Summitul G7, încheiat fără o decizie privind reprimirea Rusiei, cerută de Trump. Declarație comună

Dora Vulcan | 27.08.2019

Emmanuel Macron, gazda summitului G7, a declarat că nu s-a ajuns la un consens privind reprimirea Rusiei în acest grup, cerută de preşedintele american Donald Trump, dar respinsă de Franța și Germania.

Pe aceeași temă

În schimb, Macron a anunţat că el şi cancelarul german Angela Merkel vor organiza în săptămânile următoare un summit cu preşedinţii rus şi ucrainean, cu obiectivul de a avansa în soluţionarea crizei din Ucraina, care a determinat în 2014 excluderea Rusiei din G8.

La rândul său, Donald Trump a spus că l-ar putea invita pe preşedintele rus Vladimir Putin la următorul summit G7, care se va desfăşura anul viitor în SUA.

Însă preşedintele american a ţinut să adauge că nu ştie dacă liderul de la Kremlin, care ''este un om mândru'', ar accepta o asemenea invitaţie în condiţiile în care ţara sa nu va fi reprimită în acest grup.

Sâmbătă, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins sugestia lui Donald Trump de a fi readmisă de Rusia în Grupul celor șapte (G7) economii avansate, afirmând că există și mai multe motive decât înainte de a ține Moscova în afara G7.

Președintele american a fost cel care a spus că ar fi „potrivit” ca Rusia să reintre în ceea ce a fost G8, din care a fost exclusă în 2014, după ce a anexat Crimeea și apoi a sprijinit o rebeliune anti-Kiev în regiunea industrială din Donbas, în estul Ucrainei.

„În urmă cu un an, în Canada, președintele Trump a sugerat reînvierea Rusiei la G7, afirmând deschis că anexarea Crimeei de către Rusia a fost parțial justificată. Și că ar trebui să acceptăm acest fapt ”, a declarat Donald Tusk, care, în calitate de președinte al Consiliului European, reprezintă cele 28 de state membre ale UE.

„În nici o condiție nu putem fi de acord cu această logică”, a adăugat el.

Germania, Franța și Marea Britanie au respins ideea de a invita Rusia înapoi în grup

Summitul G7 de la Biarritz a produs o declaraţie comună de o pagină, a anunțat preşedintele francez Emmanuel Macron în conferinţa de presă de la finalul evenimentului găzduit de staţiunea din sud-vestul Franţei, transmite Reuters.

Şeful statului francez a spus că tensiunile comerciale dintre SUA şi China creează incertitudini şi că în timpul summitului liderul de la Casa Albă, Donald Trump, le-a transmis celorlalţi participanţi că doreşte să ajungă la un acord cu Beijingul.

În privinţa taxării giganţilor tehnologici (taxa Gafa), el a anunţat că SUA şi Franţa au ajuns la un consens, acest subiect provocând în trecut divergenţe între Paris şi Washington.

Ţările din G7 au convenit să ''ajungă la un acord în 2020 în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)'' cu privire la o taxă internaţională privind Gafa şi în ziua când ea va intra în vigoare Franţa va suprima propria taxă, a precizat preşedintele francez.

Pe de altă parte, Macron a declarat că discuţiile din cadrul summitului G7 au creat ''condiţiile pentru o întâlnire şi deci un acord'' între preşedintele american Donald Trump şi omologul său iranian Hassan Rohani cu privire la programul nuclear iranian.

Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa că această întâlnire va avea loc ''în următoarele săptămâni''.

''Două lucruri sunt foarte importante pentru noi: Iranul nu trebuie să aibă niciodată arme nucleare şi această situaţie nu trebuie să pericliteze niciodată stabilitatea regională'', a subliniat preşedintele francez.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22