Stratfor: Teama de Rusia si chestiunea refugiatilor vor apropia Romania si Polonia

Vlad Toma | 14.01.2016

Conform unei analize realizate de agentia americana Stratfor, pe fondul unei relative fragmentari a UE, in zona estului Europei se dezvolta un interes comun pentru contracarare actiunilor Rusiei in aceast regiune.

Pe aceeași temă

 

Desi Polonia se vede drept liderul natural al Europei Centrale si de Est, ea are nevoie de o unire a tarilor din regiune, ale caror agende deseori intra in conflict una cu cealalta si cu cea poloneza, arata Stratfor, intr-un raport citat de ziare.com


Cooperarea Poloniei cu restul Europei Centrale si de Est, in special cu Romania, Ungaria, Slovacia si Lituania, va avea loc cel mai probabil de la caz la caz, o regiune complet unita fiind putin probabila.
 

Noul Guvern al Poloniei, asemenea celor precedente, este interesat sa extinda aliantele tarii dincolo de Grupul de la Visegrad - alianta politica formata din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia -, prin intarirea legaturilor cu Romania.
 

Polonia si Romania, doi dintre cei mai mari beneficiari ai fondurilor structurale si agricole ale UE, vor negocia probabil pentru a proteja continuitatea ambelor programe, si se vor impotrivi simultan planului Bruxelles-ului de a reloca solicitantii de azil, refuzand sa il puna in aplicare.
 

Romania si Lituania impartasesc viziunile Poloniei cand vine vorba despre Moscova, sustinand legaturi mai puternice cu NATO in regiune si regimul actual al sanctiunilor.
 

Polonia, Romania, Lituania si Slovacia sunt de asemenea ingrijorate in legatura cu raspandirea energiei ruse in zona si vor coopera pentru a-si reduce dependenta de aceasta.
 

Stratfor noteaza ca, in ce priveste tara noastra, sistemul politic inca agitat va continua sa impiedice aparitia unui guvern central puternic, sa nu mai vorbim despre unul care ar putea sa il imite pe cel al Poloniei, cel putin inca un an.
 

Agentia americane considera ca guvernul actual condus de fostul comisar european Dacian Ciolos nu este suficient de puternic pentru a face miscari indraznete. In plus, se precizeaza ca o victorie la alegerile parlamentare din acest an a celor care sustin valorile conservatoare ar putea face ca Romania sa fie si mai euro-sceptica, insa asemenea schimbari ar urma sa devina evidente doar in 2017.


Europa Centrala si de Est este in continuare mult prea eterogena pentru a deveni un bloc coeziv, e concluzia Stratfor, subliniind ca, desi Polonia se poate alia cu Romania, Ungaria, Slovacia si Lituania pe o serie de probleme, scopurile lor vor intra in conflict in multe alte chestiuni.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22