Summitul UE-CELAC: colaborarea europeană cu sudul

Caterina Preda | 12.02.2013

Pe aceeași temă

Venind din Europa, una dintre primele schimbări pe care le observi în sud este că nu se vorbeşte despre criză. Latino-americanii şi caraibienii au alte probleme, fiind suficient să reamintim contrastele zonei, de la Haiti, un stat devastat, la succesul Braziliei. Europenii au mers la Santiago de Chile la sfârşitul lunii ianuarie (26-27) la primul summit comun dintre UE şi CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi din Caraibe) la care au participat 67 de şefi de stat şi guvern, dar şi reprezentanţi ai unor state invitate (statele care aderă la UE).1 Acesta a fost urmat de cel de-al doilea summit CELAC (27-28 ianuarie).

CELAC este una dintre cele mai recente iniţiative de cooperare regională din zona Americii Latine şi cea a Caraibelor în­su­mând toate statele din Americi cu ex­cep­ţia SUA şi Canada şi a te­ri­toriilor deţinute încă de sta­tele europene precum Fran­ţa sau Olanda. De altfel, una dintre menirile sale a fost aceea de a înlocui cea mai importantă organizaţie re­gională, Organizaţia Sta­te­lor Americane (OAS), fon­dată însă de SUA şi aflată încă sub influenţa nord-ame­ricană. CELAC continuă de altfel două iniţiative de colaborare precedente (Gru­pul de la Rio şi Summitul de integrare şi dezvoltare a Americii Latine şi Ca­rai­be­lor - CALC) şi a fost instituită în 2010 în Mexic, intrând în funcţiune în 2011 prin summitul organizat la Caracas de unul din­tre principalii săi promotori, Hugo Chavez.

Un bloc regional, mecanism pentru co­o­perare şi integrare, CELAC nu are sediu, tratat sau personal, acestea fiind asumate de preşedinţia pro tempore, în prezent Cu­ba, care va organiza şi următorul summit, la Havana, în 2015. Una dintre con­tro­versele summitului santiaguin a fost toc­mai această asumare de către Raul Castro a preşedinţiei, deşi primul principiu enun­ţat de CELAC este „prezervarea demo­craţiei şi a valorilor democratice“. Şi în timp ce Paraguayul nu a fost invitat la Santiago toc­mai pentru nerespectarea normelor democratice, pen­tru că, în vara trecută, pre­şedintele în funcţie Fer­nando Lugo a fost înlăturat de la putere prin ceea ce toate statele din zonă con­sideră o lovitură de stat.

Asumându-şi sarcina de a impune regiunea latino-americană şi ca­raibiană drept o unică voce pe scena in­ternaţională şi în relaţiile cu partenerii ex­terni, CELAC se dezvoltă într-un peisaj or­ganizaţional deja bogat. Latino-americanii şi cetăţenii micro-statelor din Caraibe au imaginat deja o sumedenie de organisme şi organizaţii de integrare regională. De altfel, unul dintre cele mai interesante pro­iecte de integrare regională este şi el foarte recent şi a fost constituit având ca model UE şi reunind cele 12 ţări ale Ame­ricii de Sud: UNASUR (Uniunea Naţiu­nilor Sud-Americane) este compusă din două dintre cele mai importante proiecte de integrare regională de pe continentul sud-american, MERCOSUR (Piaţa Co­mu­nă a Sudului) şi CAN (Comunitatea An­dină a Naţiunilor) şi tinde spre o uniune politică, având planuri pentru cetăţenie co­mună şi o monedă unică.

Relaţiile ţărilor LAC cu UE sunt deja so­li­de, Uniunea fiind al doilea partener co­mercial şi principal investitor în zonă, pri­vilegiind marile economii (Mexic, Brazilia, Argentina), iar comerţul dintre cele două zone atingând 276 de miliarde de dolari în 2011. O serie de acorduri comerciale între diferite subdiviziuni ale zonei LAC există de­ja cu UE sau sunt în curs de negociere: UE are un parteneriat strategic cu Mexicul şi unul cu Brazilia, un Acord de asociere cu America Centrală, un Acord de liber schimb cu Peru şi altul cu Columbia, în fine, un Acord de parteneriat economic a fost semnat şi cu ţările din Caraibe. UE ne­gociază încă un acord de liber schimb cu MERCOSUR, ţările europene fiind par­te­nerul principal al organizaţiei sud-ame­ricane. Cristina Kirchner, preşedinta Ar­gen­tinei, declara însă după summitul de la Santiago că trebuie renegociaţi termenii acestui acord. În plus, LAC sunt principala resursă de alimente, minerale şi energie, iar zona prezintă unele garanţii, având deja democraţii stabile cu foarte puţine ex­cepţii, un nivel bun de creştere şi inte­grare regională.

La summitul UE-CELAC de la Santiago, desfăşurat sub titlul Alianţa pentru dez­voltare sustenabilă: promovarea in­ves­ti­ţiilor de calitate socială şi ambientală, s-au aprobat două documente: declaraţia politică, care descrie 4 mari axe de co­la­borare, şi un plan de acţiune pentru ur­mătorii doi ani cu 8 arii de interes. Pe lân­gă intenţia ca cele două blocuri regionale să prezinte poziţii comune în câteva do­menii la nivel global, summitul, prin de­claraţiile adoptate, şi-a propus o mai strân­să colaborare în câteva domenii cheie, pre­cum educaţia (cu inaugurarea unei Ini­ţiative comune pentru cercetare şi ino­vaţie care să susţină schimburile de stu­denţi, profesori dintre cele două zone) sau migraţia. Un registru UE-CELAC al mi­gra­ţiei a fost inaugurat ca bază pentru politici publice mai bune. Ce este interesant este că fluxul migratoriu s-a schimbat în con­textul crizei din Europa şi astfel spaniolii îşi caută un job în sud şi mai puţin vic­e­versa.

În fine, summitul CELAC s-a încheiat cu o serie de declaraţii ce acoperă teme de in­te­res pentru ţările din zonă, precum: de­penalizarea frunzei de coca, susţinerea acor­dată Argentinei în ceea ce priveşte Malvinele, embargoul american împotriva Cubei.

Ca urmare a vizitei în Chile, preşedintele Traian Băsescu a efectuat şi o vizită oficială în Peru, pentru a pregăti ceea ce a fost prezentat drept un parteneriat strategic cu această ţară, aleasă de administraţie drept puntea către America Latină (şi în cadrul acordului cu UE menţionat mai sus). Câteva domenii au fost evocate de cei doi preşedinţi la Lima: educaţie şi sport, sănătate, dar şi industria feroviară şi domeniul naval. Deja în 2012 oameni de afaceri români au fost în Peru şi 7 com­panii româneşti negociază acum cu in­dustrii peruane, iar în mai 2013 Camera de Comerţ din Lima va face o vizită în Ro­mânia pentru semnarea altor acorduri. Cu ocazia vizitei preşedintelui român, ziarele peruane au discutat ultima vizită a unui şef de stat român, şi anume vizita lui Ni­colae Ceauşescu din 1973, primit de dic­tatorul Juan Velasco Alvarado. //

1. Încă din 1999 summituri bianuale au fost organizate între ţările UE şi cele din America Latină şi Caraibe (LAC).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22