SUA au încheiat cu talibanii un acord de pace în Afganistan. Militarii SUA se vor retrage în 14 luni

Laurentiu Gheorghe | 29.02.2020

Acordul de pace pune capăt unui război de 18 ani în Afganistan și deschide calea pentru retragerea completă a militarilor americani dacă se va respecta încetarea focului de ambele părți, relatează AFP.

Pe aceeași temă

Americanii au semnat cu talibanii sâmbătă la Doha un acord istoric în care se prevede retragerea totală a trupelor SUA din Afganistan și demararea negocierilor de pace între grupările rivale afgane, după mai bine de 18 de ani de război.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad şi liderul politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar au semnat textul acordului şi şi-au strâns mâna, pe fondul unor aplauze a celor prezenţi, dintre care unii au strigat „Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare)”

Principalele prevederi ale acordului de la Doha:

  • Retragerea completă a trupelor SUA și NATO din Afganistan în 14 luni

  • Guvernul afgan angaja discuții cu Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru a obține eliminarea talibanilor de pe lista de sancțiuni până la 29 mai

  • SUA vor reduce trupele din Afganistan la 8.600 în 135 de zile - sub rezerva îndeplinirii de către talibani a propriilor angajamente în conformitate cu condițiile acordului.

  • SUA să se abțină de la utilizarea forței împotriva integrității teritoriale a Afganistanului.

  • SUA nu vor interveni în afacerile interne ale Afganistanului

  • SUA se angajează să furnizeze fonduri anual pentru a instrui, consilia și echipa echipele de securitate afgane

Retragerea completă a trupelor americane și aliate ar urma să aibă loc peste 14 luni, cu condiția ca talibanii să respecte încetarea ostilităților convenită astăzi.

Potrivit BBC.com, urmează inițierea unor discuții între guvernul de la Kabul și talibani. Aceștia din urmă se angajează să nu permită al-Qaeda și altor organizații extremiste să opereze în zonele pe care le controlează.

Statele Unite au invadat Afganistanul la câteva săptămâni după atacurile din 11 septembrie 2001. Peste 2.400 de soldați americani au fost uciși în conflict. În momentul de față, SUA au 12.000 de militari care sunt staționați în această țară.

În acest timp, secretarul Apărării, Mark Esper s-a aflat la Kabul alături de președintele afgan Ashraf Ghani, al cărui guvern nu a fost parte la negocierile dintre talibani și americani.

„Este un moment de speranță, dar este numai începutul. Calea care ne așteaptă nu este ușoară. Ca să obținem o pace durabilă în Afganistan va fi nevoie de răbdare și compromis între părți”, a spus Esper precizând că Statele Unite vor susține în continuare guvernul afgan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22