SUA anunță înfrângerea completă a ISIS în Siria. Afirmația este prematură, susțin chiar sirienii

Laurentiu Gheorghe | 24.03.2019

Casa Albă a anunțat vineri că Statul Islamic din Siria a fost „100% eliminat” – dar atât Siria cât și Rusia susțin că declarația lui Donald Trump este prematură, ISIS nefiind complet înfrânt.

Pe aceeași temă

„Factorii care au dus la apariția Stat Islamic încă există: un guvern slab în Irak, brutalitatea față de comunitățile locale, ideologia jihadiștilor și corupția guvernului”, atrage atenția Firas Modad, analist la think tank-ul IHS Markit din Londra, relatează dpa.

El se așteaptă ca gruparea să reapară în următorii cinci ani, dacă nu chiar mai curând, estimând că această perspectivă este „doar o chestiune de timp”.

Forțele Democratice Siriene (SDF), o grupare rebelă care se opune regimului de la Damasc și susținută de Statele Unite, a anunțat sâmbătă că a preluat controlul complet asupra satului Baghouz, ultimul bastion al Statului Islamic de la granița de est a Siriei.

În pofida recâștigării ultimului bastion al ISIS, chiar reprezentanții SDF au avertizat că lupta nu este complet terminată. Militanții Califatului Islamic sunt încă prezenți în regiuni izolate în Irak și în zona deșertică din centrul Siriei.

„Aceasta nu înseamnă că am pus capăt terorismului și Daesh", a spus șeful pentru relații externe al SDF Abdel Kareem Umer, referindu-se la Statul Islamic cu acronimul sau în arabă.

„Daesh are inca celule active, iar ideologia lor exista in continuare in zone pe care le-au condus ani de zile", a avertizat el.

Riad Kahwaji, fondator al Institutului de cercetare pentru analize militare referitoare la Golf si Orientul Apropiat (INEGMA), cu sediul la Dubai, se asteapta si el ca extremistii din Stat Islamic sa inceapa sa lucreze in secret si sa se disperseze in celule active.

"Atata timp cat conflictul din Siria nu este rezolvat, iar divizarea sectar-politica din Irak nu este solutionata, Stat Islamic va continua sa aiba un teren fertil de-a lungul granitei dintre Irak si Siria pentru a supravietui si a opera si isi poate pregati o mare revenire", a spus el.

"Un mediu de securitate permisiv, economii bazate pe piata neagra si polarizarea sectanta" in Siria si Irak fac mult mai probabila a revenire a ISIL, a fost de acord si Aron Lund, de la Century Foundation din New York.

In 2014, gruparea a capturat zone mari in ambele tari si a declarat asa-numitul califat sub conducerea lui Abu Bakr al-Baghdadi. In anii urmatori, randurile grupului s-au marit cu luptatori locali si straini.

"Totusi, regruparea nu poate fi la fel de usoara acum ca in urma cu cinci ani, intrucat nu se mai poate baza pe prea multa bunavointa din partea oamenilor care erau dispusi sa o sustina in 2014, deoarece au vazut la ce a dus aceasta", a declarat Lund pentru dpa prin e-mail.

Ceea ce urmeaza dupa infrangerea gruparii in estul Siriei depinde mai multi factori, inclusiv de retragerea SUA din tara. Fortele democratice siriene nu vor putea supravietui ca entitate independenta, a estimat Lund.

"Intrebarea este acum ce se intampla cu zonele lor (cucerite de SDF) - poate Turcia ia o parte, poate ca fac o intelegere cu (presedintele sirian Bashar) al-Assad si cu rusii pentru a le ceda ceva", a adaugat el.

Situatia ar putea fi foarte dezordonata, a avertizat el, orice vid de putere fiind de natura sa creeze spatiu nou pentru ca Stat Islamic sa se regrupeze.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22