Pe aceeași temă
Analiza Stratfor arata ca problema refugiatilor va aduce noi obstacole in calea eforturilor ambelor tari de a adera la Schengen, producand o cresterea a nationalismului.
"In fruntea provocarilor economice si politice se afla un marele val de solicitanti de azil care a lovit Europa, agravand diviziunile care ameninta sa fragmenteze blocul european si sa reduca securitatea pe care acesta o furnizeaza…
Criza nu a afectat cu adevarat Romania si Bulgaria, niciuna dintre tari nefiind pe ruta principala de migratie... Cele doua tari au primit refugiati sub programul UE de relocare, dar numarul acestora a fost neglijabil".
Analiza arata insa ca rutele migrantilor ar putea trece prin Romania si Bulgaria, in special daca acordul UE cu Turcia se va prabusi.
O posibila schimbare a rutei migratiei ar putea surveni dupa ce Macedonia si-a inchis granita cu Grecia, obligandu-i astfel pe cei care vor sa inainteze spre nord-vest sa mearga fie spre Italia fie sa o ia intai spre est, spre Bulgaria si Romania.
Subliniind diferentele etnice si religioase mari din Bulgaria, analistii considera ca aceasta tara este mai sensibila la fluxul de migranti decat Romania, in special din cauza existentei unei minoritati turce importante.
Dincolo de problema migrantilor, continua analiza Stratfor, atat Romania cat si Bulgaria privesc cu ingrijorare miscarile Rusiei din Ucraina si posibilitatea extinderii conflictului rezultat in aceasta zona.
Analiza arata ca Romania ar putea fi afectata mai mult de aceasta problema deoarece concureaza in mod direct cu Rusia pentru influenta in Republica Moldova.
Bulgaria nu se va putea opune in mod direct influentei Moscovei deoarece este dependenta intr-o proportie foarte mare de energia ruseasca, in timp ce Romania isi obtine o buna parte din gazele naturale si petrolul de care are nevoie de pe propriul teritoriu.