Pe aceeași temă
Acordul va asigura „o navigație sigură, a elimina folosirea forței și a preveni utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră”, transmite The Guardian.
Casa Albă susține, totodată, că Rusia și Ucraina au fost de acord „să elaboreze măsuri pentru implementarea” acordului anterior privind oprirea atacurilor asupra infrastructurii din sectorul energiei.
Ucraina și Rusia vor „continua să lucreze pentru obținerea unei păci durabile”, se mai arată în cele două comunicate ale părții americane.
În cel referitor la Rusia este menționat că SUA ar putea ajuta „la restabilirea accesului Rusiei pe piața mondială pentru exporturile de produse agricole și de îngrășăminte, reducerea costurilor de asigurări maritime și îmbunătățirea accesului la porturi și la sistemele de plăți pentru astfel de tranzacții”.
Armistițiul pe mare este al doilea pas spre încheierea ostilităților în războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022. Săptămâna trecută, în 18 martie, Casa Albă a anunțat că părțile au fost de acord cu oprirea atacurilor ce vizează infrastructura din sectorul energiei, pe o perioadă de 30 de zile.
Ce spune Ucraina
Într-un comunicat emis în numele ministrului Rustem Umerov, Ministerul Apărării din Ucraina a confirmat acordul principal, dar a făcut câteva precizări care nu se regăsesc în precizările părții americane.
„Mișcarea navelor militare ruse dincolo de estul Mării Negre va fi considerată o încălcare a spiritului acestui acord”, se arată în declarație.
Potrivit părții ucrainene, va fi, de asemenea, „considerată o încălcare a obligațiilor de a asigura libertatea de navigație în Marea Neagră și o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei”.
„În acest caz, Ucraina va avea dreptul deplin de a-și exercita dreptul la autoapărare”, se mai arată în comunicat.
În plus, Ministerul Apărării din Ucraina a menționat, totodată, că „În acest caz, Ucraina va avea dreptul deplin de a-și exercita dreptul la autoapărare”.
În mod curios, aceasta merge și mai departe decât declarația SUA cu privire la loviturile energetice, spunând că „toate părțile au convenit să pună în aplicare acordurile (…) privind interzicerea completă a atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și Rusiei”.
„Pentru implementarea efectivă a acordurilor, este important să se organizeze consultări tehnice suplimentare cât mai curând posibil pentru a conveni asupra tuturor detaliilor și aspectelor tehnice ale implementării, monitorizării și controlului acordurilor”, mai notează Ministerul Apărării din Ucraina.
Comentarii 0