniștrii de Interne din statele europene au acceptat vinerea trecuta, la presiunea Franței, generalizarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cetatenii europeni, pe care vor să le facă de netrecut pentru posibilii teroristi. Comisia Europeana trebuie sa modifice reglementarile Schengen, iar Frontex urmeaza sa primeasca atributii in lupta antiterorista si in paza frontierelor externe ale UE, in punctele fierbinti vor fi trimise trupe de interventie rapida. Pina la sfirsitul anului trebuie sa ia nastere si un Centru European Antiterorism care sa faciliteze schimbul de date.

 

La randul sau, Olanda a initiat o dezbatere pe plan intern pe tema formarii unui "mini-Schengen," care ar urma să cuprinda Austria, Germania, Belgia, Luxemburg si Olanda. Aceasta idee a fost propusă deja si altor state ale UE. Guvernul olandez discuta introducea unei verificari a pasapoartelor la frontierele mai multor tari din vestul Europei, intr-o incercare de a controla afluxul de migranti si de refugiati, scrie Reuters.

 

Ideea de a forma un "mini-Schengen" in interiorul spatiului european Schengen pare sa incalce prevederile tratatului ce garanteaza libera circulatie in cadrul tuturor celor 26 de state UE membre. O purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a anuntat ca nu s-a primit nicio propunere oficiala privind crearea unei zone "mini-Schengen" in interiorul actualului spatiu de libera circulatie. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joia trecuta, intr-o conferinta de presa la Berlin, ca omologul sau olandez i-a mentionat aceasta idee, dar ca Germania nu a fost entuziasmata. "Scopul nostru politic trebuie sa fie acela ca zona Schengen sa functioneze ca intreg", a spus el. "Orice altceva ar fi doar consideratii suplimentare", a adaugat ministrul german.

 

Cele 28 de state membre ale UE și-au sporit de asemenea presiunea pentru ca Parlamentul European să accelereze adoptarea registrului european cu numele pasagerilor companiilor aeriene (PNR), considerat indispensabil de catre Franta in vederea urmaririi parcursului “celor care vor sa ne atace”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22