SUA: ISIS ar putea folosi arme chimice. Civilii risca sa fie folositi ca scuturi umane

Vlad Toma | 19.10.2016

Autoritatile SUA au transmis ca este destul de probabil ca trupele ISIS din Mosul vor folosi arme chimice contra armatei irakiene si a soldatilor care fac parte din coalitia condusa de SUA. Fortele guvernului irakian, sustinute de coalitia condusa de SUA, au lansat acum cateva zile o ofensiva contra trupelor ISIS din Mosul, al doilea oras ca marime din Irak, aflat in nordul tarii. In 2014, in Marea Moschee din Mosul, Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, a proclamat califatul Islamic, acesta urmand sa fie format in Irak si Siria.

Pe aceeași temă

 

Desi considera ca ISIS nu a avut capacitatea de a dezvolta arme chimice extrem de sofisticate, expertii SUA au facut mai multe teste pentru a descoperi posibili agenti chimici, dupa ce ISIS a folosit gaz mustar in lunile de dinaintea ofensivei asupra orasului Mosul, anunta Reuters.

 

In 5 octombrie au fost descoperite urme de gaz mustar pe munitia ISIS. Gazul mustar poate produce arsuri la nivelul pielii si al plamanilor. In doze mici insa nu este mortal.

 

Thomas Weiss, seful Organizatiei Internationale pentru Migratie, a declarat ca se asteapta ca ISIS sa ii foloseasca pe cei cateva sute de mii de civili ramasi in Mosul ca scuturi umane.

 

Oficiali americani considera ca unii dintre cei mai buni luptatori ai ISIS sunt inca in Mosul, existand de asemenea informatii ca liderul gruparii, Abu Bakr al-Baghdadi, s-ar afla inca in acest oras, ceea ce inseamna ca militantii islamisti nu vor renunta usor la acest teritoriu.

 

Asaltul asupra orasului Mosul este cea mai mare operatiune a trupelor irakiene de la retragerea trupelor americane din 2011, anunta Reuters.

 

La operatiune participa 30 000 de soldati irakieni, alaturi de militiile Peshmerga formate din kurzi si din luptatori care fac parte din mai multe triburi sunite. In Mosul se afla in prezent intre 4000 si 8000 de luptatori ai Statului Islamic.

 

Haider Abadi, premierul irakian, a declarat ca militanii ISIS vor fi invinsi iar cei peste un milion de cetateni ai orasului Mosul vor scapa de teroarea impusa de acestia.

 

 

Stephen Townsend, comandatul coalitiei condusa de SUA, a declarat ca lupta ar putea dura cateva saptamani iar Ash Carter, secretarul de stat american, a afirmat ca "aceasta lupta va fi una decisiva" si ca irakieni vor reusi sa elibereze atat Mosulul cat si restul tarii de ura si brutalitatea ISIS.

 

Daca Statul Islamic va pierde orasul Mosul, orasul Raqqa din Siria va ramane singura baza militara serioasa a ISIS.

 

Cateva sute de soldati din militiile kurde Peshmerga lupta de asemenea pentru eliberarea mai multor sate din estul orasului Mosul, in timp ce armata irakiana ataca din sud.

 

Militiile şiite iraniene participa de asemenea la aceasta operatiune, premierul irakian anuntand insa ca in Mosul vor intra doar armata si politia irakiana, pentru a impiedica orice posibila violenta sectara, Mosul fiind un oras sunnit. Turcia si Arabia Saudita, state majoritar sunite, au avertizat ca noi acte de violenta pot izbucni daca militiile şiite iraniene ajung in Mosul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22