Stratfor: UE este departe de a avea instrumentele necesare asigurarii securitatii comune

Vlad Toma | 28.03.2016

Conform unei analize publicate recent de Stratfor, in ciuda eforturile facute in aceasta privinta, UE are inca mari probleme in privinta asigurarii securitatii comune a statelor membre, schimbul de informatii dintre acestea situandu-se inca departe de ceea ce ar trebui sa fie.

Pe aceeași temă

 

Analiza Stratfor arata ca exista structuri de securitate care se ocupa de intreaga Uniune Europeana, insa acestea au destul de putini oameni si sunt destul de slab dotate.

 

 

Europol se ocupă de combaterea crimei organizate. Frontex se bazeaza pe cooperarea pazei de coastă a ţărilor, asigurand astfel securitatea UE.

 

 

Eurojust se ocupa cu investigaţiile şi procesele desfăşurate pe teritoriul UE, cu un accent pus pe infracţiuni transnaţionale.

 

 

In aceste conditii, exista mari probleme pe partea stabilirii unei retele de securitate a intregii Uniuni. Principala cauza a acestei situatii consta in marile diferente existente intre statele membre legate de expertiza în privinta terorismului si de resursele pe care le pot folosi in lupta contra acestui fenomen.

 

In timp ce tarile mari ca Franţa, Marea Britanie şi Germania, au atat experienţă în lupta antiteroristă si au si resursele necesare pentru a o sustine, statele mici au bugete extrem de reduse in aceasta privinta.

 

 

O problema cel putin la fel de importanta este aceea a schimbului de informatii intre statele membre, acesta trebuind imbunatatit mult, pentru a exista astfel un posibil control in privinta liberei circulatii a persoanelor.

 

Deocamdata insa cooperarea dintre statele UE nu a ajuns inca in punctul in care schimbul de informatii sa fie usor de facut deoarece bazele de date ale statelor sunt separate, acestea tinand cu dintii de domeniul securitatii nationale, pe care vor sa-l pastreze cat mai mult sub control propriu.

 

 

Analiza Stratfor concluzioneaza ca, tinand cont de actualele tratate ale UE si de intensificarea sentimentelor nationaliste, este extrem de putin probabil sa fie fondat un Serviciu Federal de Informatii care sa se ocupe de problemele de securitate ale Uniunii si cu atat mai putin o organizaţie militară federală.

 

In acest context, amenintarile teroriste nu vor duce spre o integrare si mai mare a statelor membre ci spre o fragmentare tot mai mare a UE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22