SUA evită încetarea plăților, dar acordul provizoriu privind bugetul nu include banii pentru Ucraina

Redactia | 02.10.2023

Fondurile destinate armatei ucrainene sunt puse sub semnul întrebării după ce republicanii au acceptat un acord provizoriu pentru continuarea plăților de la buget, fără să inclusă fondurile pentru Ucraina

Pe aceeași temă

Viitorul ajutorului american pentru Ucraina atârnă de un fir de păr după ce în Statele Unite s-a ajuns la un acord provizoriu pentru a evita o paralizie a administrației federale, chiar dacă președintele Joe Biden vrea să asigure pe toată lumea că sprijinul său pentru Kiev va continua, potrivit agenției AFP. La mai puțin de zece zile după o vizită la Washington a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, compromisul la care s-a ajuns sâmbătă seara în Congresul american nu include fonduri pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, la care se opun membrii dreptei dure, în cea mai mare parte adepți ai fostului președinte Donald Trump.

Doi analiști militari caracterizează acordul la care s-a ajuns drept „o victorie pentru Putin” și un „dezastru” pentru Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un nou acord privind noi fonduri de susținere pentru Kiev.

Generalul-locotenent în retragere Mark Hertling a declarat pentru CNN că acest acord reprezintă „deja o victorie pentru Putin”, care va folosi sincopele din cadrul administrației americane pentru a argumenta că „nu poți avea încrede în SUA ca aliat”. Acest acord reprezintă, în opinia sa, „o oportunitate perfectă pentru Vladimir Putin de a încerca să extindă acest conflict”

Analistul militar Cedric Leighton, colonel în retragere, caracterizează acordul, care nu include fonduri pentru Ucraina, drept „un dezastru”. În lipsa unor noi fonduri, contraofensiva Ucrainei va fi blocată iar rușii ar putea lansa propria contraofensivă, ceea ce ar crea „o situație extrem de periculoasă” care „va anula toate avansurile realizate de ucraineni până acum”, a argumentat el.

Chestiunea bugetară, foarte politizată la Washington, cântărește puternic asupra sorții asistenței militare, cu temeri de repercusiuni pe teren, la mii de kilometri distanță.

Biden și tabăra sa democrată susțin că America are datoria de a ajuta Ucraina să reziste în fața invaziei lansate de președintele rus Vladimir Putin. În caz contrar, avertizează ei, autocrații vor fi încurajați în viitor să recurgă la acțiuni similare.

Duminică, democratul l-a îndemnat pe președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, să înceteze să se mai „joace” cu bugetul și să accepte să adopte cât mai curând posibil o măsură separată privind un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

Autoritățile ucrainene au reacționat spunând că „lucrează activ” cu Washingtonul pentru a se asigura că noi ajutoare sunt în curs de acordare.

La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat „surprinsă”, prin vocea șefului său de diplomație, Josep Borrell, regretând „profund decizia Statelor Unite”. „Sper că această decizie nu va fi definitivă și că Ucraina va continua să beneficieze de sprijinul Statelor Unite”, a adăugat el.

Climat polarizat

Cu toate acestea, mesajul pe care întreaga situație îl transmite lumii – că nu doar republicanii, ci și unii democrați, sunt dispuși să sacrifice Ucraina din motive de politică internă – este dăunător, consideră analistul Brett Bruen, intervievat de AFP.

„Acest lucru ar trebui să îi îngrijoreze pe liderii de la Kiev și cred că la Moscova sărbătoresc semnalele că sprijinul nostru ar putea să se diminueze”, a adăugat fostul diplomat american și președinte al grupului Global Situation Room.

Ucraina este deja îngrijorată de posibila revenire la Casa Albă a republicanului Donald Trump, care în trecut i-a cântat în strună lui Vladimir Putin.

Oficiali democrați au declarat sâmbătă că se așteaptă ca o măsură separată privind ajutorul pentru Ucraina să fie prezentată în zilele următoare.

Inițial, Casa Albă ceruse ca legea bugetului adoptată de aleși să includă 24 de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar pentru Kiev. Nu era clar dacă noul ajutor solicitat va fi de aceeași valoare.

Iar într-un climat politic extrem de polarizat, sarcina se anunță a fi una dificilă.

Cu puțin mai mult de un an înainte de alegerile prezidențiale americane, chestiunea ucraineană este în mod regulat subiectul unor controverse, fiind puse întrebări cu privire la avalanșa de ajutoare trimise de Washington către Kiev – în special 43 de miliarde de dolari în asistență militară.

În Congres, se pregătește o bătălie fratricidă: un lider al dreptei dure, deputatul de Florida Matt Gaetz – unul dintre cei mai puternici opozanți ai unui ajutor suplimentar pentru Ucraina – a anunțat că va depune o moțiune pentru a-l demite pe Kevin McCarthy.

Dacă McCarthy supraviețuiește votului, are și el pretențiile sale.

„Mă voi asigura că vor fi furnizate arme Ucrainei, dar nu vor primi pachete (de ajutor) mari dacă frontiera nu este sigură”, a declarat McCarthy duminică la CBS, referindu-se la „criza migrației” în SUA denunțată de tabăra sa.

Chiar dacă Kevin McCarthy spune da ajutorului pentru Ucraina, probabil ca parte a unei înțelegeri cu democrații pentru a rămâne președinte al Camerei, există o altă problemă: oboseala războiului.

La un an și jumătate de la invazia rusă, scepticismul se răspândește în rândul unor republicani moderați, care spun că nu vor să dea Kievului un „cec în alb”.

Iar în fața inflației din Statele Unite, unii alegători americani par să aibă aceleași îndoieli.

Un sondaj ABC/Washington Post publicat la 24 septembrie arată că 41% dintre cei chestionați consideră că Washingtonul face prea mult pentru a sprijini Ucraina, față de 33% în februarie și 14% în aprilie 2022.

Articolul integral îl puteți citi în G4Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22